[MkIII 1,9TDI] Montaż kierownicy powietrza do IC

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Razal
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

[MkIII 1,9TDI] Montaż kierownicy powietrza do IC

Post autor: Razal » wt lip 12, 2005 09:24

Po tym jak się dowiedziałem i naocznie zobaczyłem u kolegi też w TDI (1Z), że za zderzakiem przednim, a przed intercoolerem powinna być kierownica powietrza, postanowiłem ją zakupić (niestety tylko oryginał - 1H0 121 283 cena ok.80PLN).
Obrazek
Szczerze mówiąc myślałem, że montaż będzie szybki, a tu sie okazuje, że bez demontażu zderzaka i lewej lampy + atrapy ani rusz :( No to do roboty, cały zderzak trzyma się na wzmocnieniu czołowym (8 śrub M6) + uchwyty boczne na błotnikach, atrapa same zatrzaski.
Poszło szybko. Biorąc się do montażu kierownicy zauważyłem szczelinę w IC wielkości (szerokość 3-4 mm, długość ok. 20 mm) szczelina powstała najprawdopodobniej w wyniku odłamania jednej z części na której jest podwieszony IC (czerwone kółko)
Obrazek
Dzwoniłem w różne miejsca i nigdzie nie mieli takiego COOLERKA, więc postanowiłem oczyścić pęknięcie i zakleić poxiliną (tylko to miałem pod ręką), a sprawa była pilna bo czekał mnie wyjazd. Wygląda to tak :kac: :
Obrazek
może mało fachowo, ale przynajmniej nie mam dziury w dolocie (tak swoją drogą ciekawe ile to klejenie wytrzyma - myślę że dosyć długo bowiem COOLER nie jest sztywno zawieszony więc nie powiniwn przenosić jakichś mocnych wstrząsów :okej: ) .

Ja teraz jestem na etapie poszukiwań takiego COOLERA (jeśli ktoś wie jaki wydatek mnie czeka, a może ma do sprzedania to proszę o info).

Zauważyłem też, że okolica tego pęknięcia jest pokryta takim zapoceniem olejowym (czy to normalne ??)

POZDRooooooo.... :pub:

Było: MK2 1,6 / MK3 GT TDI-VP / PASSAT B5 TDI-PD / Jest: PASSAT B6 TDI-CR / Lupo 1,0 / MK4 1,4 16V

Awatar użytkownika
Trochim
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Trochim » śr lip 13, 2005 12:12

Zauważyłem też, że okolica tego pęknięcia jest pokryta takim zapoceniem olejowym (czy to normalne ??)
widocznie twoje klejenie nie jest w 100 % szczelne i część powietrza wydostaje się na zewnątrz :P

Nissan Patrol K160

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”