Nie dziala wskaznik temp. wody

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

fuegos
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Nie dziala wskaznik temp. wody

Post autor: fuegos » sob gru 01, 2007 00:42

Witam!
Ostatnio stalem sie posiadaczem golfa II 1.3 w eleganckim stanie :) Mial kilka wad ktore juz w wiekszosci usunalem :D Pozostala mi jedna ktora mnie powaznie zastanawia... Nie dziala poprawnie wskaznik temp. wody. Jak go kupilem mial walniety termostat, na postoju temp. rosla normalnie... Nie sprawdzilem czy wlacza sie went. ale jak lecialem po trasie to przy 70 km/h wskaznik sie podnosil... Przy wyzszych predkosciach ogrzewal wnetrze bardzo slabo... Po wymianie termostatu zaczely sie cyrki... Wyglada to tak:

Uruchomie zimne auto i temp. rosnie. Czasami wyjdzie poza biala strefe, dojdzie do polowy i trzyma. Lecz w wiekszosci przypadkow jest tak ze ledwo wyjdzie poza biale pole, spada i juz nic nie pokazuje (jak na zgaszonym silniku). Sprawdzalem dwa czujniki kolo termostatu (czarny i czerwony). Czerwony mial przerwe to go wymienilem na nowy. Bez zadnego efektu... Grzeje elegancko... Chlodnica jest zimna... Znaczy ze termostat dziala jak trzeba... Nie wiem gdzie mam szukac przyczyny. Nie znam instalacji elektrycznej golfa. Mialem tez problem z gaznikiem (Pierburg 2E) gdyz nie trzymal poziomu paliwa ale podkladka pod pompe paliwa rozwiazala problem. Przynajmniej tak mi sie wydaje, po trasie 100 km swiece byly jasne i bardzo malo spalil. Przy jezdzie po miescie, swiece sa troche zaczernione i wydaje mi sie ze silnik jest niedogrzany. Jak wylacze ogrzewanie to silnik zdecydowanie szybciej sie nagrzewa... Czekam na jakies sugestie...
Ostatnio zmieniony sob gru 01, 2007 13:50 przez fuegos, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
grandi
Lord GTI
Lord GTI
Auto: Octavia
Silnik: AQY

Post autor: grandi » sob gru 01, 2007 01:29

Może jeżdzisz cały czas na otwartym termostacie?

...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...

Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;

fuegos
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: fuegos » sob gru 01, 2007 02:55

przeciez napisalem ze termostat jest nowy i 100% szczelny. Jak posmigam po miescie to dolna rura od chlodnicy jest zimna... Nie ma bata termostat musi trzymac. Nawet przy dlugich trasach przy predkosciach 110-120km/h grzeje elegancko, az musze zdejmowac ogrzewanie na polowe.

Awatar użytkownika
ŁukaszMan
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: ŁukaszMan » sob gru 01, 2007 08:55

witam:)

U mnie w Mk2 jest tak,że podczas jazdy wskazówka wody trzyma się przy pierwszej białej kresce i nie da rady żeby coś urosłą, lub opadła :D czy jest +30°C czy -10°C.

Radziłbym odłączyć przewód od czujnika temperatury sterującego wskaźnikiem na tablicy rozdzielczej. Podłączyć omomierz między przewód a masę i zmierzyć rezystancje. W niskiej temp. wody powinna byc bardzo duża. im bardziej nagrzany jest silnik, tym miejsza powinna byc rezystancja.
Chyba że masz uszkodzony wskażnik temperatury. Sprawdz go tak:
odłacz z czujnika temp przewód i zewrzyj go z masa. włacz zapłon, a wskazówka powinna skoczyc w skrajne prawe połozenie.tylko uwazaj zeby nie uszkodzic wskaznika dlatego po chwili wyłacz zapłon.

a co do termostatu,to to że jest nowy nie znaczy że jest dobry, nawet mimo tego że temp. węży jest taka jak powina być. Już się na tym przejechałem :D

Awatar użytkownika
misiek
_
_
Kontakt:

Post autor: misiek » sob gru 01, 2007 09:00

fuegos skoro masz pewność że reszta osprzętu jest dobra to nie pozostaje ci nic innego jak sprawdzenie samego wskaźnika, potrzebna bedzie do tego nowa bateria 9V, podłącz wskaźnik tak jak na fotce, przy sprawnym wskaźniku powinien sie wychylić (powoli) na max. w prawo

:-k ...

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”