Sonda lambda - czy wymieniać?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Sonda lambda - czy wymieniać?
Witam
Dziś podpiołem golfa pod komputer, wyskoczył mi błąd 525-czyli sonda lambda...
I teraz mam dylemat czy wymieniać czy jeszcze posprawdzać? bo mam wywalony katalizator( sonda w katalizatorze) i wstawioną rurkę a w to wspawaną nakrętke na sonde pod delikatntm kontem- może to w tym tkwi problem?. Na wykresie z vag com sonda cały czas 0.87 - niewykazuje mocnych odchyleń 0.86 mi raz pokazało a tak 0.87 chyba ze wykres mało szczegółowy....
Prosze o pomoc pozdrawiam!
Dziś podpiołem golfa pod komputer, wyskoczył mi błąd 525-czyli sonda lambda...
I teraz mam dylemat czy wymieniać czy jeszcze posprawdzać? bo mam wywalony katalizator( sonda w katalizatorze) i wstawioną rurkę a w to wspawaną nakrętke na sonde pod delikatntm kontem- może to w tym tkwi problem?. Na wykresie z vag com sonda cały czas 0.87 - niewykazuje mocnych odchyleń 0.86 mi raz pokazało a tak 0.87 chyba ze wykres mało szczegółowy....
Prosze o pomoc pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony sob gru 01, 2007 13:58 przez mmaniek8, łącznie zmieniany 1 raz.
Stary VR viewtopic.php?t=149702
Ale jedno mnie zastanawia ze po wykasowaniu błędów już sie nie pojawił.... a zapalałem i gasiłem go kilka razy... 
- Paweł Marek
- V.I.P.

no właśnie silnik był tak sobie zagrzany....
czyli będzie wskazywało inne wartości po rozgrzaniu? 0.87 to współczynnnik
- Paweł Marek
- V.I.P.

tak myslę. Wygląda jakby auto chodziło jeszcze na ssaniu. Nie wiem tylko skąd błąd 525, chyba nie powinien komp zapisać takiego błędu z powodu niedogrzanego silnika ale nie wiem, na VAG-u się nie znam. Uważam że spokojnie jeździj. 2E to takie właściwie niewrażliwce na sygnały lambdy. Zdarzyło mi się zrobić 500 km z urwanym kablem od sondy i nic nie zauważyłem. Za jakiś czas się jeszcze podepnij dla sprawdzenia.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.