jak wymienić szybe czołową???? mkII
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
jak wymienić szybe czołową???? mkII
mam już nową szybe i teraz musze starą (peknietą) szybe wyjąć z auta i włozyć nową do mkII. Pytanie jak najlepiej sie za to zabrać????
dawno, dawno temu eMKaDwa
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p= ... 8a#2102978
Części GTI, GT TDI, Cupra, FR
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p= ... 8a#2102978
Części GTI, GT TDI, Cupra, FR
km56, ile zabuliłeś za szybę i gdzie, też mam pękniętą, na szrotach mają niezapiękne...
Wyjmowanie szyby to prosta robota- bierzesz tępy płaski śrubokręt i od wewnatrz, zaczynając od górnego, dowolnego rogu, wyciskasz delikatnie uszczelkę z rantu. Jak masz wyciśniętą górę i po połowie (od góry) boków, to powoli wyciskasz szybę na zewnątrz- oczywiście pracujesz z kimś do pomocy, żeby szyba nie padła na maskę.
Zakładanie- zakładasz uszczelkę na szybę, w rowek zewnętrzy wciskasz sznurek a lepiej przewód elektryczny giętki (linkę) i tworzysz pętlę wokół szyby, tak by końce sznurka minęły się na górze, pryskasz uszczelkę olejem silikonowym w sprayu lub sprayem do kokpitu (to samo, tyle że pachnie...), wkładacie z pomocnikiem dolną krawędź uszczelki (z szybą) na rant okna, dociskacie do obwodu rantu i wyciągacie sznurek do środka auta- powinien wciągać wargę uszczelki na jej miejsce. Powoli objeżdżacie w koło raz jednym, raz drugim końcem sznurka, aż cała warga uszczelki wlezie na miejsce, pod koniec należy dłonią nacisnąć szybę w rogach by uszczelka ułożyła się prawidłowo.
V.
Wyjmowanie szyby to prosta robota- bierzesz tępy płaski śrubokręt i od wewnatrz, zaczynając od górnego, dowolnego rogu, wyciskasz delikatnie uszczelkę z rantu. Jak masz wyciśniętą górę i po połowie (od góry) boków, to powoli wyciskasz szybę na zewnątrz- oczywiście pracujesz z kimś do pomocy, żeby szyba nie padła na maskę.
Zakładanie- zakładasz uszczelkę na szybę, w rowek zewnętrzy wciskasz sznurek a lepiej przewód elektryczny giętki (linkę) i tworzysz pętlę wokół szyby, tak by końce sznurka minęły się na górze, pryskasz uszczelkę olejem silikonowym w sprayu lub sprayem do kokpitu (to samo, tyle że pachnie...), wkładacie z pomocnikiem dolną krawędź uszczelki (z szybą) na rant okna, dociskacie do obwodu rantu i wyciągacie sznurek do środka auta- powinien wciągać wargę uszczelki na jej miejsce. Powoli objeżdżacie w koło raz jednym, raz drugim końcem sznurka, aż cała warga uszczelki wlezie na miejsce, pod koniec należy dłonią nacisnąć szybę w rogach by uszczelka ułożyła się prawidłowo.
V.
Golf i Kałasznikow powstały na bazie tej samej filozofii-prostota, niezawodność i swoista elegancja...
Re: jak wymienić szybe czołową???? mkII
najtrudniej jest wyjąć szybę, ale że i tak jest peknieta więc nie co jej żałować, po prostu ją wypchnijRoss pisze:mam już nową szybe i teraz musze starą (peknietą) szybe wyjąć z auta i włozyć nową do mkII. Pytanie jak najlepiej sie za to zabrać????
do osadzenia szyby potrzebny jest sznurek grubości 4-5 mm troche dłuższy niż obwód szyby, wprowadza się go w szczeline w uszczelce, pasuje szybę na budzie jeden koleś dociska szybę, drugi wyciąga sznurek.
Na wszystko skutecznie pomaga woda.
Dwie, trzy krople na szklanke wódki
Dwie, trzy krople na szklanke wódki
Dzięki, mam teraz jakieś pojęcie co do ceny, na razie nie pytałem w sklepach.km56 pisze:Też szukałem na szrotach. Ale w sumie wychodziło na to samo co nowa z wymianą.vorlog pisze:km56, ile zabuliłeś za szybę i gdzie, też mam pękniętą, na szrotach mają niezapiękne...
Wrocław, Terenowa
Zwykła biała 135.00
zielona 145.00
wymiana 35.00
Usługa 15 minut.
V.
Golf i Kałasznikow powstały na bazie tej samej filozofii-prostota, niezawodność i swoista elegancja...
- maciek 1.8
- Mały gagatek
- Kontakt: