Jeszcze tylko jedno, cytat z porad firmy Centra, jak przygotować akumulator na zimę :
"> Można też stosować specjalne ocieplacze akumulatora, które są jednak skuteczne najwyżej przez parę godzin po wyłączeniu"
w aucie nawet w pieluchy robilem co nie znaczy ze sie na wszystkim znam a powracajac do tematu to moje zdanie jest takie tylko sprawne aku zapewnia bezawaryjny rozruch
Czy napięcie na akumulatorze w samochodzie w stanie spoczynku 12,25 jest normalne czy swiadczy o zuzyciu czesciowym akumulatora?
Auto jezdzone na codzien i pomiar zrobilem na 4 godziny po zaparkowaniu auta w garazu.
Aku to kilkuletnia centra plus 92Ah 740A.
no tyle to on pokazuje po sprawdzeniu miernikiem zaraz po zgaszeniu silnika ale kilka godzin potem jest juz 12,25... 12,15V... nie wiem czy w zimie sie nie okaze ze padnie a ze ceny aku ida w gore to czy nie warto teraz kupic nowego.
Alternator 120A wiec doladowany raczej powinien byc.
Aku ma juz kilka lat i moze poprostu sie konczy. Nie dopisalem ... zaraz po zgaszeniu silnika pokazuje okolo 12,65 ale potem to spada.
jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM
ja wczoraj wymienilem aku po przejechaniu 1000km i 2 tyg postoju slabo krecil ale mial 5 lat wiec odszedl na emerytorke
jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM