Drgania kierownicy od 80 km w górę

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

RPrafi
Nowicjusz
Nowicjusz

Drgania kierownicy od 80 km w górę

Post autor: RPrafi » śr lis 21, 2007 19:57

Witam wszystkich !

Szukałem ale nie znalezłem do końca odpowiedzi na moje pytanie. Golf 1,6 94r 186 tys. km
Trzęsie mi kierownicą od 80 km/h w górę. Koła odpadają bo są wyważone a poza tym przekładałem z innego samochodu przednie koła (gdzie w tamtym golfie było ok) a u mnie tak samo trzęsie. Amortyzatory wymienione, końcówki drążków, kąty i zbieżnośc ustawiona. Klocki wymienione w wakacje i mają przejechane ok 1,5-2 tys. km ale tarcze mam stare.
Tarcze od strony koła mają rant ok 1,5 mm i nierówną powierzchnię. Bardzo się grzeją. Zjeżdziając z dużej górki, hamując przed światłami przegrzały się i prawie nie miałem hamulcy. Przy normalnej jeździe i zwykłym zahamowaniu sa takie ciepłe że można się oparzy :grrr: Zauważyłem też, że przy hamowaniu i dojeżdżaniu do świateł (małą prędkośc) samochód tak jakby hamował i popuszczał itp. ale nie czuc tego na pedale hamulca. Na podnośniku jak obracam kołem lekko słychac jak klocki lekko ocierają w jednym miejscu o tarczę. W jednym kole to jest mocniejsze ocieranie a w drugim słabsze.
Czy to wina tarcz?
Jeśli tak to jakie mam kupic i czy zostawic klocki ( bo są nowe)

Pozdrawiam Rafał.

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » śr lis 21, 2007 20:01

RPrafi pisze:Czy to wina tarcz?
wszystkie znaki na niebie na to wskazuja
RPrafi pisze:Jeśli tak to jakie mam kupic i czy zostawic klocki ( bo są nowe)
pamiętaj o jednym jeżeli wymieniasz tarcze wymieniaj i klocki !!!!!!!

Awatar użytkownika
wolfzan
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: wolfzan » śr lis 21, 2007 20:06

Za komplet dobrych tarcz i klocków zapłacisz około 120 zł. Myślę, że warto zainwestować, tym bardziej, że tak często się tego nie wymienia. :pub:

Awatar użytkownika
dar3k_
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: dar3k_ » śr lis 21, 2007 20:37

wychodzi na to ze to tarcze, wymien klocki i tarcze, tylko raczej nie oszczedzaj na tym, wkoncu to hamulce

Było MK4 GTI 2.3 V5 150PS

Awatar użytkownika
PietRas17
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: PietRas17 » śr lis 21, 2007 20:42

u mnie jest to samo przy dojeżdzaniu do świateł czuć jakby hamował i popuszczał. Więc u mnie też możliwe że to tarcze...

MK3 SiLVer by Pietras17
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=967035

RPrafi
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: RPrafi » śr lis 21, 2007 23:19

Dzięki

Jutro jak dam radę to kupie zestaw i jak zrobie to dam zna. Zobaczymy czy to była wina tarcz. Jeśli jeszcze ktoś ma jakiś pomysł to czekam na radę.
Jednego co mi szkoda to tych klocków bo są jak nówki ale jak mówicie, że najlepiej wszystko nowe to nie pozostaje nic innego jak kupi cały zestaw.
Pozdro

[ Dodano: Czw Lis 22, 2007 19:52 ]
Witam.

Dzisiaj sprawdziłem jeszcze raz na podniesionym samochodzie. Były zdjęte klocki. Założyłem tarcze i koła (moje a póżniej z innego samochodu) i tak samo trzęsie. Bez kół i bez tarcz nic nie trzęsie ale wydaje mi się, że to normalne ponieważ jest mniejsz siła odśrodkowa. Jak macie jeszcze jakies pomysły to piszcie. Jutro kupuje nowe tarcze.
Pozdro.

[ Dodano: Pią Lis 23, 2007 21:46 ]
Witam
Dzięki wszystkim za pomoc.
Wymieniłem tarcze, klocki i wszystko jest ok. Prawde mówiąc myślałem że to będzie coś innego bo stare tarcze nie wyglądały tak źle.
Pozdro.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”