Alarm do fabrycznego centralnego - jak to dziala?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Alarm do fabrycznego centralnego - jak to dziala?

Post autor: guti » wt lis 20, 2007 22:24

mam zamek centralny na 4 drzwi,z sygnalizacja zamkniecia kierunkowskazami, znalazlem takie cos na allegro http://moto.allegro.pl/item270118807_al ... gacja.html

z opisu wynika ze mogłbym to załozyc do siebie ( bo bardzo mi sie nie chce rozstawac z moim malutkim zgrabnym pilocikem (2cm x3cm x0,5cm) rzadko sie spotyka teraz klasyczne pilociki czarne bez zadnego chromu tak solidnie wykonanych, no i teraz mam pytania.
Skad ten alarm bedzie widzial ze powinien sie uzbroic? jakis sygnal bierze z siłowników ? tak ?
pod ktory to podpinac ? ( mam dwa mastery)
skad bedzie wiedzial ten alarm ze np nie zazyczyłem sobie jazdy z zamknietymi drzwiami? jesli bede chcial wysiasc to czy on nie odbierze tego jako wlamania ( tutaj pytanie wlasnie do których drzwi mam sie podpiac ? bo jezeli ktos bedzie chcial wejsc przednimi drzwiami to ok , mastery zadziałaja, jakis tam impuls bedzie ,ale jak bedzie sie włamywał tylnimi to tam sa slavy które nic nie otwieraja jak se pociagnie rygielki)
W tej chwili mam taki samorobke alarm , reagujacy na spadek napiecia w aucie, gasze auto , wlaczam alam i mam 15 sekund na wyjscie, pozniej on sie wlacza. zeby go wyłączyc po wejsciu do auta to musze wcisnac magiczny guziczek zeby nie zaczał wyc) bardzo sprytne itd, ale jest jeden jakze istotny minus. Mianowicie to jest alarm sezonowy :) własciwie przydatny w ciepłe miesiace, w zimie napiecie aku spada, no i ten alarm reaguje, odczytuje to jako wlasnie otwarcie zamków, bądź zapalenie swiatełka w dachu ( an to tez reaguje)
Moze troszke zamieszalem , a moze nie :P
głownie mi chodzi zeby miec alarm w połaczeniu z moim zamkiem centralnym. wszedzie gdzie znajdowalem komplety to oferuja z syrenkami, siłownikami, innymi pierdołami, któych ja juz nie potrzebuje, a dwa ze te piloty mi sie nie podobaja, tani chrom ,wymiary i wykonanie. Moze jestem wybredny ale coz :D lubie sobie utrudniac zycie :)
dzieki wszystkim którzy mnie zrozumieli i wyrazili chęć pomocy:)
Ostatnio zmieniony wt lis 20, 2007 22:41 przez guti, łącznie zmieniany 1 raz.

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt lis 20, 2007 22:37

Te funkcje o które pytasz czyli samouzbrajanie albo zamykanie centrala w czasie jazdy są programowane, czyli uaktywniasz je lub nie tak jak masz ochotę.
Alarm rozbroi się/uzbroi po zadziałaniu mastera do ktorego go podłączysz. A wyć zacznie po otwarciu dzrwi przez podlączenie do włącznika drzwiowego a nie do siłownika centrala.
Z montażem takim żeby spełniał twoje oczekiwania nie będzie problemu, a o szczegóły się będziesz martwił jak zdobędziesz schemat do tego.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » wt lis 20, 2007 22:42

Paweł Marek pisze:czyli uaktywniasz je lub nie tak jak masz ochotę.
czy tu chodzi o funkcje antynapad? a antyporwanie to cos innego ?
Paweł Marek pisze:A wyć zacznie po otwarciu dzrwi przez podlączenie do włącznika drzwiowego a nie do siłownika centrala.
o to mi chodziło :) czyli pod jeden z czujników w drzwiach i on zareaguje jak obojetnie które drzwi sie otworzy?
Paweł Marek pisze:Z montażem takim żeby spełniał twoje oczekiwania nie będzie problemu
no ja mam nadzieje :P
Paweł Marek pisze:a o szczegóły się będziesz martwił jak zdobędziesz schemat do tego.
szczerze to własnie na Twoja pomoc liczyłem , znajac Cie z forum jako znawce własnie od tego typu zabawek :)

Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt lis 20, 2007 22:51

guti pisze:czy tu chodzi o funkcje antynapad? a antyporwanie to cos innego ?
nie rozgryzłem tego nazewnictwa, chyba to mniej więcej to samo, np złodziej zapali auta, pojedzie, a po paru metrach zgaśnie mu silnik i alarm zacznie wyć.
guti pisze:czyli pod jeden z czujników w drzwiach i on zareaguje jak obojetnie które drzwi sie otworzy?
tak bo kable od wszystkich włączników dzrwiowych są zwarte

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » wt lis 20, 2007 22:58

Paweł Marek pisze:nie rozgryzłem tego nazewnictwa, chyba to mniej więcej to samo, np złodziej zapali auta, pojedzie, a po paru metrach zgaśnie mu silnik i alarm zacznie wyć
bo ja mysle ze antynapad to ze jak Ci jakis łobuz kaze drzwi otworzyc, zebys wysiadł albo sam sobie otworzy zeby buchnac telefon na siedzeniu obok leżący, a antyporwanie to wlasnie to co pisales wczesniej, ze Cie wysadza i probuje odjechac, ale sie zdziwi za kilkanascie metrów.

Myslisz ze bedzie koles z aukcji skłonny udostepnic sam schemat ? zeby wiedziec czy to sie wogole da załozyc ? Czy lepiej sie nie wygłupiac i wogole nie pytac o takie rzeczy :)

Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt lis 20, 2007 23:05

guti pisze:Czy lepiej sie nie wygłupiac i wogole nie pytac o takie rzeczy
raczej niema sensu, w gruncie rzeczy wszystkie te prostsze alarmy montuje się prawie tak samo, jedynie kolory kabli pomiędzy rożnymi alarmami są różne i parę drobiazgów.
Możesz jeszcze pogrzebać sobie po necie i wybrać jakiś inny alarm, taki z obslugą centrala. Bo osobiście nie lubię za dużo dokladanej (czytaj niepewnej) elektroniki w aucie. Czyli zamiast dwoch centralek (jedna od zamka druga od alarmu) miałbyś jedną od alarmu obslugującego central.

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » wt lis 20, 2007 23:24

Paweł Marek pisze:Możesz jeszcze pogrzebać sobie po necie i wybrać jakiś inny alarm, taki z obslugą centrala. Bo osobiście nie lubię za dużo dokladanej (czytaj niepewnej) elektroniki w aucie. Czyli zamiast dwoch centralek (jedna od zamka druga od alarmu) miałbyś jedną od alarmu obslugującego central.
moze i masz racje, jak tylko cos spotkam ale takiego co by mnie sie podobało:)
a co do dodatkowej elektorniki, kabelkow itd to spojrz na to :P co lepsze to wiem co co czego jest i dodatkowo jeszcze jeden kabel wciagniety został ten najgrubszy 3 zyłowy ( od zaworu od gazu do butli , progiem puszczone bo pod podłoga sie przecierało na mojej glebie:) )
jak znalazlem dziure to antena od CB jako przepychak , a wlasciwie jako ciagacz kabli robi :D
kumpel sie smieje zebym od razu sobie połozył peszel w progach to bedzie łatwiej :D

Obrazek Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt lis 20, 2007 23:27

O mój Boże! (To nie jest wezwanie nadaremne) :)

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » śr lis 21, 2007 00:04

jeszcze zwarcia nie było zadnego :P

Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”