Dziwnie wysokie spalanie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Dziwnie wysokie spalanie
Mam dziwnie wysokie spalanie podczas ruszania samochodem. Przy pierwszym biegu jak nie ruszam dynamicznie tylko normalnie to komputer pokazuje nawet 35l spalania chwilowego. Jak już ruszę i jadę na wyższych biegach to spalanie w miarę jest ok choć też wydaje mi sie że nieco wyższe niż obserwowałem wcześniej. Silnik to 1.9 TDI, 150 KM. Nie wiem czy na to mogą mieć wpływ warunki atmosferyczne, choć dzisiaj było tylko -3. Samochód stał całą noc na podwórku. Czy ktoś wie co może być przyczyną takiego wysokiego spalania????
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer

Witam.
Jak jeździsz na krótkich odcinkach zimą, silnik się nie nagrzeje, ma zwiększoną dawkę, więc objaw normalny. Mój bierze wtedy ok 7,5, a latem z włączoną klimą bierze mniej niż 6.
Wynikiem z MFA się tak nie sugeruj, sterownik liczy go na podstawie czasu otwarcia i wydatku wtryskiwacza. Chwilowym spalaniem się nie sugeruj, obserwuj średnie. W teorii jest to OK, ale wynik jest zawsze obarczony mniejszym, czy większym błędem.
Pozdrawiam
Jak jeździsz na krótkich odcinkach zimą, silnik się nie nagrzeje, ma zwiększoną dawkę, więc objaw normalny. Mój bierze wtedy ok 7,5, a latem z włączoną klimą bierze mniej niż 6.
Wynikiem z MFA się tak nie sugeruj, sterownik liczy go na podstawie czasu otwarcia i wydatku wtryskiwacza. Chwilowym spalaniem się nie sugeruj, obserwuj średnie. W teorii jest to OK, ale wynik jest zawsze obarczony mniejszym, czy większym błędem.
Pozdrawiam
dokładnie ... na forum jest wiele napisane jak MFA może przekłamywaćGrzesiekk1982 pisze:Wynikiem z MFA się tak nie sugeruj, sterownik liczy go na podstawie czasu otwarcia i wydatku wtryskiwacza. Chwilowym spalaniem się nie sugeruj, obserwuj średnie. W teorii jest to OK, ale wynik jest zawsze obarczony mniejszym, czy większym błędem.
Jeżeli chcesz to posprawdzaj sobie czujniki temp.
[ Dodano: Nie Lis 18, 2007 18:45 ]
na vagudamcio151 pisze:Jeżeli chcesz to posprawdzaj sobie czujniki temp.
- Qto
- _

- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
bob4u, czy zimny silnik czy ciepły przy ruszaniu będzie palił 20-50litrów (w zależności od butowania) na 100km. Pomyśl ile potrzeba siły żeby ruszyć auto z miejsca...jak już ruszy to działa siła pędu i silnikowi jest dużo łatwiej dlatego pali mniej.
Tak samo spalanie rośnie przy przyspieszaniu...dlatego też auto mniej pali w trasie niż mieście pomimo że jedziesz szybciej. Zasady fizyki są dziwne ale musimy się z tym pogodzić
Tak samo spalanie rośnie przy przyspieszaniu...dlatego też auto mniej pali w trasie niż mieście pomimo że jedziesz szybciej. Zasady fizyki są dziwne ale musimy się z tym pogodzić
Ostatnio zmieniony ndz lis 18, 2007 20:29 przez Qto, łącznie zmieniany 1 raz.
no ja zdaję sobie sprawę z tego że podczas ruszania silnik może brać takie ilości paliwa. dziwi mnie tylko to że jeżdżę już jakiś czas tym samochodem i nigdy podczas ruszania spalanie chwilowe nie było tak wysokie. Wziąłem już poprawkę na to że silnik zimny no ale i tak uważam że chyba coś jest nie tak bo wcześniej nigdy takich wskazań nie było
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer

bob4u pisze:nigdy takich wskazań nie było
Jak wyżej wspomniałem naprawdę je treba traktować z przymrużeniem oka. Większość użytkowników je traktują jak wyrocznię
Jak chcesz zmierzyć spalanie zatankuj do pełna, wyjeździj kilkaset km i zalej przy tym samym dystrybutorze. Wtedy wyjdzie jakiś sensowny wynik.
Pozdrawiam.