temperatura silnika

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

rafalczarny
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

temperatura silnika

Post autor: rafalczarny » ndz lis 18, 2007 01:06

Witam! mam pytanko. mam silnik 1,6ABU jaką temperaturę powinien pokazywać wskaznik po przejechaniu 10-15km przy obecnej temperaturze na zewnącz? u mnie jest 70 stopni ,to chyba za mało.

rafalczarny
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: rafalczarny » ndz lis 18, 2007 01:21

tak tez czułem . wcześniej zawsze pokazywał o jedna kreskę wyżej a do połowy nawet nie dochodził stojąc w korku. termostat wymieniałem 2lata temu widać był lipny. w poniedziałek trzeba sie nim zająść. Dzieki za info!

Awatar użytkownika
Ładziox
VWmaniak
VWmaniak
Kontakt:

Post autor: Ładziox » ndz lis 18, 2007 02:01

tomcio pisze:około 90 st. jak pokazuje nie więcej jak 70 to raczej termostat padnięty
popieram

Awatar użytkownika
CzapCzap
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: CzapCzap » ndz lis 18, 2007 03:07

2-3 kilosy i powinien stac w pionie ;)

Obrazek <--------

Golf 3 GL 1.6 AFT - sprzedany :(
Golf 4 GTI 1.8T AGU - Jest :)
Jetta 2 CL 1.6D - Jest :)

rafalczarny
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: rafalczarny » ndz lis 18, 2007 13:12

dzisiaj sprawdzałem jeszcze raz , nagrzałem go na postoju do około 80 paru stopni na wskazniku i sie włączył wentylator chłodnicy, czyli tak jak miałem wcześniej. widać ze to termostat sie zaciął na otwartym i płyn krąży przez chłodnice. jeszcze jedno pytanko: pisałem o tym wczoraj na forum LPG ze ostatnio pali mi więcej gazu i muli sie parę sekund jak sie przełączy z benzyny na gaz czy to może być związane z temperaturą silnika?

Awatar użytkownika
CzapCzap
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: CzapCzap » ndz lis 18, 2007 13:18

wieksze spalanie moze byc przez temperature, mi golf palil 10 litrow na padnietym termostacie a mam tylko 1.6

Obrazek <--------

Golf 3 GL 1.6 AFT - sprzedany :(
Golf 4 GTI 1.8T AGU - Jest :)
Jetta 2 CL 1.6D - Jest :)

rafalczarny
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: rafalczarny » ndz lis 18, 2007 13:36

Mój teraz bierze prawie 10 wczesniej 8,5 a jeżdze tak samo. latem miałem alusy z szerszymi oponami i brał max 9 teraz na węzszych zimówkach tyle wciąga. to mi nie pasi bo jezdze nim do pracy i koszty dojazdu mi rosną. jak wymienie termostat i nic sie nie zmieni to pojade chyba do gazownika na regulacje i wymiane filterka bo ma na nim ok 20tyś.

Awatar użytkownika
Matador
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Matador » ndz lis 18, 2007 13:49

rafalczarny pisze:nagrzałem go na postoju do około 80 paru stopni na wskazniku i sie włączył wentylator chłodnicy,
Włącznik termiczny załącza I bieg wentylatora przy 95'C , więc albo czujnik temperatury masz walnięty albo wskaźnik przekłamuje (co równie prawdobodobne)
Na Twoim miejscu zacząłbym od skołowania jakiegoś termometru i sprawdzenia rzeczywistej temperatury,bo wymienisz termostat i może się okazać ,że niepotrzebnie..
U mnie miałem to samo - niepotrzebnie wymieniłem termostat i czujnik temp. a po zmierzeniu temperatur okazało się ,że wskaźnik poprostu zaniżał..

rafalczarny
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: rafalczarny » ndz lis 18, 2007 14:29

Dzieki Matador! pomysle skąd wziaść taki termometr. dzisiaj sprawdzałem tez reką węże jaka maja temperature , ten wchodzacy do chłodnicy był cieplejszy od dolnego. ale temperatura tych węży nie była za wysoka nawet górnego gdy sie włączył wentylator.o ile dobrze pamietam to termostat który wymienialem kiedys mial temp. otwarcia 80 pare stopni i to mi sie mniej wiecej zgadzało ze wskazaniem na desce, bo wskazówka pokazywała jedna kreskę mniej niż srodek wskaznika. jutro dokładnie sie temu przyjrze , o postępach napisze. jeszcze raz DZIĘKI wszystkim

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”