Dziwny dzwięk przy ruszaniu na śliskiej nawierzchni
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Dziwny dzwięk przy ruszaniu na śliskiej nawierzchni
Witam mam MK4 1,8T 150KM wersja GTI z 99r sprowadzony z Włoch... ESP nie mam ale auto podczas ruszania zachowuje sie dziwnie. Grechoce tak jak by sie włączał ABS... ESP chyba to nie jest bo jak mocno depne to i tak koła maja poślisk a dalej słyszalny i odczuwalne jest grechotanie z pod kół... Nie wiem teraz czy tak ma byc czy może sie coś psuje ale może ktoś wie czy jest w Golfach jakies inne wspomaganie przy ruszaniu na śliskiej nawierzchni ale nie ESP bo z tego co wiem to nie mam go, nie ma poprostu tego guzika co wł. i wył. ESP na konsoli... Jeśli też tak macie dajcie znać....
Kris_W pisze:Witam mam MK4 1,8T 150KM wersja GTI z 99r sprowadzony z Włoch
Obaj macie mocne silniki, a ASR właśnie po to jest, żeby nawet przy takim silniku, zaoszczędzić co nieco na oponkach Zdecydowanie stawiam na ASRmam tak samo, slychac to jak ABS, z tym ze ja mam jakas kontrole trakcji ale napewno nie jest to ESP
- Kontakt:
- Wojtes3mkIII
- Ma gadane
- Kontakt:
Mam to samo!
Dzieje się wtedy, gdy koło straci przyczepność (najczęściej prawe) - dźwięk jakby grzechotanie/chrobotanie, ale nie metaliczne - mi się to kojarzy jakby opona tarła o plastikową osłonę. Dzisiaj z kumplem tego słuchaliśmy i stojąc na zewnątrz samochodu ponoś tego nie słychać, tylko w środku - z prawej strony maski, bliżej środka - kumpel siedząc obok słyszy to z lewej strony bliżej środka Dźwięk raczej nie jest naturalny mi juz po głowie chodzi którys przegub wewnętrzny albo dyferencjał - mierzi mnie to strasznie. Jak sprawdzić czy posiadam ASR czy nie? Mam książkę serwisową z nalepkami więć wszystkie numery odnajdę aby sprawdzić.
Dzieje się wtedy, gdy koło straci przyczepność (najczęściej prawe) - dźwięk jakby grzechotanie/chrobotanie, ale nie metaliczne - mi się to kojarzy jakby opona tarła o plastikową osłonę. Dzisiaj z kumplem tego słuchaliśmy i stojąc na zewnątrz samochodu ponoś tego nie słychać, tylko w środku - z prawej strony maski, bliżej środka - kumpel siedząc obok słyszy to z lewej strony bliżej środka Dźwięk raczej nie jest naturalny mi juz po głowie chodzi którys przegub wewnętrzny albo dyferencjał - mierzi mnie to strasznie. Jak sprawdzić czy posiadam ASR czy nie? Mam książkę serwisową z nalepkami więć wszystkie numery odnajdę aby sprawdzić.
Hej Panowie bez paniki Zadne przeguby.VW wylansowal taki "wynalazek" ktory nazwali EDS to po przetlumaczeniu - elektroniczna blokada mechanizmu roznicowego.Ma ten patent wyrownywac obroty kol przy uslizgu na sliskiej nawierzchni.W praktyce roznie z tym bywa.Sam przezylem to 2 lata temu przy pierwszych oblodzeniach w mk III GTI Edition.Sam uwazam ze to niezbyt trafione udogodnienie bo niekiedy wprost uniemozliwia ruszenia na lodzie.W mk II ktorym jezdzilem 6 lat bez tego patentu delikatnie dodajac gazu przy dobrych oponach dalo sie skutecznie ruszac na sliskim A teraz d... VW montowal to w golfach z mocniejszymi motorami a w szczegolniosci w GTI.Da sie to wylaczyc VAG-iem - tak mi powiedziano w ASO lecz na razie jezdze z tym EDS i urozmaicam sobie czas chrobotaniem pod podwoziem podczas jazdy.Pozdrawiam