Rozrusznik długo kręci ...
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Rozrusznik długo kręci ...
witam,
niepokoi mnie jedna sprawa przy odpalaniu auta. odpalam auto po nocy (minimalne przymrozki) i po przekreceniu kluczyka rozrusznik wykonuje kilka obrotow i dopiero odpala lub stanie i dopiero po ponownym przekreceniu kluczyka odpala. rozrusznik ostatnio byl naprawiany: nowe szczotki a bendix wymieniony na uzywany. kiedy swiezo po odpaleniu zgasze auto i odpalam jeszcze raz pali na dotyk. ladowanie jutro odkladnie sprawdze ale maly ukladzik ktory mam podpiety pokazuje ladowanie na poziomie 13.5-14.0v i sie utrzymuje w czasie jazdy.
akumulator mam nowy z maja.
czy to normalny objaw a jesli nie to gdzie szukac usterki?
niepokoi mnie jedna sprawa przy odpalaniu auta. odpalam auto po nocy (minimalne przymrozki) i po przekreceniu kluczyka rozrusznik wykonuje kilka obrotow i dopiero odpala lub stanie i dopiero po ponownym przekreceniu kluczyka odpala. rozrusznik ostatnio byl naprawiany: nowe szczotki a bendix wymieniony na uzywany. kiedy swiezo po odpaleniu zgasze auto i odpalam jeszcze raz pali na dotyk. ladowanie jutro odkladnie sprawdze ale maly ukladzik ktory mam podpiety pokazuje ladowanie na poziomie 13.5-14.0v i sie utrzymuje w czasie jazdy.
akumulator mam nowy z maja.
czy to normalny objaw a jesli nie to gdzie szukac usterki?
- grandi
- Lord GTI

- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
tu może być przyczyna , spradz styki , jeżeli przekręcasz kluczyk a ne pali i musisz wył i jeszcze raz przekręcić to bendix się zawieszakedzior pisze:bendix wymieniony na uzywany
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
kolego Mirekmiro;
miernik podlaczyc do klem aku? dzis sprawdze to po pracy - auto od wczoraj stoi na parkingu
kilka obrotow tzn 3 max 4 ale po ponownym odpaleniu pali na dotyk
co do bendix-a ile moze kosztowac orientacyjnie nowy?
[ Dodano: 13 Lis 2007 07:47 ]
po pomiarach
auto po podniesieniu maski napeicie mierzone z klem 12.04v
w samej chwili rozruchu spada do 9.5v ale po kilku sekundach plynnie rosnie do 14.4-14.5v
po wlaczeniu obciazenia spada do 14.2v
wiec na moje oko winny bedzie rozrusznik ;/
a czy takie 'pstryczki - przelaczniki' odcinajace zaplon moga wplywac na trudnosci w czasie rozruchu?
miernik podlaczyc do klem aku? dzis sprawdze to po pracy - auto od wczoraj stoi na parkingu
kilka obrotow tzn 3 max 4 ale po ponownym odpaleniu pali na dotyk
co do bendix-a ile moze kosztowac orientacyjnie nowy?
[ Dodano: 13 Lis 2007 07:47 ]
po pomiarach
auto po podniesieniu maski napeicie mierzone z klem 12.04v
w samej chwili rozruchu spada do 9.5v ale po kilku sekundach plynnie rosnie do 14.4-14.5v
po wlaczeniu obciazenia spada do 14.2v
wiec na moje oko winny bedzie rozrusznik ;/
a czy takie 'pstryczki - przelaczniki' odcinajace zaplon moga wplywac na trudnosci w czasie rozruchu?
Ostatnio zmieniony pn lis 12, 2007 09:04 przez kedzior, łącznie zmieniany 1 raz.
Mogą ,zdecydowanie mogą. Doświadczyłem tego na stacji paliw, gdzie nie mogłem ruszyć z pod dystrybutora. A powalił mnie taki domowy "immobilizer". Skutek był taki , że rwałem kable i naprędce robiłem obejście w instalacji. Szczęściem znałem założenia konstrukcyjne tego "patentu".Radzę spróbuj odpalić bez zabezpieczeń. Często zawieszają się styczniki w tego typu urządzeniach, dopiero po otrzymaniu impulsu elektrycznego się uaktywniają.Powodzenia.kedzior pisze:a czy takie 'pstryczki - przelaczniki' odcinajace zaplon moga wplywac na trudnosci w czasie rozruchu?
Kryl