skrzynia biegów wybija biegi i blokuje czasami wbijanie z lu

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

totni
Nowicjusz
Nowicjusz

skrzynia biegów wybija biegi i blokuje czasami wbijanie z lu

Post autor: totni » pn lis 12, 2007 22:33

Witam, mam problem ze skrzynia biegów i neiwiem o co chodzi i jak temu zapobiedz,
podczas jazdy zdaża się,ze wybije mi bieg, lub neichce wogóle wbic biegu z pozycji luz, co to moze oznaczać i jak temu zapobiedz!??

[ Dodano: 12 Lis 2007 21:53 ]
dodam jescze, że na piatym biegu świszczy

Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Sztomel » śr lis 14, 2007 01:18

totni, to agonia Twojej skrzyni, prawodopodobnie mimo że masz olej w skrzyni to zatarło się łozysko na wałku głównym, miałem identyczne objawy podczas jazdy na trasie i w pewnym momencie jak trzymałem 5 bieg bo ciągle wyskakiwał to po czasie tylko trach, pełno dymu i 200 km wracałem do domu na lawecie. Wytopiło gniazdo łożyska na wałku głównym i skrzynia do wyrzucenia a co dziwne olej w skrzyni miałem.

Awatar użytkownika
grandi
Lord GTI
Lord GTI
Auto: Octavia
Silnik: AQY

Post autor: grandi » śr lis 14, 2007 02:48

Tak jak kolega pisze nie daj boże będziesz kogoś wyprzedzał i wtedy Ci wybije bieg

...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...

Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Sztomel » śr lis 14, 2007 06:24

Jedyna rada to wymontowanie i rozebranie skrzyni zanim padnie na całego. Po rozebraniu zorientujesz się co klęka ruszając wałkami ręcznie i zobacz czy gdzieś na wnętrzu korpusu skrzyni zwłaszcza przy łozyskachnie masz niebieskich przebarwień co będzie świadczyć o przegrzaniu materiału od np. padniętego łożyska, wymień zużyty element i skrzynia dalej Ci pochodzi.
Sprawdź jeszcze ewentualnie wybierak - może jest już wybity na maksa.

Awatar użytkownika
zbik83
Grupa Śląsk
Grupa Śląsk
Kontakt:

Post autor: zbik83 » śr lis 14, 2007 14:32

Miałem taki sam problem jak Ty...I uważam jak poprzednicy że to już koniec Twojej skrzyni biegów..
W pewnym momencie nawet po wrzuceniu piątego biegu, silnik zahowawywał się jakby był na luzie..
Po rozebraniu skrzyni okazało się, że łożyska 5 biegu nadają się, ale tylko na złom..
Więc co zostało wymiana całej skrzyni..Ale wpadłem jeszcze na pewien pomysł I tu właśnie z pomocą przyszedł szrocik :D:D..Znalazłem taką samą skrzynie, właściciel zgodził się sprzedać tylko 5 bieg (kosztowało mnie to 50 zł) i zamontowałem zdobyte łożyska..I jeżdżę już prawie 1,5 roku i odpukać nic się już nie dzieje, a skrzynia chodzi jak ta lala..

Bor(k)a

Awatar użytkownika
Mirekmiro
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Mirekmiro » śr lis 14, 2007 17:01

zbik83 pisze:Miałem taki sam problem jak Ty...I uważam jak poprzednicy że to już koniec Twojej skrzyni biegów..
W pewnym momencie nawet po wrzuceniu piątego biegu, silnik zahowawywał się jakby był na luzie..
Po rozebraniu skrzyni okazało się, że łożyska 5 biegu nadają się, ale tylko na złom..
Więc co zostało wymiana całej skrzyni..Ale wpadłem jeszcze na pewien pomysł I tu właśnie z pomocą przyszedł szrocik :D:D..Znalazłem taką samą skrzynie, właściciel zgodził się sprzedać tylko 5 bieg (kosztowało mnie to 50 zł) i zamontowałem zdobyte łożyska..I jeżdżę już prawie 1,5 roku i odpukać nic się już nie dzieje, a skrzynia chodzi jak ta lala..
ja takie lozysko kupilem za okolo 25zl w ASO,pozatym naprawa 5 biegu to stosunkowo najaltwiejsza naprawa w porownaniu do innych biegow ,bo nie trzeba jej przepalawiac masz wszystko na wierzchu.Czasami warto przedzwonic do ASO i spytac o cene :chytry:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”