[mk2] wentylator chlodnicy wlacza sie na postoju
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[mk2] wentylator chlodnicy wlacza sie na postoju
tak jak w temacie, wiatrak chlodnicy wlacza mi sie jak zatrzymam samochod na dosc dlugo (kilka minut)... w czasie jazdy w korku tez sie wlacza temperatura jest w normie (lekko za pion wychylone)
pytanie jest tego typu... czy to normalne?? bo spotkalem sie w innych samochodach ze jak wlaczyl sie podczas jazdy przed postojem to sobie jeszcze chwile pochodzil, ale ten gagatek wlacza sie dopiero po zatrzymaniu
pytanie jest tego typu... czy to normalne?? bo spotkalem sie w innych samochodach ze jak wlaczyl sie podczas jazdy przed postojem to sobie jeszcze chwile pochodzil, ale ten gagatek wlacza sie dopiero po zatrzymaniu
Norma. Po prostu silnik po zatrzymaniu oddaje ciepło do płynu chłodzącego (na zegarze masz temp. ok. 90 st., ale są części silnika rozgrzane do dużo wyższej temp.). Obieg wody bez pracującej pompy chodzi grawitacyjnie, więc dopiero po pewnym czasie ta gorąca woda dociera do termowyłącznika wiatraka. Jest on zasilany bezpośrednio z akumulatora, także wyłączenie stacyjki nic nie da. Czyli nawet po zatrzymaniu auta układ chłodzenia jeszcze pracuje (termostat pozostaje jeszcze otwarty). Po prostu: po wyłączeniu obiegu wymuszonego pompą silnik musi się schłodzić. I tyle. Zabezpiecza to przed n.p. pęknięciem bloku silnika, węży od gorąca. Objaw w pełni normalny i sprawdzałem to na kilku autach, wszystkie, podkreślam, z w pełni sprawnym układem chłodzenia. I z tym nie ma co kombinować. Tak ma być. Objaw rzadko albo wcale nie występuje jak jest chłodno (np. zimą). Capito? Paniali?
MH po przeszczepie bloku - alive&kicking!
-
- Mały gagatek
@Czyś...
Niech Ci Bozia wynagrodzi w postaci np. najlepszycg felg
za tą odpowiedź bo bardzo mi pomogła czyt. wyjasniła. Jestem zielony w sprawach technicznych i też przedwczoraj po wjeździe na parking i wyłączeniu silnika załączył się wentylator...Zaniepokoiło mnie to troszkę ale teraz... po twoim wykładzie... 
@Bartuch...
Uprzedził nas obydwóch
Pozdrawiam
Niech Ci Bozia wynagrodzi w postaci np. najlepszycg felg

@Bartuch...
Uprzedził nas obydwóch

Pozdrawiam
byl taki temaj kilka dni temu 
a w gaznikocach tak jest, kumpel czytal w ksiazce ze to ma zwiazek z gaznikiem wentylator chlodzi aby nie doszlo zapalenia w gazniku czy jakos tak, przy gazniku masz czujnik gdy bedziesz mial zalaczony wiatrak na postoju odlaczysz go to przestanie krecic, ale co tam pokreci troche i przestanie

a w gaznikocach tak jest, kumpel czytal w ksiazce ze to ma zwiazek z gaznikiem wentylator chlodzi aby nie doszlo zapalenia w gazniku czy jakos tak, przy gazniku masz czujnik gdy bedziesz mial zalaczony wiatrak na postoju odlaczysz go to przestanie krecic, ale co tam pokreci troche i przestanie