Wibracje podczas ruszania i zmianach biegu. Jaka usterka?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Wibracje podczas ruszania i zmianach biegu. Jaka usterka?
Witam, od jakiegos czasu mam wibracje podczas ruszania odczuwalne po ziemi blizej lewego kola az po caly kokpit. szczegolnie podczas ruszania i zmiany biego oraz ponownego dodawania gazu. testowalem tez w taki sposob wlaczylem 4 i jazda ok. 30/h oraz dodanie gazu odrazu powoduje ze wibracja jest odczuwalna (chwilowo bo pozniej ustaje)cos gdzies wibruje/drży pod klapa czy tez zawieszeniu.Nie mam pojecia co to jest.
Drazki sa ok, nie ma luzow, tarcze nowe klocki tez. Moze to tulejki w wahaczach przednich, choc nie sa bardzo zuzyte
. Pomożcie. dzieki
Drazki sa ok, nie ma luzow, tarcze nowe klocki tez. Moze to tulejki w wahaczach przednich, choc nie sa bardzo zuzyte
. Pomożcie. dzieki
Re: Wibracje podczas ruszania i zmianach biegu. Jaka usterka
przegob wewnetrzny padl najprawdopodobniej
albo na wale wyważenie się przesunęło i dlatego masz takie wibracje.....
www.juniorwwa.fotosik.pl zapraszam
VR-ka zmieniła właściciela.....
pojawiło sie E46 by BMW no cóż życie...
wkrótce toledo 2.3V5 do zmodyfikowania:):)
http://www.forum.auto-moto.sklep.pl/profile.php?mode=register&refer_id=178] [img]http://e-numizmatyka.pl/phpBB2/img/41788.jpg[/img][/url]
VR-ka zmieniła właściciela.....
pojawiło sie E46 by BMW no cóż życie...
wkrótce toledo 2.3V5 do zmodyfikowania:):)
http://www.forum.auto-moto.sklep.pl/profile.php?mode=register&refer_id=178] [img]http://e-numizmatyka.pl/phpBB2/img/41788.jpg[/img][/url]
dzieki, na wale raczej nie przeciez silnik chodzi dobrze, cos gdzies przenosi drgania. bo na postoju jak zaciagne reczny i testowalem ruszanie aby wykryc uszkodzenie to kokpit i gdzies pod maska zaczyan wibracje wpadac zadrzy i przestanie ale czuc pod nogami delikatne przejscia. Jesli jade na 5 okolo 120 i trzymam predkos jest jak najbardziej wszystko ok. Nie wiem co robic poradzcie co mam wymienic i gdzie szukac. Co do przsegubow wewnetrznych czy to moze powodowac takie objawy?? Podczas szybkiego ruszenia nie ma terkotania. Pozatym ktory przegob wymienic? Dzieki
[ Dodano: Czw Lis 08, 2007 20:00 ]
co moze byc przyczyna? Ludzie potrzebuje rady!
[ Dodano: Czw Lis 08, 2007 20:00 ]
co moze byc przyczyna? Ludzie potrzebuje rady!
-
- Forum Master
mogą być takie objawy, ale może to coś prostszego, może gdzieś są guzy na oponach ?speede pisze: Co do przsegubow wewnetrznych czy to moze powodowac takie objawy?? Podczas szybkiego ruszenia nie ma terkotania.
poza tym w najgorszym wypadku, jak usterki nie znajdziesz na zewnątrz
to problem może pochodzić ze skrzyni biegów a dokładniej z mechanizmu różnicowego
Ostatnio zmieniony pt lis 09, 2007 07:23 przez RobertP, łącznie zmieniany 1 raz.
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
-
- Forum Master
silnik jest 1.4 ABD, chodzi dobrze i rowno, na wolnych obrotach pracuje rowniez dobrze. Chodzi o to ze jak jest na luzie to jesli przygazuje to czasem kokpit zadrzy. A najgorzej to podczas ruszania i zmiany biegow cos ciagle herchocze pod maska to nie jest blacha ani tlumik sprawdzalem.Moze to przegub ale jak sprawdzic? Dzieki za odpowiedz.
albo co najmniej do przetoczeniaTomasz Żaguń pisze:Jak trzęsie kierownicą podczas hamowania to tarcze do wymiany
jak ostro nie ruszasz, a jest to chrobotanie to może przegub wewnętrznyspeede pisze:Moze to przegub ale jak sprawdzic?
a może się rozkręcił, wpadaj na kanał i zobacz je przy skrzyni czy są
dobrze skręcone, czy śruby TORx nie są luźnie ...
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
a wiec tak przeguby sa dokrecone sprawdzalem. To nie jest ze mi chrobocze przegub, raczej jak zaczynam ruszac puszczam sprzeglo do drży gdzies pod maska, za cholere nie wiem co. Ludzie pomozcie bo juz brak mi pomyslow. skrzynia chodzi dobrze biegi itp, drazek nie jest luzny, tak jakby odczuwam bardziej lewej strony niz prawej. Przy gazdym ruszeniu czy to gwaltwne czy tez nie to jest tak samo. Jesli zacisne reczny i zaczne ruszac (w celu sprawdzenia) to cos herchocze , kokpit drzy, tak samo jest podczas ruszania lub na postoju jesli przygazuje delikatnie.