Problem z ABS

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Hektor
Nowicjusz
Nowicjusz

Problem z ABS

Post autor: Hektor » śr lis 07, 2007 21:23

Mam problem w moim Passacie 1,8 RP (1990 rok produkcji) z układem ABS.Podczas jazdy zapala się kontrolka ABS następnie hamulca ręcznego,po czym przestają działać hamulce ,pedał jest twardy i hamulec ledwie dziła(sprawia wrażenie jakbym jechał autem, w którym wysiadło serwo).Dodatkowo zauważyłem po zatrzymaniu pojazdu, że z okolic pompy ABS dochodzi odgłos podobny do pracującej pompy paliwa.Dopiero po odłączeniu wtyku na pompie hałas ucichł. Dodam, iż czasami w czasie jazdy(np.podczas jakiegoś wstrząsu sytuacja wraca do normy i hamulec znów działa poprawnie, mimo palących się kontrolek).Niepokoi mnie to, gdyż nie wiem, kiedy w czasie jazdy hamulec zadziała prawidłowo. Jeśli ktoś z forum mógłby mi doradzić bedę wdzięczny, ponieważ żaden ze znanych mi mechaników samochodowych nie jest w stanie mi pomóc.
:crazy:

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » śr lis 07, 2007 21:34

witaj na forum !!!!!!!!!!! http://www.motofakty.pl/artykul/nie_dziala_abs.html
trochę info na temat ABS
a teraz pytanie próbowałeś hamowac z odłączona pompa ABS ?

Awatar użytkownika
yosef99
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: yosef99 » śr lis 07, 2007 22:18

przepraszam że podepnę się pod temat, ale może wie ktoś jak sprawdzić czy czujnik absu jest sprawny bez podpinania pod VAGa?

RobertP
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Re: Problem z ABS

Post autor: RobertP » śr lis 07, 2007 22:41

Hektor pisze:Podczas jazdy zapala się kontrolka ABS następnie hamulca ręcznego,po czym przestają działać hamulce ,pedał jest twardy i hamulec ledwie dziła(sprawia wrażenie jakbym jechał autem, w którym wysiadło serwo).
po tym jak napisaleś że robi się twardy to myslę że:
- słaby styk na bezpiecznikach 30A (nie są one w skrzynce bezpicznikowej, a za nią
u góry blisko grodzie, w górnym lewym rogu, dosyć ciężko dojść...
- słaby styk w gnieździe na przekaźniku obok tych bezpieczników :)
- lub tez uszkodzony przekaźnik z tych powyżej właśnie ...
- no i najgorsza opcja, uszkodzona pompa hamulcowa z ABSem
miałem to samo w moim passacie B3 dieselku, problem polegał że bezpiecznik ten 30A
miał upalone wejścia na gnieździe i tak samo się działo,
a robiłem różne mody zanim doszedłem że to tam siedzi cała wina...
nawet zmieniłem całą pompę z układem i dalej lipa a to wina tylko tego pier*olnika była

jakby co i wyszła że to wina pompy to pompę odsprzedam, pompa oczywiście od passata B3

[ Dodano: Sro Lis 07, 2007 21:42 ]
yosef99 pisze:przepraszam że podepnę się pod temat, ale może wie ktoś jak sprawdzić czy czujnik absu jest sprawny bez podpinania pod VAGa?
zmierzyć rezystancję miernikiem (omomierzem), powinno być coś około 1,1-1,4 kOhma
ale trzeba odpiąć od układu, przy podłączonym będzie pokazywało głupowy
Ostatnio zmieniony śr lis 07, 2007 22:43 przez RobertP, łącznie zmieniany 1 raz.

remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)

Sharan - AFN

Hektor
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Hektor » śr lis 07, 2007 23:52

Próbowałem hamować z odłączoną pompą-bez zmian.Odłanczałem pompę przez wyjęcie bezpiecznika 30A przy przekażniku nr.79(zapewne od ABS gdyż wtedy pompa przestawała terkotać na postoju. pomimo wyłączenia st :kac: acyjki.

Awatar użytkownika
norek111
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Re: Problem z ABS

Post autor: norek111 » czw lis 08, 2007 00:23

sprawdz serwo i polaczenie

Hektor
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Hektor » czw lis 08, 2007 00:36

Jeszcze jedna uwaga dotycząca defektu .Czasami ABS zapalał sie sam na zakręcie w prawo lub gdy wjeżdżałem prawym kołem na krawęznik ale wtedy hamulec był ok.
Gdyby była to wina czujnika to myślę że nie powinno to wpływać na pracę pompy.Chciałbym się spytać czy jest możliwość sprawdzenia ukł ABS (podobnie jak w ukł.zapłonowym poprzez wykorzysztanie styków kontrolnych )gdy przeglądałem komputer ABS zauważyłem dodatkowe niewykorzystane przewody :kac:

ruszmar
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Problem z ABS

Post autor: ruszmar » pn lis 12, 2007 22:18

Ja mam problem z blokującym się jednym kolem przednim (lewe) kontrolka ABS zaswieca sie tylko podczas
odpalania auta gaśnie po sekundzie wydawało by sie wszystko ok, ale podczas gwałtownego hamowania,
koło lewe blokuje, a pedał hamulca opada na dół( i tak zostaje dopuki auto nie zatrzyma sie
) i samochód hamuje aż do zatrzymania. Proszę o jakąś
porade co możebyć.... dodam ze po odpieciu abs tzn wyjeciu bezpiecznika samochod zachowoje sie juz dobrze tzn wszystkie kola hamuja równo i pedał nie zostaje w podłodze.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”