Gaśnie, nierówno pracuje

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

mb1
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Gaśnie, nierówno pracuje

Post autor: mb1 » śr lis 07, 2007 14:50

Witam wszyskich posiadaczy Golfów.
Swojego mam od 6 lat od 5 jest zagazowany, od jakiegoś czasu mam problemy z silnikiem i nie wiem co może być ich przyczyną. Po odpaleniu silnik pracuje jakieś 30 sekund i gaśnie, gdy jest zimny to tak jak gdyby ssania nie było a jak się już zagrzeje to obroty falują a czasami też przygasa to samo dzieje się na gazie. Kilka razy podczas jazdy silnik zgasł, obrotomierz spadł na zero a po jakiś 5 sekundach ponownie zaskoczył. I jeszcze jedno przy gumowej rurze która idzie od filtra powietrza do układu wtryskowego jest biała kostaka z dwoma kabelkami u mnie te kabelki są urwane nie mam pojęcia gdzie prowadzą i jakiemu ustrojstwu służą, może wina leży po ich stronie? Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » śr lis 07, 2007 20:59

gdzie dokladnie masz ta kostke. Mysle ze chodzi ci o kostke przy przepustnicy-po prawej stronie jak patrzy sie od przodu silnika na tyl samochodu
Od ssania jest taki zawor ktory jest pod kolektorem ssacym obok rozrusznika, o ile pamietam tam tez jest kostka z dwoma przewodami, do zaworu dochodzi waz taki sam jak od paliwa, waz widac i kawalez aworu pomiedzy 3 a 4 otworem w kolektorze ssacym

mb1
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: mb1 » śr lis 07, 2007 21:10

Kostka znajduje się u góry od strony podszybia, po lewej stronie jest rura która idzie od filtra powietrza do układu wtryskowego, silnik ma wielopunktowy wtrysk więc jest to pewnie rura doprowadzająca powietrze dla wtrysków.

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » śr lis 07, 2007 21:39

z tego co pamietam to tam sa trzy kostki; jedna przy obudowie filtra powietrza-zawor od odprowadzania par paliwa do zbiornika z weglem aktywnym, druga pomiedzy przepustnica a filtrem powietrza-pod ta grubym wezem, tam gdzie odchodzi taki cienszy do tego zbiorniczka ktory idzie do odmy-nie wiem do czego on sluzy a trzecia jest przy przepustnicy- z jednej strony jest linka od gazu a z drugiej strony ta kostka- zamontowana pionowo i tam o ile pamietam wychodzi chyba czarno-zolty przewod i chyba jakis jeszcze kolor z czerwonym lub niebieskim mpaskiem- jest to wlacznik od otwarcia przepustnicy

[ Dodano: 07 Lis 2007 20:42 ]
przepustnica jest to element za pomoca ktorego doprowadza sie odpowiednia ilosc powietrza do silnika za pomoca linki gazu- taki niby gaznik tyle ze nie ma w nim paliwa

mb1
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: mb1 » czw lis 08, 2007 16:32

Witam chodzi mi o tę pionowo zamontowaną po prawej stronie linki od gazu. Dzisiaj zauważyłem jeszcze jedną rzecz, gdy silnik pracuje na benzynie i zaczyna przygasać to jak ściskam gumową rurę która idzie od filtra powietrza to obroty się podnoszą i chwilkę pracuje normalnie. I co to??

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » czw lis 08, 2007 17:52

sprawdz czy nie masz gdzies dziurawego weza od powietrza. Sprawdz dokladnie ten gruby i ten cienszy co idzie od niego do bloku silnika z tylu, sprawdz tez ten cienki co idzie od tego zboirniczka z tyly silnika do pokrywy od zaworow. Ja mialem spruchnialy waz i schodzil mi na bardzo niskie obroty i przerywal.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”