Witam.
Mam od kilku tygodni problem z golfem mkII 1.3 NZ z katalizatorem i wielopunktowym wtryskiem na Digijet. Problemy właściwie są dwa:
1. Zdarzają mu się odpały i nie odpala z rozrusznika, mało tego trzeba go spory kawałek pchnąć/pociągnąć jakieś 20-50m a co dziwniejsze jak już tak nie chce odpalić na rozruszniku i sie go zostawi na jakiś czas (ponad godzina) to po tym czasie odpala bez żadnego problemu z kluczyka.
2. I tu jest problem gigant, bo sprawia, że jazda staje sie niebezpieczna. Otóż potrafi odciąć benzynę już przy 2000rpm (choć to odcięcie jest dość dziwne, bo nie dość, że przestaje iść to na dodatek dość mocno hamuje, nie wiem, czy to naturalne dla odcięcia bo nigdy żadnego samochodu az tak nie piłowałem) granica ta pomału się podnosi w miarę przebytej drogi. Męczę go wtedy gazem, tzn dociskam do odcięcia i z powrotem i tak w kółko i tu pojawił się kolejny konflikt, bo wczoraj zauważyłem, że obroty nie wiele mają tu do gadania, bo odcięcie zależy od położenia pedału gazu, czyli nawet jak mam 1000rpm i depnę to i tak mi odetnie przy tych 1000rpm. Zupełnie nie rozumiem takiego zachowania silnika i nie mam pojęcia kiedy można się tego spodziewać, bo on robi takie numery "od tak".
Mam nadzieje, że mi jakoś pomożecie.
Odcina benzyne przy 2000-2500 rpm.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Odcina benzyne przy 2000-2500 rpm.
[img]http://images22.fotosik.pl/25/4dfe2cbdc7fe3131.jpg[/img]
[you]
[you]
- wedr
- Mały gagatek

- Kontakt:
sprawdź filtr i pompę paliwa. Mi tak Mk3 robił kiedy kupiłem jakieś "dziwne" paliwo, po zalaniu dobrej jakościowo benzyny przestało. Teraz mój Mk2 tak ma i sprawdzam układ zapłonowy (cewka zapłonowa, przewody, kopułka, palec, świece), przekaźniki (może gdzieś zaśniedziało i zabiera prąd-od takich drobnostek się zaczyna), po pompę. Jestem w trakcie..kotem pisze:robi takie numery "od tak"
-
bugalon
- V.I.P.

- Kontakt:
Re: Odcina benzyne przy 2000-2500 rpm.
To odciecie o ktorym piszesz, to najnormalniejszy w swiecie brak paliwakotem pisze:Witam.
bo odcięcie zależy od położenia pedału gazu, czyli nawet jak mam 1000rpm i depnę to i tak mi odetnie przy tych 1000rpm. Zupełnie nie rozumiem takiego zachowania silnika i nie mam pojęcia kiedy można się tego spodziewać, bo on robi takie numery "od tak".
Mam nadzieje, że mi jakoś pomożecie.
Najpierw sprawdz cisnienie paliwa podczas jazdy przy pelnych obciazeniach. Jesli jest mniejsze niz 2,5 bara to zacznij od filtra paliwa. Wymien i powtorz pomiary. Jesli to nie pomoze (bo cisnienie nadal bedzie za niskie) to pompa paliwa do wymiany.
Jesli z cisnieniem paliwa wszystko jest w porzadku to sprawdz przeplywomierz, on moze powodowac takie problemy.
Ostatnio zmieniony pn lis 05, 2007 13:40 przez bugalon, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Bugalon
Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie
Bugalon
Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie
W sumie może być to wina pompy, bo ojciec kiedyś mi wyśmigał paliwo do zera i od tamtego czasu pompa bardzo głośno chodzi. A co do dosłownego barku paliwa to nie ma takiej możliwości, bo mi osobiście nigdy nie zdarzyło się wyjeździć niżej niż 1/4 a zwykle jest ok połowy stanu. W sumie to filtr paliwa nie był wymieniany ponad rok. W tym tygodniu wymienię filterek i zobaczymy choć na rezultaty będzie trzeba trochę poczekać, bo naszczęście nie zdarzają mu się takie akcje na co dzień.
A i jeszcze jedno czy pompa paliwa może się zapowietrzyć?? Bo ona chodzi trochę tak jak zapowietrzony filtr akwarystyczny.
A i jeszcze jedno czy pompa paliwa może się zapowietrzyć?? Bo ona chodzi trochę tak jak zapowietrzony filtr akwarystyczny.
[img]http://images22.fotosik.pl/25/4dfe2cbdc7fe3131.jpg[/img]
[you]
[you]