[MK2 Silnik] Uciążliwy problem z temperaturą : (
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- sswistak
- Mały gagatek
- Kontakt:
hmm skoro wszytko powymieniles moim zdaniem wrto spr pompe wody ale zadziwia mnie zimny waz :/ na dole moze to sprwa jakiejs elektryki itp choc sam w to watpie , wspomniales tez cos ze to moze byc przez kat wtrysku itp masz diesla wiec fakt one sie grzeja ale jezeli bylo by cos z tym katem to bys poznl po spalinach bo sa albo czarne albo siwawe zalezy czy kat jest za maly czy za duzy, a moze spr termostat moze jest cos zle zamontowane skoro nie puszcza plynu a moze sama chodnica sie zapchala gdzis badz przeczysc czujnik na chlodnicy, i dziwi mnie ze na trasie az tak wysok temp uzyskujesz smym pedem powetrza powinien sie mocno schlodzic plym w chlodnicy
Swistak
hej.no własnie ja z tym właczaniem grzania tez tak robie ze je poprostu wlaczam na ful.no ipomaga ale tylko na chwile.kumpel mi doradzil zeby korek zmienic od zbiorniczka wyrownawczego jesli to pomoze to normalnie chyba sie pochlastam tępym nożem
!!!! kupilem juz chlodnice nowa,pompe wody,wlałem srodek do czyszczenia chlodnic i nic!!!!!
!!!! kupilem juz chlodnice nowa,pompe wody,wlałem srodek do czyszczenia chlodnic i nic!!!!!
- VWąski
- Mały gagatek
- Kontakt:
Panowie, chyba znalazłem przyczyne...
Przed chwilą wywaliłem termostat z układu. Przez otwór po nim widać ładnie 'wirnik' od pompy wody...
na mój chłopski rozum, wirnik pompy powinien obracać się wraz z ruchem koła napędzanego paskiem klinowym.
w moim przypadku po włożeniu paluszka do dziurki mogłem swobodnie obracać wirnikiem... mimo unieruchomionego paskiem klinowym koła od pompy.
Czy oby mam racje? Koło i wirnik powinny obracać się RAZEM ?
Obecnie mam pompe firmy ruville (jak na zdjęciu z lewej). Podobno jest to dobra firma... :green_fuck: u mine jak widać chyba nie dała rady po 1.5 roku, z czym problem z temp mam nie od wczoraj...
Jakiej firmy pompy polecacie? Wiem, wiem SKF , co jeszcze? Które np z allegro? Metalowy czy plastykowy wirnik?
PozdraVWiam
Damian
Przed chwilą wywaliłem termostat z układu. Przez otwór po nim widać ładnie 'wirnik' od pompy wody...
na mój chłopski rozum, wirnik pompy powinien obracać się wraz z ruchem koła napędzanego paskiem klinowym.
w moim przypadku po włożeniu paluszka do dziurki mogłem swobodnie obracać wirnikiem... mimo unieruchomionego paskiem klinowym koła od pompy.
Czy oby mam racje? Koło i wirnik powinny obracać się RAZEM ?
Obecnie mam pompe firmy ruville (jak na zdjęciu z lewej). Podobno jest to dobra firma... :green_fuck: u mine jak widać chyba nie dała rady po 1.5 roku, z czym problem z temp mam nie od wczoraj...
Jakiej firmy pompy polecacie? Wiem, wiem SKF , co jeszcze? Które np z allegro? Metalowy czy plastykowy wirnik?
PozdraVWiam
Damian
Ostatnio zmieniony wt paź 30, 2007 00:36 przez VWąski, łącznie zmieniany 1 raz.
..::NIECH MOC GOFERÓW BĘDZIE Z WAMI::..
- guti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
DeGie, masz racje , wirnik powinien sie obracac razem z kołkiem od pompki
co do firm to ja tez mam rouville ale u mnie na pewno sie obraca wszystko razem
,tylko sprawdz jakie jest odstawienie wirnika od pompki , bo spotkalem sie z taka jedna ktorej wirnik byl bardziej oddalony i tarło jak sie złozylo pompe. Co do plastiku czy metalu to wszystko jedno według mnie:)
co do firm to ja tez mam rouville ale u mnie na pewno sie obraca wszystko razem
,tylko sprawdz jakie jest odstawienie wirnika od pompki , bo spotkalem sie z taka jedna ktorej wirnik byl bardziej oddalony i tarło jak sie złozylo pompe. Co do plastiku czy metalu to wszystko jedno według mnie:)
Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
- VWąski
- Mały gagatek
- Kontakt:
a jakie marki pompowni polecacie?
poradzi ktoś?
np coś z tych pozycji jest warte uwagi?
Pompka 1
Pompka 2
Pompka 3
Pompka 4
Pompka 5
Pompka 6
a np jaka marka/producent robi metalowy wirnik?
poradzi ktoś?
np coś z tych pozycji jest warte uwagi?
Pompka 1
Pompka 2
Pompka 3
Pompka 4
Pompka 5
Pompka 6
a np jaka marka/producent robi metalowy wirnik?
Ostatnio zmieniony czw lis 01, 2007 21:53 przez VWąski, łącznie zmieniany 2 razy.
..::NIECH MOC GOFERÓW BĘDZIE Z WAMI::..
Witam . Ja mam następujący problem. . Wiec jak stoję w korku wskaźnik wychyla sie do prawej kreski prawie maks a jak jadę nawet te 40 km/h w lato to wskazówka pokazuje elegancko polowe. Wiec jak obserwowałem to wiatrak włącza sie praktycznie przy końcu i wyłącza sie kiedy wskazówka pokazuje coś około 3/4 . Wiatrak pracuje może kolo 1,5 minuty i sie wyłącza . Oczywiście dzieje sie to wszystko jak stoję bo jak siedzę w samochodzie to nie słyszę żeby wiatrak sie włączał .
DeGie u mnie nowa pompa ruville wytrzymała 7 miesięcy-to znaczy cieknąc zaczęła po około 3 ale tyle jeszcze wytrzymałem do wymiany Potem kupiłem taką za 65 zeta z metalowymi łopatkami i chodzi dobrze
antek_wb3 kontrolka temperatury płyny miga jak masz za mało płynu albo jak masz za dużą temp silnika-przynajmniej tak jest u mnie
antek_wb3 kontrolka temperatury płyny miga jak masz za mało płynu albo jak masz za dużą temp silnika-przynajmniej tak jest u mnie
Jetta MK2 TeeDee-doprowadzona do stanu fabrycznego w wersji kanadyjskiej
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
witam,sprubój dojść do tego po zimnym weżu,z jednej i z drugiej strony cos musi zapychać,że nie ma przepływu ( myśl jak hydraulik ,żeby grzejniki grzały trzeba je odpowietrzyć), a niema oprucz pompy wodnej ,jeszcze jakieś pompki która odcina i otwiera przepływ cieczy( jakieś pompy wspomagającej przepływ tak jak w centralnym ogrzewaniu w domu )
JACEK ŁĘGOWSKI