dziwny dźwięk

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

t3sty
Nowicjusz
Nowicjusz

dziwny dźwięk

Post autor: t3sty » pn paź 29, 2007 22:54

Witam forumowiczów. Zakupiłem Golfa MK3 (97) z silnikem 1.6 benz AEE.

1.
Nurtuje mnie dziwny dźwięk wydobywający się z wnętrza silnika pod filtrem powietrza. Pojawia się zaraz po włożeniu i przekręceniu kluczyka , jeszcze przed odpaleniem samochodu (samo zasilanie).
Przypomina on piszczenie miernika elektronicznego podczas detekcji zwarcia, lecz jest bardziej "buczący" i odrobinę cichszy, jakby cewka czy cóś :rotfl:
Auto jakby było nieco słabsze, lecz nie wiem czy to nie kwestia benzyny, świec lub przewodów. Zmienię na dniach świece.
Czy to może być silnik krokowy przepustnicy, i czy jest to usterka, czy mam się raczej nie przejmować ??

2.
Temp pracy silnika wynosi po rozgrzaniu 90' (podczas jazdy lub postoju) i stoi w miejscu, choć wydaje mi się że wentylator jeszcze nigdy się nie włączył (auto mam od 1,5 miesiąca). Przy jakiej temp. powinien się załączyć ?? Układ został odkamieniony Prestonem, wypłukany i zalany G12+ 1:1, nagrzewnica działa. Samochód osiąga w październikowe chłodne (7'C) poranki 70'C po przejechaniu ok. 2-3 km (nagrzewnica do tego momentu jest wyłączona).
Czy tak ma być ??

P.S. Wybaczcie ale z motoryzacji nie jestem za dobry. Dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika
spec
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: spec » wt paź 30, 2007 16:28

2. Tak ma być. Wiatrak włącza się przy około 98 stopniach a taką temperaturę ciężko otrzymać jak jest zimno. (no chyba że się katuje silnik). Wszystko jest w porządku.

[img]http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF[/img] [url=http://tnij.org/pisownia_pcf][color=red]Piszę poprawnie po polsku[/url][/color].

Awatar użytkownika
Dzaba83
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Dzaba83 » wt paź 30, 2007 17:41

pierwszy biek zalancza sie przy 92 a 97 stopnia , wyłączenie 84 do 91c
drugi bieg wlacza sie miedzy 99 a 105c wyłączenie 91 do 98 stopni

posłużę Vagiem

Awatar użytkownika
danioo
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: danioo » śr paź 31, 2007 02:13

A to takie "piszczenie" pod maska to przepustnica. I tak ma być więc się nie przejmuj.

zapraszam do oceny mojego golfika:
[url]http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=159996[/url]

[b]Kupię ciemne kierunki w zderzak ori FER lub HELLA[/b]

Awatar użytkownika
Jacenty85
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Jacenty85 » śr paź 31, 2007 02:50

Wszystko jest o.k. Jedynie może te spadki mocy o których piszesz...zmień komplet kopułka BERU, palec BOSCH, Kable BERU, Świece BERU lub NGK. Polecam także wymianę filtrów (szczególnie paliwa i powietrza). Co do piszczenia to wszystko jest ok - słychać przepustnicę. Mógłbyś się martwić jeśli po KAŻDYM przekręceniu kluczyka w pozycję zapłon usłyszałbyś stukot plus przypominający pracę silniczka wycieraczek dźwięk - wówczas świadczy to o niemożliwości adaptacji przepustnicy i ciągłej próbie jej dokonania przy każdym przekręceniu kluczyka.

=wi=
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: =wi= » czw lis 01, 2007 20:28

Witam, treż się dopnę do tematu, mam tak samo w MK3 1,6 AEE. Po przekręceiu kluczyka, bez włączania silnika słychać z pod maski, takie piszczenie. Czy to właśnie ta przepustnica ?? Czy ten dźwięk powień ustać po jakimś czasie jak nie zapale silnika ??

Awatar użytkownika
Jacenty85
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Jacenty85 » czw lis 01, 2007 22:18

tak, piszczenie pochodzi z przepustnicy! Powinien ustać chyba po około 30 sekundach ale co do tej wartości nie jestem pewien. Sprawdź a się przekonasz

Awatar użytkownika
danioo
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: danioo » czw lis 01, 2007 22:21

Jacenty85 pisze:tak, piszczenie pochodzi z przepustnicy! Powinien ustać chyba po około 30 sekundach ale co do tej wartości nie jestem pewien. Sprawdź a się przekonasz
Jak ja sprawdzałem to napewno nie po 30 sekunach.
Piszczy aż do odpalenia na 100%, a pozniej to nie wiem bo silnik juz odpalony i nie słychać

zapraszam do oceny mojego golfika:
[url]http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=159996[/url]

[b]Kupię ciemne kierunki w zderzak ori FER lub HELLA[/b]

=wi=
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: =wi= » pt lis 02, 2007 08:17

Też, mi się zdaje że piszczy aż do odpalenia a potem to ciężko powiedzieć bo silniczek zagłusza.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”