Co przełożyc w zawieszeniu zeby 95r. pasowalo do 92r.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- matti_vw
- Użytkownik
- Kontakt:
Co przełożyc w zawieszeniu zeby 95r. pasowalo do 92r.
Mam dwa zestawy kompletnych kolumn mcpersona, jeden z 92r i drugi z 95r.
Auto mam z 92r i chce te 95r założyc do siebie.
Co w związku z tym mam przełożyc??
Prosiłbym o taki schemacik np.
nowy (95r)amortyzator -> nowa (95r)sprężyna -> nowy (95r) talerzyk -> stare (92r)łożysko z gumą.
Według mnie tak powinien wyglądac gotowy zestaw zaadoptowany do golfa z 92r.
Czy mam racje?? Jeżeli nie to prosze o korekte.
Auto mam z 92r i chce te 95r założyc do siebie.
Co w związku z tym mam przełożyc??
Prosiłbym o taki schemacik np.
nowy (95r)amortyzator -> nowa (95r)sprężyna -> nowy (95r) talerzyk -> stare (92r)łożysko z gumą.
Według mnie tak powinien wyglądac gotowy zestaw zaadoptowany do golfa z 92r.
Czy mam racje?? Jeżeli nie to prosze o korekte.
- tauka
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
matti_vw, Powinien wyglądać tak
nowy (95r)amortyzator -> nowa (95r)sprężyna -> nowy (95r) talerzyk -> nowe (95r)łożysko z gumą. tak jak wyciągasz z 95 tak wkładasz do siebie.
temat jest taki że zrobili inną sprężynę, przez co jest inny talerzyk inne łożysko i inna guma. stara guma z łozyskiem nie będzie pasować do nowego talerzyka.karoseria we wszystkich golfach jest taka sama, więc to bez problemu pasuje.
nowy (95r)amortyzator -> nowa (95r)sprężyna -> nowy (95r) talerzyk -> nowe (95r)łożysko z gumą. tak jak wyciągasz z 95 tak wkładasz do siebie.
temat jest taki że zrobili inną sprężynę, przez co jest inny talerzyk inne łożysko i inna guma. stara guma z łozyskiem nie będzie pasować do nowego talerzyka.karoseria we wszystkich golfach jest taka sama, więc to bez problemu pasuje.
Ostatnio zmieniony pn paź 15, 2007 23:35 przez tauka, łącznie zmieniany 1 raz.
- matti_vw
- Użytkownik
- Kontakt:
tauka, Jesteś pewien? Bo teraz juz sam nie wiem kiedyś o to pytałem i ile ludzi tyle odpowiedzi.
Aha, bo głownie rozchodzi mi sie o otwór w karoserii. Czyli kielich jest taki sam w kazdym golfie.
Aha, bo głownie rozchodzi mi sie o otwór w karoserii. Czyli kielich jest taki sam w kazdym golfie.
Ostatnio zmieniony pn paź 15, 2007 23:38 przez matti_vw, łącznie zmieniany 1 raz.
- tauka
- Kontakt:
matti_vw, robiłem to już tyle razy że dam sobię głowę obciąć. Na poczatku też próbowałem twoim schematem, ale niestety nie pasilko. Jest całkiem inny tależyk, przez co jest inne łożysko. w starym typie łożysko jest scalone z gumą, natomiast w nowym typie guma i łożysko są osobno.
A w każdym golfie kielich był taki sam, więc to pasuje bez problemu. Tylko jak bieżesz springa z 95 to musisz go brać z całym kompletem.
Bajer jest taki, że wg ETKI to te zawieszenie które my nazywamy nowym było także wsadzane w golfach przed 94 rokiem, ale się jeszcze z takim w swojej karierze nie spotkałem. Ale mogę cię zapewnić, że spokojnie zawieszenie z 95 roku będzie pasować do starszej 3 a nawet do 2 pod warunkiem że przełożysz razem z gumami i łożyskiem wg schematu który ci napisałem w swoim pierwszym poście.
A w każdym golfie kielich był taki sam, więc to pasuje bez problemu. Tylko jak bieżesz springa z 95 to musisz go brać z całym kompletem.
Bajer jest taki, że wg ETKI to te zawieszenie które my nazywamy nowym było także wsadzane w golfach przed 94 rokiem, ale się jeszcze z takim w swojej karierze nie spotkałem. Ale mogę cię zapewnić, że spokojnie zawieszenie z 95 roku będzie pasować do starszej 3 a nawet do 2 pod warunkiem że przełożysz razem z gumami i łożyskiem wg schematu który ci napisałem w swoim pierwszym poście.
Ostatnio zmieniony pn paź 15, 2007 23:48 przez tauka, łącznie zmieniany 2 razy.
- matti_vw
- Użytkownik
- Kontakt:
No OK, A jak mam tylko amortyzator 95r i sprezyne 95r to jakie jeszcze czesci musze dokupic z 95r?
Talerzyk, łożysko i gume czy jak?
Talerzyk, łożysko i gume czy jak?
Ostatnio zmieniony pn paź 15, 2007 23:51 przez matti_vw, łącznie zmieniany 1 raz.
- tauka
- Kontakt:
Musisz dokupić ten talerzyk, który nachodzi na sprężynę (w starszych jest szpiczasty w nowych płaski) i łożysko oraz gumę. No i najlepiej jakbyś miał jeszcze nakrętkę którą się przykreca łozysko, bo w starszym jest taka wyskona tulejka z nacieciami a w nowszym płaska nakrętka. od biedy mozna skrecić tulejką ale nie polecam. Sprawdź jeszcze czy oby napewno spręzyna z 95 rózni cię od twojej zeby się nie okazało że też masz nowszą albo w tym 95 była starsza.. powinieneś na oko to zobaczyć, w nowszej jest na górze spręzyna mocniej zwinięta.. Acha i jak bedziesz składał to pod tależyk nie dawaj podkładki tak jak było w starszym, bo w nowszym ten talerzyk ma wchodzić na tłoczek.
- matti_vw
- Użytkownik
- Kontakt:
A mam jeszcze jedno pytanie chyba juz ostatnie
A jak bede mial komplet z 95r tzn amorek, sprezyna, talerzyk, łozysko i guma to jaka jest procedura jezeli bede chciał wsadzic do tego kompletu tylko stara sprężyne z 92r??
Bo czytałem na forum że w takim wypadku wystarczy zmienic spreżyne na 92r i sam talerzyk na 92r. Czy to prawda??
Wtedy wyglądało by to tak:
amorek 95 -> sprężyna 92r -> talerzyk 92r -> łożysko+guma 95r
A jak bede mial komplet z 95r tzn amorek, sprezyna, talerzyk, łozysko i guma to jaka jest procedura jezeli bede chciał wsadzic do tego kompletu tylko stara sprężyne z 92r??
Bo czytałem na forum że w takim wypadku wystarczy zmienic spreżyne na 92r i sam talerzyk na 92r. Czy to prawda??
Wtedy wyglądało by to tak:
amorek 95 -> sprężyna 92r -> talerzyk 92r -> łożysko+guma 95r
- tauka
- Kontakt:
Pisałem ci już wcześniej. Jak zakładasz sprężyne i tależyk nowego typu to i łożysko musi być nowego typu. Jak sprężyna starego to i tależyk i łozysko z gumą starego czyli:matti_vw pisze:amorek 95 -> sprężyna 92r -> talerzyk 92r -> łożysko+guma 95r
amorek 95 -> sprężyna 92r -> talerzyk 92r -> łożysko+guma 92r