Cieknący płyn chłodzący z tyłu silnika ??
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
marecki_vitor
- Użytkownik

- Kontakt:
Cieknący płyn chłodzący z tyłu silnika ??
Witam serdecznie . Od jakiegoś czasu cieknie mi płyn chłodzący z tyłu silnika i kapie na półoś napędową to widać ale nie widać skąd . Niedawno wymieniałem ten twardy(stalowy)przewód chłodzenia i od tego czasu coś nie tak jest . wiem ze od tego stalowego idą podajże 2 lub 3 wężyki gumowe jeden do nagrzewnicy a drugi chyba do kolektora wydechowego obok tego w kolektorze jest taka dziura ale chyba zaślepiona bo nic nie leci . nie wiem co to może być . Jest to MK3 1,8 92' . Pozdrawiam i liczę na pomoc
Ostatnio zmieniony śr paź 03, 2007 14:05 przez marecki_vitor, łącznie zmieniany 1 raz.
-
marecki_vitor
- Użytkownik

- Kontakt:
możesz coś więcej o tym "broku" powiedzieć ?? a co do tego króćca z boku silnika to ja go robiłem bo uszczelka padła i ją wymieniałem , chociaż może coś źle jest skręcone ?? jutro sprawdzę ten króciec .
[ Dodano: 03 Paź 2007 15:35 ]
Aha zapomniałem dodać że tam z tyłu silnika to po rozgrzaniu słychać syczenie :/ nie wiem czemu tak jest . Obecnie jeżdżę na wodzie destylowanej może to od tego ??
[ Dodano: 03 Paź 2007 15:35 ]
Aha zapomniałem dodać że tam z tyłu silnika to po rozgrzaniu słychać syczenie :/ nie wiem czemu tak jest . Obecnie jeżdżę na wodzie destylowanej może to od tego ??
masz wyciek to nie ulega watpliwości a syczenie dla tego ze zwiękrza sie ciśnieniewodzie destylowanej może to od tego
sprawdz z tyły bloku na kazdym kanale cylindra masz zaślepkę są one widocznemarecki_vitor pisze:"broku"
wejdz pod spód auta zagrzej go i na pewno zlokalizujesz wyciek
Ostatnio zmieniony śr paź 03, 2007 15:39 przez dziejo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
marecki_vitor
- Użytkownik

- Kontakt:
Na 99% będzie to zaślepka w bloku silnika, są tam cztery a jedna z nich przegniła i przecieka,
wyglądają jak duże" kapsle" okrągłe i wklęśnięte.( po zlokalizowaniu wycieku nie przecieraj zbytnio zaślepki bo płyn będzie się lał coraz bardziej).
Uszczelki tam niema żadnej jak by co, a sam koszt niewielki ale troche trzeba podłubać
wyglądają jak duże" kapsle" okrągłe i wklęśnięte.( po zlokalizowaniu wycieku nie przecieraj zbytnio zaślepki bo płyn będzie się lał coraz bardziej).
Uszczelki tam niema żadnej jak by co, a sam koszt niewielki ale troche trzeba podłubać
-
marecki_vitor
- Użytkownik

- Kontakt:
Nie te zaślepki nie są wkręcane tylko nabijane.marecki_vitor pisze:Konez to się wykręca ?? jaki tam jest klucz jeśli wiesz ??
Starą jeśli cieknie trzeba wybić (wydłubać, np. śrubokrętem) a nową trzeba wbić w miejsce tej starej, oczywiście wcześniej spuszczamy płyn chłodniczy (niekoniecznie cały wystarczy połowa).
Jakby co, na warsztacie naprawa kosztuje ok. 30-40zł z zaślepką, samemu trochę trzeba się namęczyć i mieć kanał.
-
marecki_vitor
- Użytkownik

- Kontakt:
-
marecki_vitor
- Użytkownik

- Kontakt: