GTI Edition 2.0i 16v bierze olej <hmmm>??

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
drzepsuj
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

GTI Edition 2.0i 16v bierze olej <hmmm>??

Post autor: drzepsuj » pt cze 17, 2005 21:01

powiedzcie mi czy to jest w miare normalne albo do zniesienia że mój silniczek od 137000 do 143000 zeżarł oleju tak hmmm. z punktu gdzie było idealnie na bagnecie poziom spadł do minimum??

mam wymieniany olej na Shell jakiś tam.. napewno dobry bo sprawdzałem ale już nie pamiętam dokładnie..

samochodzik sprowadzony z niemiec i po przyjeździe do polski zostały wymienione płyny filtry itp..

aha i jeszcze jedno - nie widać żadnych wycieków z silniczka, jest czyściutki...

prosze o pomoc... bo mnie to troszke denerwuje :hmm:

Awatar użytkownika
briano
Kozak
Kozak
Kontakt:

Re: GTI Edition 2.0i 16v bierze olej <hmmm>??

Post autor: briano » pt cze 17, 2005 21:36

Jeżeli nie ma wycieków to na napewno zjadł tyle oleju. Problem może tkwić w tym że olej wcześniej chodzi na jakimś gęstszym oleju np 10w40 a ty mu zalałeś jakiegoś rzadszego syntetyka np 5w50 i silnik przez to nie jest szczelny i olej znika. Ważne żebyś podal na jakim oleju jeździł wcześniej i jakim dokładnie go zalałeś chodzi o parametry które napisałem

Awatar użytkownika
drzepsuj
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: drzepsuj » pt cze 17, 2005 21:53

więc mam shell helix plus 10w/40 ale niestety nie mam pojęcia jaki tam kiedyś było lej bo tak jak pisałem sprowadziłem autko z niemiec... i wszystkie papiery są ale na papierek jaki jest olej nie zwróciłem uwagi.. dlatego wlałem 10w/40... iiiiiiiiiii... dzisiaj patrze a tu oleju ubytek się znalazł :hmm: czy ten ubytek to znak że coś się dzieje niedobrego? dużo tego ubyło tak m/w sądząc że było idealnie a jest na minimum?

pozdrawiam

Awatar użytkownika
drzepsuj
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: drzepsuj » pt cze 17, 2005 21:53

więc mam shell helix plus 10w/40 ale niestety nie mam pojęcia jaki tam kiedyś było olej bo tak jak pisałem sprowadziłem autko z niemiec... i wszystkie papiery są ale na papierek jaki jest olej nie zwróciłem uwagi.. dlatego wlałem 10w/40... iiiiiiiiiii... dzisiaj patrze a tu oleju ubytek się znalazł :hmm: czy ten ubytek to znak że coś się dzieje niedobrego? dużo tego ubyło tak m/w sądząc że było idealnie a jest na minimum?

pozdrawiam

Awatar użytkownika
briano
Kozak
Kozak
Kontakt:

Post autor: briano » pt cze 17, 2005 22:13

Dolej ile trzeba i zobaczysz ile ci weźmie na 10000 jezeli do litra to spoko narazie nie ma co brać do głowy, jezeli więcej to należało by mały remoncik zrobić. Aczkolwiek temat brania oleju już był nie raz poruszany i niektórzy więcej dolewaja i jeżdżą a inni nic nie dolewają i tak jest wtedy najlepiej

Awatar użytkownika
drzepsuj
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: drzepsuj » pt cze 17, 2005 22:19

wiesz ten silniczek jest igiełka.... nie słuchać najmniejszego chrobotania... pali na dotyk.. poprostu nic mu nie brakuje...

a tu taki problem sie pojawia... hmmm.. wiesz może tak zrobie jak mówisze że doleje i poczekam do +10000 ale wiesz.. jak patrze już to po tym przebiegu co zrobiłem lekko na bagnecie olej widać... więc boje sie że jak zajade 10000 to może mi oleju zaczynać brakować i wtedy może być już za późno na wymiane...

dobra thx... bede to kontrolował... uspokoiłeś mnie... pozdro

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”