Problem z przekaznikiem lub jego gniazdem

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
deSpool
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Problem z przekaznikiem lub jego gniazdem

Post autor: deSpool » czw paź 04, 2007 15:49

Szukalem i szukalem i znalazlem... auto potrafilo od tak sobie zgasnac, a potem nie chciec odpalic przez kilka minut czas. Z czasem doszedlem do tego, ze "wypada" lub luzuje sie na wybojach przekaznik R3 (trzeci od gory) - "sterowanie silnikiem".
Po jego dopchnieciu silnik nadal pracuje (jade - nagle gasnie - dopycham podczas jazdy lub po wyhamowaniu- smiga dalej) / odpala bez problemu (slychac ze zalacza on tazke pompe a nie jest on od pompy - przy docisnieciu, pyknie, wskazowka obrotow sie ruszy i auto odpala).
Nie pomaga jednak przeczyszczenie nog przekaznika, lekkie ich podgiecie by lepiej siedzial w gniezdzie - i tu nie wiem jaki paten zastosowac by miec pewnosc dobrego kontaktu.

Inna usterka jaka udalo sie namierzyc przy tym "luzie" przekaznika bylo spadanie wskazowki obrotow do zera i miganie kontrolki oleju. Poprawienie przekaznika takze pomaga.

Tu mam pytanie do Was. Czy dobrze trafilem w diagnozie? :) Ma to sens? - W kazdym razie pomaga na obie usterki (gasniecie podczas jazdy, nie odpalanie zaraz po tym fakcie, oraz spadki wskazowki obrotow i zapalanie kontrolki oleju).

Pytam tazke czy spotkaliscie sie z problemami gniazd przekaznikow, ich nie kontaktowaniem, wypadaniem itp. dolegliwosciami... jakie rady?

Z gory dziekuje.

dawniej :: Golf mkI / Golf mkII / Golf mkIII "New Orlean" / Golf mkIII GT "Special" ...
VW Klub Polska #121

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw paź 04, 2007 16:27

Jak najbardziej ma to sens. Sterownik silnika nie poda napięcia na przekaźnik pompy bez zasilania przekaźnikem R3, nie poda impulsu na moduił z cewką więc niema iskry, nie uruchomi wtryskiwaczy itd itd..
Ja bym podmienił en przekaźnik na inny, bo być może nie łączy coś w nim, w środku, odlutowana nóżka czy coś w tym stylu. W samej skrzynce przekaźników rzadko się zdarzają takie awarie chociaż oczywiście wszystko jest możliwe

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
deSpool
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: deSpool » czw paź 04, 2007 17:05

Dzieki za utwierdzenie mnie w slusznosci heheh ;) Rozbieralem ten przekaznik i wyglada jak noweczka... ale na wszelki juz zamowilem nowy... zobacze czy mu przejdzie.

dawniej :: Golf mkI / Golf mkII / Golf mkIII "New Orlean" / Golf mkIII GT "Special" ...
VW Klub Polska #121

Itor
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Itor » czw paź 04, 2007 17:07

deSpool pisze:Dzieki za utwierdzenie mnie w slusznosci heheh ;) Rozbieralem ten przekaznik i wyglada jak noweczka... ale na wszelki juz zamowilem nowy... zobacze czy mu przejdzie.
gdzie znalazles taki nowy przekaznik daj namiar

Awatar użytkownika
deSpool
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: deSpool » czw paź 04, 2007 17:24

Itor pisze:gdzie znalazles taki nowy przekaznik daj namiar
Niestety nie nowy w sensie fabrycznie... urzywka ale podobno sprawna po taniosci na milosciwie nam panujacym Allegro za 15pln z przesylka ;)

Nowe sa w InterCars z tego co se dowiadywalem za niecale 30pln ale chyba nie fabryczne tylko zamienniki.

VW Klub Polska #121

Itor
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Itor » czw paź 04, 2007 17:26

deSpool pisze:
Itor pisze:gdzie znalazles taki nowy przekaznik daj namiar
Niestety nie nowy w sensie fabrycznie... urzywka ale podobno sprawna po taniosci na milosciwie nam panujacym Allegro za 15pln z przesylka ;)

Nowe sa w InterCars z tego co se dowiadywalem za niecale 30pln ale chyba nie fabryczne tylko zamienniki.
ok
dzieks

Awatar użytkownika
wierzba123
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: wierzba123 » pn paź 29, 2007 18:36

Odgrzebie troche temat :) Ja mam dokladnie identyczny problem z tym przekaznikiem wymienilem juz go na nowke i dalej sie rozlacza. Ktos ma jaki spomysl deSpool Wymiana przekaznika pomogla ??

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”