mk3 1.4 benz + gaz (gaśnie, brak prądu)

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
leon_z
Mały gagatek
Mały gagatek

mk3 1.4 benz + gaz (gaśnie, brak prądu)

Post autor: leon_z » pn maja 30, 2005 22:01

problem jest taki...
pierwszy miesiąc po kupnie samochodu (GOLF III 1.4) jeździłem na benzynie. Wszystko było ok paza tym że zdarzało mu się gasnąć bez powodu. Podczas jazdy, raz na wolnych obrotach (np. stojąc na światłach), innym razem przy wciśnietym pedale gazu (np. przy 3500 obr/min) tak po prostu silnik gasł, zapalały się kontrolki. Trzeba było zjechać na pobocze i zawsze za pierwszym razem palił bez problemu.
(nie przypuszczam żeby był to problem paliwa bo tankowałem w różnych miejscach).

Potem założyłem gaz i problem sie skończył.
Pojeździłem dwa miesiące i zaczęły sie małe problemu z zapalaniem. Zapalam, zaskoczy i wtedy albo podławi się i wejdzie na obroty albo zdechnie. Pomyślałem, 'pojeżdze troche na benzynie, może pomoże' i o dziwo na odcinku około 10 km zgasł mi trzy razy.

Tak więc na benzynie sa problemy, a na gazie dobrze chodzi przy czym są problemy przy rozruchu.

Proszę o jakies wskazówki od czego zacząć szukanie usterki, co sprawdzić i gdzie się z tym ew. udać.

Awatar użytkownika
adamo122
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adamo122 » pn maja 30, 2005 22:37

jeżeli sie dławi po zapaleniu to może świeczki ? u mnie pomogło

Awatar użytkownika
leon_z
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: leon_z » śr cze 01, 2005 12:26

świece raczej nie bo wymieniałem dwa miesiące temu.

Co może być odpowiedzialne za gośnięcie silnika na pełnych obrotach?
(np. sadze pod góre na 3biegu na obrotomierzu 3500 a on zdycha).

Sylvo23

Post autor: Sylvo23 » śr cze 01, 2005 14:31

nie , chłopaki , to k0omputer który przełacza paliwo na gaz , chodzi o to auto pali zawsze na bendzynie a pozniej juz gaz, ewentualnie przekaznik który załancza pompke paliwowa , jest tam w nim taki mały rezystor , on jest prawdopodobnie spalony , rzecz polega na tym rze komputer główny silnika mierzy rezystncje i jak sie niergadza odcina paliwo, dlatego odszukaj sobie ten przakaznik, rozbierz i zobacz czy czasem nie jest "podpalony" lekko, proponuje sprawdzic przekaznik, jak on jest ok , to masz taki problem kumpel w audi na gazie jedzie na bendynie niema szans , i jak sie okazało m uszkodzony komputer i nie załancza woguje pompy paliwowej do rozruchu (jazdy)

Awatar użytkownika
BOGGAW
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

gasł i

Post autor: BOGGAW » pt cze 03, 2005 18:55

moj gasł i pomógł mu lekarz .........po usunięciu błędów cyka

jak nówka ..... :bigok:

<GOLF 3> TO JEST TO

Awatar użytkownika
leon_z
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: leon_z » śr cze 15, 2005 08:59

Jeszcze dodatkowa informacja o moim problemie.

Bardzo często gaśnie przy przełączeniu z paliwa na gaz. Odpalę bez problemów, pochodzi chwilkę albo przejadę kilkaset metrów, przegazuję go (powyżej 2000 obr/min) przełącza mi się na gaz i wtedy zdycha.

Na początku pisałęm że gaśnie tylko na benzynie (i na obrotach i na jałowym). Ostatnio zdarzyło mi się kilka razy, że zgasł na gazie, ale to tylko na wolnych obrotach.

Byłem u kilku mechaników i każdy stawia na coś innego. Jeden na pompę paliwa, drugi na komputer a trzeci, że wystarczy przeczyścić przeputstnicę.

Co wy o tym sądzicie. I jakbyście mogli poradzić mi gdzie się powinienem z tym udać. (może nawet konkretną stację diagnostyczna w krakowie).

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”