W Golfie II 1.6 benzyna/gaz mam takie objawy
Jak sie rozgrzeje (wskazowka od temp czesto przekraca pionowy stan )
na wolnych obrotach jak sie doda gazy to z ruzy leci siwy dym, ale tylko w tym momencie jak sie doda gazu, bo jak sie wejdzie na wysokie obroty i sie bedzie trymac to nie dymi
Te objawy sa tylko przy bardzo rozgrzanym silniku
Jak sie wykreci korek od oleju, nie ma przedmuchow (przy bardzo goracym silniku tez nie ma)
Jezdze na mineralny oleju jakim polskim chyba gaspol
Czy to moze byc wina uszczelniacy na zaworach?
Mechanik mi powiedzial ze by przeszedl na jakich porzadniejszy olej
Prosze o rade?
Jaka jest temperarura wody jezeli wskazowka jest pionowa?
Temperatura, problemy z olejem
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Sorry
To olej GAs Lubro 15W/40 API SG (poprzedni wlasciciel jezdzil - tak mu doradzili na gazowni)
Samochod jest z 1986 roku
ma przejechane (wedlug licznika 216 tys km) -kupilem od pierwszego wlasciciela w polsce mial go 5 lat, gaz ma dwa lata
Poprzedni wlasciciel jezdzil na takim dziwnym oleju
Czy polsyntetym mi nie wymyje nagarow, czy moge do niego wlac polsyntetyk?
Czy radziecie abym zrobil uszczelniacze i od razy daz (musze) nowa uszczelke pod glowice ?
I tak musze rozrzad zrobic
Samochod jest w ladnym stanie (jak na swoj wiek) i dlatego chce zadbac o niego
To olej GAs Lubro 15W/40 API SG (poprzedni wlasciciel jezdzil - tak mu doradzili na gazowni)
Samochod jest z 1986 roku
ma przejechane (wedlug licznika 216 tys km) -kupilem od pierwszego wlasciciela w polsce mial go 5 lat, gaz ma dwa lata
Poprzedni wlasciciel jezdzil na takim dziwnym oleju
Czy polsyntetym mi nie wymyje nagarow, czy moge do niego wlac polsyntetyk?
Czy radziecie abym zrobil uszczelniacze i od razy daz (musze) nowa uszczelke pod glowice ?
I tak musze rozrzad zrobic
Samochod jest w ladnym stanie (jak na swoj wiek) i dlatego chce zadbac o niego
Adam1972
Przed zmianą na półsyntetyk powiedz mechanikowi aby zrobił Ci płukanie silnika nie kosztuje to duzo a efekty sa znaczne (w celu wymycia osadów któe sie mogły nagromadzic głownie dobrze to działa na popychacze) po tym zabiegu zalej go dobrym olejem 10W40. Nie wadomo co to za olej był wlewany wczesniej oraz jakie posiadał własciwości i co pozostawił po sobie w silniku.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
[url=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=fc27abf292da2d6e][img]http://images27.fotosik.pl/126/fc27abf292da2d6em.jpg[/img][/url]