Czy to wina tarcz ?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Czy to wina tarcz ?
Witam serdecznie
Jadąc z dosyć dużą prędkością zauważyłem że jak hamuje to coś stuka z przodu... odkręciłem więc koła z przodu i zauważyłem że tarcze hamulcowe są nierównomiernie "ścierane"... tzn. bliżej środka tarczy jest wszystko okej, a im dalej od środka tarczy to praktycznie nie znać śladu ścierania - raczej widać rdze.... tak samo jest przy drugim kole....
I teraz zastanawiam się czego to może być wina - zaciski wyglądają na sprawne - układ nie jest zapowietrzony, płyn w normie, servo działa dobrze i klocki zmieniane 3 miesiące temu (żałuje że wtedy nikt mi nie zwrócił uwagi na te tarcze)...
Może ktoś z Was miał taki problem i pomoże.... bo trochę obawiam się gwałtownego hamowania.
Pozdrawiam serdecznie
Jadąc z dosyć dużą prędkością zauważyłem że jak hamuje to coś stuka z przodu... odkręciłem więc koła z przodu i zauważyłem że tarcze hamulcowe są nierównomiernie "ścierane"... tzn. bliżej środka tarczy jest wszystko okej, a im dalej od środka tarczy to praktycznie nie znać śladu ścierania - raczej widać rdze.... tak samo jest przy drugim kole....
I teraz zastanawiam się czego to może być wina - zaciski wyglądają na sprawne - układ nie jest zapowietrzony, płyn w normie, servo działa dobrze i klocki zmieniane 3 miesiące temu (żałuje że wtedy nikt mi nie zwrócił uwagi na te tarcze)...
Może ktoś z Was miał taki problem i pomoże.... bo trochę obawiam się gwałtownego hamowania.
Pozdrawiam serdecznie
U mnie bylo podobnie, tylko na tarczy byly dodatkowo miejsa gdzie lepiej bralo i gorzej, czyli tarcza byla pofaldowana w rozne strony, a klocek idealnie do niej dopasowany. U mnie pomoglo wymiana klockow i tarcz i do tej pory sciaraja sie rownomiernie.mpendzik pisze:Może ktoś z Was miał taki problem i pomoże.... bo trochę obawiam się gwałtownego hamowania.
-
- Użytkownik
najlepiej dokonac pomiaru grubosci tarczy w roznych miejscach. tarcza powinna byc rownomiernie starta. jak jest tak jak opisujesz to to przy hamowaniu bedziesz czul bicie boczne.mpendzik pisze:tzn. bliżej środka tarczy jest wszystko okej, a im dalej od środka tarczy to praktycznie nie znać śladu ścierania - raczej widać rdze.... tak samo jest przy drugim kole....
Wymien tarcze i klocki tak jak radzil Mis,
-
- Użytkownik