Jak rozebrac pompę hamulcową?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Jak rozebrac pompę hamulcową?
Wyjąłem pompę hamulcową celem jej zregenerowania i natrafiłem na problem. Jak to badziewie rozebrać???
Widzę, ze jest tam pierścień zabezpieczający ale nie mam pomysłu ani nie potrafię sobie wyobrazić narzędzia którym by go można zdjąć. Ktoś ma na to jakiś magiczny sposób? Zauważyłem też jakąś kulkę w otworze - trzeba ją wcisnąć i wtedy się rozsypie czy jak?
Ktoś musiał to już robić, niech pomoże.
Widzę, ze jest tam pierścień zabezpieczający ale nie mam pomysłu ani nie potrafię sobie wyobrazić narzędzia którym by go można zdjąć. Ktoś ma na to jakiś magiczny sposób? Zauważyłem też jakąś kulkę w otworze - trzeba ją wcisnąć i wtedy się rozsypie czy jak?
Ktoś musiał to już robić, niech pomoże.
Ostatnio zmieniony pn wrz 17, 2007 19:19 przez Darayavahus, łącznie zmieniany 1 raz.
Stereotyp kierowcy Golfa to dresiarz słuchający techno. Ja noszę glany, bojówki i słucham w moim Golfie Death Metalu dla odmiany.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
No to fajnie, ale nadal stoję w miejscu. Odsyłam do początku tego wątku i jeszcze raz proszę o pomoc.
Na marginesie to się zastanawiam dlaczego niby pompa w środku, całe życie w oleju ma mieć wżery skoro nawet na zewnątrz ciężko się ubytków doszukać.
Na marginesie to się zastanawiam dlaczego niby pompa w środku, całe życie w oleju ma mieć wżery skoro nawet na zewnątrz ciężko się ubytków doszukać.
Stereotyp kierowcy Golfa to dresiarz słuchający techno. Ja noszę glany, bojówki i słucham w moim Golfie Death Metalu dla odmiany.
pompa
Ja jak rozbierałem kiedyś pompę w swoim mk2 to aby wyjąć ten pierścień to wierciłem otworek na zewnątrz pompy na wysokości pierścienia (na końcu jednego z "ramion" pieścienia) i wkładając trzpień (wiertło) w otwór naciskałem na pirścień. Udało się wyjąć zabezppieczenie. Jeśli kulka jest na wysokości pierścienia to można ją wykorzystać.
Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.
Re: Jak rozebrac pompę hamulcową?
Nie baw sie w naprawe. Ze 2 miesiace temu chcialem naprawic pompe w vw caddy. "Przepuszczala" - pedał uciekał w podłogę. W zestawie naprawczym był niewłasciwy simering na tyle pompy, wiec załozylem stary. Hamulce działały super ale pompa "pusciła" płyn do serwa i miałem sporo zabawy, żeby to wyczyścic...Darayavahus pisze:Wyjąłem pompę hamulcową celem jej zregenerowania i natrafiłem na problem. Jak to badziewie rozebrać???
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
A dlatego,kolego,że płyn hamulcowy to nie olej i jest "higroskopijny" , czyli chłonie wodę z powietrza i to silnie, i jeśli raz na 2 lata płynu nie wymienisz, to rdza zacznie żreć po kolei nie tylko pompę ,ale i przewody, korektor, zaciski etc.Darayavahus pisze:Na marginesie to się zastanawiam dlaczego niby pompa w środku, całe życie w oleju ma mieć wżery skoro nawet na zewnątrz ciężko się ubytków doszukać.