jak usztywnić klocki hamulcowe?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
jak usztywnić klocki hamulcowe?
Witam. Golf3 1,9td '95
Miałem tak na starych klockach i na nowych też. Klocki oprócz tego, że mają luz przód-tył, mają też luz góra-dół. Przez to na bruku słychać straszne klekotanie a na prostej drodze słychać jakby klocek co obrót koła haczył o tarczę. Usztywniłem klocki - podkleiłem sprężyny mocujęce klocki gąbką tak, że bardziej naciągają klocki do przodu. Wspomniane efekty zniknęły, ale tarcze za bardzo się nagrzewają - parzą. Klocki teraz się nie cofają.
Zastanawiam się co zrobić. Może podłożyć jakieś blaszki od góry i dołu zacisku, żeby wyeliminować luz góra-dół a gąbki pościągać?
Miałem tak na starych klockach i na nowych też. Klocki oprócz tego, że mają luz przód-tył, mają też luz góra-dół. Przez to na bruku słychać straszne klekotanie a na prostej drodze słychać jakby klocek co obrót koła haczył o tarczę. Usztywniłem klocki - podkleiłem sprężyny mocujęce klocki gąbką tak, że bardziej naciągają klocki do przodu. Wspomniane efekty zniknęły, ale tarcze za bardzo się nagrzewają - parzą. Klocki teraz się nie cofają.
Zastanawiam się co zrobić. Może podłożyć jakieś blaszki od góry i dołu zacisku, żeby wyeliminować luz góra-dół a gąbki pościągać?
Ostatnio zmieniony śr wrz 12, 2007 13:50 przez clip7, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
Mialem podobnie. To prawdopodobnie wina zacisku hamulcowego. On jest montowany na takich dwoch tulejkach do reszty ukladu. Te dwie tulejki na gumach trzymaja zacisk. Trzeba wymienic tulejki zeby usztywnic zacisk, a najlepiej wymienic wszystkie gumy w zacisku albo caly zacisk. Ja wybralem to pierwsze-tansze-wyjscie-tuleje to ok 40 zł a gumy 20 zł i przestalo:)
- Paweł Marek
- V.I.P.
clip7 pisze:że bardziej naciągają klocki do przodu
jak to do przodu, one mają ściskać klocki w kierunku góra dół coby sie nie tłukły. O przedniej osi piszesz? Masz wogóle takie sprężynki czy gąbke podkleiłeś pod tą sprężynkę co jest na tłoczku?
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Nowicjusz
-
- Mały gagatek
Te blaszki to już ze 3 komplety wymieniłem. Sęk w tym, że luz przód-tył to mały problem. Stukanie jest dlatego, że klocek podskakuje góra-dół. Czy wy też wkładając klocki macie luz 2-3 mm góra-dół? Może jakoś specjalnie dogiąć te blaszki. One fabrycznie jakby miały wygięte końce blaszek dalej od zacisku anżeli środek tych blaszek. Może spróbować odwrotnie? Zauważyłem też, że zacisk w miejscu przeuwu klocków ma lekko wytartą powierznię i moze stąd lekki luz?
Ostatnio zmieniony pt wrz 14, 2007 09:58 przez clip7, łącznie zmieniany 1 raz.