skoro tak??? no to zaufaj mu ( my tego nie słyszymy a oczywiście hałas od łozysk jest złudnie podobny jak od opon )Reloo pisze:moze mu i tym razem zaufac
Huczenie w czasie jazdy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Z całym szacuneczkiem, ale wcale nie musi tak być. Spotkałem ostatnio znajomego jak byłem u mechanika (żeby wymienić łożyska ). On tam zawitał właśnie po to, żeby wymienić łożyska z drugiej strony (lewej), bo z prawej jakiś czas temu wymieniał itp. Podnieśli samochód, sprawdzili i mówią: "Faktycznie łożyska trzeba wymienić, ale nie z tej strony, co pan twierdzi."torox pisze:jesli jedno zaczyna huczec to drugie jest juz raczej na wykonczeniu wiec lepiej za jednym razem wymienic obydwa
Generalnie łożyska się zużywają na naszych drogach dużo szybciej, niż przewidział to jakikolwiek producent samochodów. Na dodatek nasze drogi nie są równomiernie nierówne. Często jak dużo latasz po mieście (studzienki, koleiny od autobków i tirów itp), lub po mniejszych drogach bez pobocza, bardziej narażone na zużycie są łożyska po zewnętrznej stronie drogi, czyli po prawej. Ja u siebie też tylko po prawej narazie musiałem wymieniać.
PozdraVWiam
Everyone dies. Not everyone lives.
witam, przepraszam za odkop, ale problem caly czas wystepuje
wymiana lozyska nie pomogla
zamienilem kola, przod z tylem i nadal to samo
na pewno ma to zwiazek z predkoscia obrotowa kola
co jeszcze w takim wypadku moze wydawac podobny dzwiek?
wymiana lozyska nie pomogla
zamienilem kola, przod z tylem i nadal to samo
na pewno ma to zwiazek z predkoscia obrotowa kola
co jeszcze w takim wypadku moze wydawac podobny dzwiek?
[img]http://img718.imageshack.us/img718/5750/998fdd8c52c47cab.jpg[/img]
tylko dziwne, ze po przelozeniu opon z tylu na przod, dalej huczy i dalej to huczenie dochodzi z przodu, czyli to wskazywaloby na to ze to nie wina opon. bo jesli byloby to kwestia opnony, to wraz z przelozeniem przedniej na tyl, huczenie przeniosloby sie na tyl, a tymczasem caly czas dochodzi z przodu.
[img]http://img718.imageshack.us/img718/5750/998fdd8c52c47cab.jpg[/img]
Witam,a moze cos ze skrzynia jest nie tak,skad slychac huczenie??huczenie wystepuje podczas jazdy na wprost czy tez nasila sie przy skrecie w lewo lub w prawo??moze rozpedz sie i daj na luz i wtegu posluchaj czy huczenie ustapi.jak go bedziesz mial na luzie to bujni lekko kierownica w prawo a potem w lewo i zobacz czy huczenie sie nasila bo jesli tak to znaczy ze lozyska w piastach a jesli nie to moze byc to skrzynia.
Mody
Sprawdź czy po jeździe grzeje się to koło. Być może klocek nie odbija do końca bo ociera o zacisk. Ja tak miałem i już chciałem wymienić łożysko. A wystarczyło przesmarować smarem miedzianym wszelkie miejsca gdzie klocek dotyka zacisku. I po problemie.
Z tym że jeśli to klocki, to huczenie pojawia się okresowo, po dłuższej jeździe z większymi prędkościami, np. 20 minut jazdy na trasie.
Jeśli wyje cały czas (tak jak w padniętych łożyskach) to na pewno nie hamulce.
WIĘC SPRAWDŹ CZY PRAWE KOŁO JEST CIEPLEJSZE PO JEŹDZIE OD LEWEGO.
Z tym że jeśli to klocki, to huczenie pojawia się okresowo, po dłuższej jeździe z większymi prędkościami, np. 20 minut jazdy na trasie.
Jeśli wyje cały czas (tak jak w padniętych łożyskach) to na pewno nie hamulce.
WIĘC SPRAWDŹ CZY PRAWE KOŁO JEST CIEPLEJSZE PO JEŹDZIE OD LEWEGO.
Ostatnio zmieniony czw wrz 13, 2007 00:18 przez abrover, łącznie zmieniany 1 raz.