światła tylne i podświetlenie deski rozdzielczej

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

odwet
Nowicjusz
Nowicjusz

światła tylne i podświetlenie deski rozdzielczej

Post autor: odwet » wt wrz 04, 2007 21:36

Witam.

Mam mały problem. Chodzi o to że nie dawno kupiłem sobie do mojego goferka radio. I po założeniu zaczęły się kłopoty. Najpierw zaczął się cyrk z deską rozdzielczą tzn. na początku zaczęło gasnąć podświetlenie ale jak wyłączyłem i włączyłem światła to było ok. Tylko że zaczęło się to dziać coraz częściej i teraz już wogule sie nie świeci. Dodam że jak mam ustawiony przełącznik na postojówki to mi normalnie działa podświetlenie. Teraz druga sprawa nieświecą mi światła tylne. Do tej pory świeciły. Kierunkowskazy działają, wsteczne, przednie też bez problemów a tylne nie.

Czy to wina radia? Czy jest sposób by naprawić to samemu czy potrzebuje porady elektryka. Jeśli dam rade sam to co powinienem zrobić.

dzięki za wszelką pomoc.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
bongo
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bongo » wt wrz 04, 2007 21:45

Kiedys miałem podłączone fabryczne radio tak że jak go włączałem to zapalały sie postojówki :bajer: Sprawdz czy nie masz dodatkowego kabla podłączonego do kostki.

Awatar użytkownika
Lukasz_mk2
Forum Master
Forum Master

Post autor: Lukasz_mk2 » wt wrz 04, 2007 21:46

te problemy ze światłami i podświetleniem są gdy radio jest włączone czy zawsze od kąd masz radio?? W jaki sposób podpoiłeś radio?? Miałeś już gotową instalacje czy sam wpinałeś się w instalację?? Może przy bezpiecznikach coś się wypieło podczas wpinania kabli pod skrzynkę bezpieczników?

Obrazek

odwet
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: odwet » wt wrz 04, 2007 21:53

Problemy są zawsze tzn nie ważne czy jest włączone czy nie. Podłączał je fachowiec w sklepie gdzie je kupiłem (czyli Media markt). instalacje była raczej gotowa bo podpinał je dosłownie w chwile i nic nie kombinował. Bezpieczniki są ok.

Awatar użytkownika
Lukasz_mk2
Forum Master
Forum Master

Post autor: Lukasz_mk2 » wt wrz 04, 2007 22:07

to wydaje mi się że to tylko jakiś zbieg okoliczności i trzeba szukać innych przyczyn niż założenie radia. Może coś w skrzynce bezpieczników spróbuj "powpychać" mocniej bezpieczniki i kable od skrzynki.

Obrazek

odwet
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: odwet » wt wrz 04, 2007 22:12

ok spróbuję. czytałem gdzieś na forum że to może być wina przełącznika od świateł. Czy to może być dobry trop?? jutro się za to wezmę.

Dziękuję za zainteresowanie i proszę dalsze wskazówki jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Lukasz_mk2
Forum Master
Forum Master

Post autor: Lukasz_mk2 » wt wrz 04, 2007 22:16

może też jak by co to mam włącznik od mk2 skąd jesteś bo B-n nic mi nie mówi?? jak by co to oddał bym ci go za czapkę gruszek

Obrazek

odwet
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: odwet » śr wrz 05, 2007 20:27

dzięki Łukasz ale B-n oznacza Będzin (SBE :) ) czyli koszt dojazdu wyniusłby mnie tyle co nowy włącznik. Dzięki jeszcze raz.

A co do usterki to gadałem dziś z elektrykiem i on stwierdził żeby wymienić ten włącznik. Jeśli to nie pomoże to ja już nie wiem poddaje się. Jutro go ze sklepu odbieram to napisze czy to on jest sprawcą.

Dzięki pozdrawiam:)

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr wrz 05, 2007 20:44

odwet pisze: instalacje była raczej gotowa bo podpinał je dosłownie w chwile i nic nie kombinował
golf oryginalnie ma inny układ wtyczek w kostkach ISO, jeśli wcześniej było tam fabryczne radio a teraz jest inne i monter nie pozamieniał pinów jak należy albo nie założył przejściowek to już jest źle, ale też nie za bardzo tłumaczy to tego co się dzieje u Ciebie.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”