Olej w okolicach kołapasowego koło pompy wspomagania

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
DariusN
Nowicjusz
Nowicjusz

Olej w okolicach kołapasowego koło pompy wspomagania

Post autor: DariusN » pn kwie 23, 2007 20:49

Witam, zaglądam dzisiaj profilaktycznie maske i szok plamki oleju na klapie od spodu zaglądam w dół a tam cały spód zarzygany myślałem że to pompa wspomagania ale nie, to olej silnikowy cieknie gdzieś z okolicy koła pasowego koło pompy wspomagania pytanie czy poszedł mi uszczelniacz na wale korbowym????? zdjołem osłone od paska rozrządu jeszcze jest suchy ale plamy po oleju już widoczne na dole na kadłubie silnika kurde chyba do mechanika dojade co ?????? jakie mnie koszty czekają???? silnik 1,4

Awatar użytkownika
PitrekT
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: PitrekT » pn kwie 23, 2007 21:12

Mam dokładnie to samo.Krople oleju zbierają się na dole pompy wspomagania i powoli kapią.U mnie nie ciekawie wygląda uszczelka miski olejowej.Jak będe u mechanika to dowiem się więcej.

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » pn kwie 23, 2007 21:18

DariusN, zobacz jeszcze czy nie cieknie spod uszczelniacza wałka rozrządu. I jeszcze głupie pytanie - jesteś pewien, że to olej a nie płyn chłodzący?

jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....

Awatar użytkownika
DariusN
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: DariusN » pn kwie 23, 2007 21:33

No jestem pewny że to olej, muwisz wałek rozrządu ale pod pokrywą jest sucho tylko od spodu jest zarzygany jakieś przybliżone koszt może ???? a i jeszcze jedno czy mogło wywalić uszczelniacz bo mam odme zapchaną znaczy nie jestem pewien czy mam zapchaną ale taka możliwość istnieje zimą miałem biały nalot pod korkiem ale robie krótkie trasy więc silnik jest nie dogrzany

[ Dodano: 24 Kwi 2007 21:48 ]
No i wszystko jasne walnoł tylko czujnik ciśnienia oleju ten u gółry a ze wczoraj zaglądałem późno nie zwruciłem uwagi że tam tak strasznie mokro z tyłu cała naprawa kosztowała 17 zł za czujnik imycie silnika własnoręcznie pod spodem ( lezałem pod nim trzy godziny ale teraz lśni pod spodem :okej: uf troche strachu było bo w okolicach paska rozżądu tez było mokro natomiast po oględzinach w serwisie mechanik mnie uspokoił pasek suchutki jeszcze pochodzi pozdrawiam

Awatar użytkownika
PitrekT
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: PitrekT » sob wrz 01, 2007 21:54

Odgrzewam nieco temat.Objawy miałem identyczne jak u kolegi DariusN tzn: kapiący olej z okolic pompy wspomagania.Po oględzinach okazało się ,że to wina uszczelki pod głowicą.Jest to podobno typowa sprawa w tych silnikach (ABD).

Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”