straszne kopcenie na czarno i spowolniona reakcja ped. gazu

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

bogus_z
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

straszne kopcenie na czarno i spowolniona reakcja ped. gazu

Post autor: bogus_z » ndz lip 15, 2007 10:35

witam,
sprawa dotyczy passata b5 1,9 90KM
problem jak w temacie tzn.
autko zapala pieknie. Przy jezdzie tak powiedzmy od drugiego biegu po wcisnieciu gazu chwila musi minac i dopiero przyspiesza a w lusterku nic nie widac od czarnego dymu.

bylem u pompiarza ale powiedzial ze to wina zapchanego sadza ukladu wtornego spalania (nie mam pojecia co to) i ogolnie ukladu wydechowego w szczegolnosci kata.

ktos podpowiedzial mi ze to wtryski leja. jak to sprawdzic,
moze Wy cos innego obstawiacie.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
damcio151
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: damcio151 » ndz lip 15, 2007 22:53

bogus_z pisze:bylem u pompiarza ale powiedzial ze to wina zapchanego sadza ukladu wtornego spalania (nie mam pojecia co to) i ogolnie ukladu wydechowego w szczegolnosci kata
to nie wina kata , co do układu wtórnego spalania , to jest EGR , może to być przyczyna , zaślep go
bogus_z pisze:ktos podpowiedzial mi ze to wtryski leja. jak to sprawdzic,
wtryski leją w pasku b5 :P , nie liczyłbym na to , one jeszcze polatają przez kilkadziesiąt tyś. km
bogus_z pisze:moze Wy cos innego obstawiacie.
sprawdź szczelność układu dolotowego od turbo , przez IC do kolektora ssącego

bogus_z
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: bogus_z » śr lip 18, 2007 21:56

przypomnialem sobie ze jak pojechalem do tego speca od pomp to on na chwile zdjal taki cieniutki gumowy wezyk z czegos na wierzchu pod maska i kazal mi sie przejechac. Poprawa byla diametralna. I odejscie mial i nie bylo tej "chwili zastanowienia" silnika zanim dawal odejscie, moze to pomoze Wam w ustaleniu przyczyny??

pozdrawiam

Awatar użytkownika
damcio151
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: damcio151 » śr lip 18, 2007 23:21

bogus_z pisze:przypomnialem sobie ze jak pojechalem do tego speca od pomp to on na chwile zdjal taki cieniutki gumowy wezyk z czegos na wierzchu pod maska i kazal mi sie przejechac. Poprawa byla diametralna. I odejscie mial i nie bylo tej "chwili zastanowienia" silnika zanim dawal odejscie, moze to pomoze Wam w ustaleniu przyczyny??

pozdrawiam
ale z czego dokładniej , jakieś foto , albo chociaż opisz w którym miejscu jest ten wężyk

bogus_z
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: bogus_z » ndz sie 26, 2007 21:10

sorki ze wracam do tego tematu po dluzszej przerwie, ale teraz mam czas

damcio151 chodzi o dopalanie spalin, a ten wezyk ktory zdjalem nachodzi na taki krociec. to jest chyba jakis zawor. z drogiej strony tego zaworu jest rura ok 1/2''.

jezdze teraz ze zdjetym wezykiem. roznica jest ogromna. nie ma juz takiego kopcenia a auto przyspiesza "od reki". Ale mam pytanie czy moge tak jezdzic. Czy nic tam sie w srodku zlego nie dzieje. Bo skoro todopalanie spalin to moze zbiera sie tam cos i osadza. Wydaje mi sie tez ze wiecej pali. mysle ze kolo 8 litrow. wczesniej palil kolo 6,5. ale teraz jazda mi sie tak podoba ze powiem szczerze noga sama opada, moze to przez to. no i klima caly czas pracuje.

pytanie czy sa jakies zle strony (oprocz szkodliwszych spalin dla srodowiska) tego zdjecia wezyka??

pozdrawiam

Awatar użytkownika
damcio151
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: damcio151 » ndz sie 26, 2007 22:21

więc jest to wina EGR ..... najlepiej zaślep karbowaną rurkę od EGR jakąś blaszką

Obrazek

[ Dodano: Nie Sie 26, 2007 22:21 ]
aha i dobrze byłoby wyczyścić kolektor ssący

bogus_z
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: bogus_z » pn sie 27, 2007 12:10

tzn ten wezyk gumowy zaslepic?? a nie moze byc niezaslepiony?? bo narazie jest niezaslepiony i tez jezdzi?? a co ze spalaniem i innymi efektami ubocznymi??

dzieki damcio, pomogles bardzo ;)

a moze wymienie ten zawor?? co to jest to EGR?? bo najlepiej to by bylo jak by wszystko bylo naprawione i chodzilo jak powinno.
Ostatnio zmieniony pn sie 27, 2007 12:15 przez bogus_z, łącznie zmieniany 1 raz.

pozdrawiam
[url=http://www.motostat.pl/statystyki-pojazdu/4469][img]http://www.motostat.pl/user_images/4469/icon3.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
damcio151
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: damcio151 » pn sie 27, 2007 12:15

bogus_z pisze:tzn ten wezyk gumowy zaslepic?? a nie moze byc niezaslepiony?? bo narazie jest niezaslepiony i tez jezdzi??
zaślep metalową , karbowaną rurę od EGR ..... na schemacie pokazałem uszczelkę i tam włóż kawałek blaszki ..... wytnij na wymiar , zrób 2 dziurki i tam wsadź
bogus_z pisze:a co ze spalaniem i innymi efektami ubocznymi??
nie ma efektów ubocznych ..... są tylko zalety , takie jak nie dostawanie się syfu do komór spalania

[ Dodano: Pon Sie 27, 2007 12:17 ]
bogus_z pisze:a moze wymienie ten zawor?? co to jest to EGR?? bo najlepiej to by bylo jak by wszystko bylo naprawione i chodzilo jak powinno.
no raczej nie wymieniaj tego :P zawór EGR to ta pucha na schemacie . NR1

[ Dodano: Pon Sie 27, 2007 12:18 ]
zaślep i po kłopocie , najlepiej jeszcze wyczyść kolektor

bogus_z
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: bogus_z » pn sie 27, 2007 13:31

pozdrawiam
[url=http://www.motostat.pl/statystyki-pojazdu/4469][img]http://www.motostat.pl/user_images/4469/icon3.png[/img][/url]

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”