Obroty, dym z kierownicy, filtr powietrza, inne
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Obroty, dym z kierownicy, filtr powietrza, inne
Mam golfa II rocznik 92... i mam taki problem, otoz:
- kiedys jak jechalam autem zaczelo mi sie dymic z nad kieorwnicy (tam gdzie sa aweryjne), dym nie mial zadnego konkretnego zapachu...
- po jakims czasie problem sie powtorzyl - jak ost. wyjezdzalam z pod pracy, odpalilam auto i ulotnil sie dymek, po czym zgasl...
nie moglam w ogole go odpalic, jak juz zapalil to zaraz zgasl, jak sie rozgrzal, i dodalam gazu leciutko, momentalnie zgasl... jak odpalilam na gazie, pochodzil.. i zgasl...
Sprawdzane zostaly rpzewody pod kierownica przez kolege, nie nosza zadnych oznak przepalenia...
dodatkowo strzelaja mi wciaz bezpieczniki od wycieraczek juz xxx raz wymienilam, obojetnie ile wkladalam amper.
dodatkowo samochod zaczal sie krztusic, jak odplilam i ruszylam i bylam na "2jce" jechal powoli,zaczal sie dlawic i prawie gasl, musialam go gazowac, ale tak jakby tego gazu wogole nie bylo (nie zwiekszaly sie obroty).
W ogole obroty strasznie szaleja, bo przy biegach 1,2 isa powyzej 30...
Wiem,ze do wymiany jest filtr powietrza, ale to raczej nie ma wiekszego zwiazku..
Jeszcze ost. mialam czyszczone klemy, nie wiem, jak facet mi odlaczal, ale w kazdym razie zmiejszyly mi sie bardzo obroty, czy i jak moge je podregulowac...Wiem,ze gaznik jest jednopunktowy i podobno u mnie obrotow sie nie zwieksza... niby moze za to byc odpowiedzialny jakis modul, ale za cholere nie wiem, jak to zrobic...
Czy ktos ma jakis pomysl, co moze dolegac mojemu autku ?? Ratujcie!!!
- kiedys jak jechalam autem zaczelo mi sie dymic z nad kieorwnicy (tam gdzie sa aweryjne), dym nie mial zadnego konkretnego zapachu...
- po jakims czasie problem sie powtorzyl - jak ost. wyjezdzalam z pod pracy, odpalilam auto i ulotnil sie dymek, po czym zgasl...
nie moglam w ogole go odpalic, jak juz zapalil to zaraz zgasl, jak sie rozgrzal, i dodalam gazu leciutko, momentalnie zgasl... jak odpalilam na gazie, pochodzil.. i zgasl...
Sprawdzane zostaly rpzewody pod kierownica przez kolege, nie nosza zadnych oznak przepalenia...
dodatkowo strzelaja mi wciaz bezpieczniki od wycieraczek juz xxx raz wymienilam, obojetnie ile wkladalam amper.
dodatkowo samochod zaczal sie krztusic, jak odplilam i ruszylam i bylam na "2jce" jechal powoli,zaczal sie dlawic i prawie gasl, musialam go gazowac, ale tak jakby tego gazu wogole nie bylo (nie zwiekszaly sie obroty).
W ogole obroty strasznie szaleja, bo przy biegach 1,2 isa powyzej 30...
Wiem,ze do wymiany jest filtr powietrza, ale to raczej nie ma wiekszego zwiazku..
Jeszcze ost. mialam czyszczone klemy, nie wiem, jak facet mi odlaczal, ale w kazdym razie zmiejszyly mi sie bardzo obroty, czy i jak moge je podregulowac...Wiem,ze gaznik jest jednopunktowy i podobno u mnie obrotow sie nie zwieksza... niby moze za to byc odpowiedzialny jakis modul, ale za cholere nie wiem, jak to zrobic...
Czy ktos ma jakis pomysl, co moze dolegac mojemu autku ?? Ratujcie!!!
Ostatnio zmieniony czw sie 23, 2007 09:47 przez Klara, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.

Dokladnie ciężko wyczyć ale musi tam być gdzieś jakieś zwarcie, pewnie pomiędzy kablami wycieraczek a zasilajacymi elementy wtrysku czy gaźnika. rzeba szukać, może koło silnika wycieraczek na podszybiu.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Ja słyszałem że na wszystkich stykach - tzn, wycieraczek , świateł awaryjnych itp.... jest wazelina techniczna, która kiedy wycieknie (np. pod wpływem gorąca) i dotknie gdzieś styków to pojawia się właśnie taki dymek bezzapachowy.... Bynajmniej tak było u mnie, bo sam się z tym spotkałem ostatnio z tą różnicą że miałem o tylko raz i samochód "niby" jeździ... 
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw sie 23, 2007 08:00 przez mpendzik, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.

tak sie dzieje dopiero jak styki źle łaczą. Wazwelina tylkocię"informuje" dymiąc że styki sie konczą. Sama nie jest przewodnikiem.mpendzik pisze:wazelina techniczna
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Ok jutro jade do warsztatu i poinformuje ich o tym, poza tym mam pytanie,to od czego mi spadaja obroty?Zawsze utrzymywaly sie kolo 10, teraz sa ponizej i samoxchod caly czas gasnie, jak ustawic obroty?Bo wiem,ze mam gaznik jednopunktowy, i obrotow podobno nie da sie ustawic, ze byc moze jakis modul jest za to odpowiedzialny...
W ogole dziekuje za powyzsze informacje

W ogole dziekuje za powyzsze informacje
- Paweł Marek
- V.I.P.

musisz się najpierw dowiedzieć (i koniecznie wpisać to w profil i najlepiej w temat) jaki masz silnik. Czyli silnika i rodzaj zailania. Wykaz silników znajdziesz na forum. Jest albo gaźnik zwykły, albo elektroniczny, albo wtrysk jednopunktowy u Ciebie.Klara pisze:od czego mi spadaja obroty
- Paweł Marek
- V.I.P.

Więc na 99 procent jest to silnik o oznaczeniu PN z niesławnym gaźnikiem elektronicznym Pierburg 2EE. Poszukaj teraz szukajką u dołu strony, jest masę tematów o kłopotach z tym gaźnikem objawiających się właśnie nietrzymaniem wolnych obrotów.
moje autko to chyba te:
HZ 1043 75 59 4R 37 Golf II/Jetta 8/85-10/91 k Weber 32 TLA/Pierburg 1B3
Cholera,ale nie jestem pewna, bo wiem ze mam 1.6 KAT i to jest ostatnia 2jka jaka byla produkowana...
Nie moge znalezc nic i8nnego co by pasowalo... nie wiem,czy dobrze patrze.
[ Dodano: 23 Sie 2007 21:09 ]
ok, dziekuje bardzo... wiec bedzie na gaznik?Dzwonilam dzisiaj niedawno i podobno ta kostka, o ktorej pisalismy , to koszt 50-60 zl + robocizna ...:/ i do tego gaznik mowisz? Jak myslisz, jaki to koszt?
HZ 1043 75 59 4R 37 Golf II/Jetta 8/85-10/91 k Weber 32 TLA/Pierburg 1B3
Cholera,ale nie jestem pewna, bo wiem ze mam 1.6 KAT i to jest ostatnia 2jka jaka byla produkowana...
Nie moge znalezc nic i8nnego co by pasowalo... nie wiem,czy dobrze patrze.
[ Dodano: 23 Sie 2007 21:09 ]
ok, dziekuje bardzo... wiec bedzie na gaznik?Dzwonilam dzisiaj niedawno i podobno ta kostka, o ktorej pisalismy , to koszt 50-60 zl + robocizna ...:/ i do tego gaznik mowisz? Jak myslisz, jaki to koszt?
- Paweł Marek
- V.I.P.

Czekaj, z tych numerów wynika że masz bardzo rzadki w dwójce silnik 1 litr (1043cm) na gaźniku 1B3.
Ale gaźnik 1B3 był montowany w wielu autach z gruby VW/Audi w pojemnościach od 1 do 1,8 litra.
Może to jakaś przekladka skoro twierdzisz że jest 1,6.
I 1B3 to zwykły gaźnik, nie elektroniczny. Koszt napray jest na chwilę obecną nieprzewidywalny. Może wystarczyć regilacja za jakieś 20 zeta na stacji diagnostycznej, a może być konieczna regeneracja za 300-400. Nie da rady wymyśleć więcej na postawie tego co napiałaś.
Ale gaźnik 1B3 był montowany w wielu autach z gruby VW/Audi w pojemnościach od 1 do 1,8 litra.
Może to jakaś przekladka skoro twierdzisz że jest 1,6.
I 1B3 to zwykły gaźnik, nie elektroniczny. Koszt napray jest na chwilę obecną nieprzewidywalny. Może wystarczyć regilacja za jakieś 20 zeta na stacji diagnostycznej, a może być konieczna regeneracja za 300-400. Nie da rady wymyśleć więcej na postawie tego co napiałaś.
nie, nie .. masz racje, mam taki silnik jak Ty napisales wyzej - zle widze po pracy jestem;) i nie zauwazylam, pojemnosci silnika i jest zly...
Dobre sa te dane, ktore Ty podales, wiec, mozna zrobic cos z tym gaznikiem ? jaki moze byc koszt? i juz szukam czegos na forum odnosnie tych gaznikow
[ Dodano: 24 Sie 2007 22:59 ]
wiec, bylam dzisiaj u eletkryka - okazalo sie,ze kable sa poprzypalane.. dwa- do wymiany mam caly gaznik... na nowy nie mam co liczyc :] musze znalezc cos uzywanego ...
Dobre sa te dane, ktore Ty podales, wiec, mozna zrobic cos z tym gaznikiem ? jaki moze byc koszt? i juz szukam czegos na forum odnosnie tych gaznikow
[ Dodano: 24 Sie 2007 22:59 ]
wiec, bylam dzisiaj u eletkryka - okazalo sie,ze kable sa poprzypalane.. dwa- do wymiany mam caly gaznik... na nowy nie mam co liczyc :] musze znalezc cos uzywanego ...