Buja po odpaleniu, gaśnie w drodze.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Tomo
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Buja po odpaleniu, gaśnie w drodze.

Post autor: Tomo » ndz sie 12, 2007 02:04

Witam, mam dwa problemy z autem --> mk4 1998 benzyna 1,4 16v

1. Po odpaleniu (pierwszy raz danego dnia, bądź po dłuższym postoju) silnik buja, co jest odczuwalne w kabinie i słychać go jak diesla --> po ok 1 minucie silnik pracuje cicho i spokojnie. Czy tak ma być?

2. Posty o tym że silnik gaśnie w czasie jazdy już przeglądałem, ale większość jest o mk3:(

Silnik gasnie w czasie jazdy, niezaleznie od warunków atm. i stylu jazdy.

-Na początku gasł przy niskich obrotach, zmieniłem filtr paliwa i.....teraz gaśnie na wysokich obrotach (Jadę sobie zawrotną prędkością 70km/godz...i..zgasł.

-Nie mam problemu z odpaleniem. Po prostu czekam aż zgasną kontrolki, pompka i odpalam (nawet w czasie jazdy jak zgaśnie to go wrzucam na luz i odpalam --> jadę dalej)

W A Ż N E ! ! !

- Problem nie pojawia się gdy załatwiam jakieś tam sprawy w miescie, tylko na trasie (albo jak z niej wracam), czyli jak przejadę ok 100km, to moge się spodziewać że zgaśnie na wysokich obrotach bądź jak będę ustawiał się na parkingu (nawet przy hamowaniu może zleciec z obrotów i zgasnąć)

-Kumputer nic nie wykazał.

Problem jest w miarę świeży i niestety nie jestem w stanie powiedzieć nic więcej.
(temperatura jest ok. ta czytana ze wskaźnika z kabiny)

Mam nadzieje że ktoś znajdzie czas i coś doradzi,

Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony ndz sie 12, 2007 22:02 przez Tomo, łącznie zmieniany 1 raz.

Trening i wiara zrobią ze mnie cara

Awatar użytkownika
ksionc
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: ksionc » ndz sie 12, 2007 12:29

jeżeli buja silnikiem to prawdopodobnie nie pali na wszystkich cylindrach. świece i przewody masz ok?
auto jest zagazowane czy nie?
co do gasniecia to nie mam pomysłów ale może wypowie się ktoś kto siedzi w temacie benzyniaków :)

Mody mode on in one point najn ti di aj endzajn

Awatar użytkownika
pszczyna
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: pszczyna » ndz sie 12, 2007 13:41

Przede wszystkim VAG i sprawdzić czy dobrze palą cylindry, kąt wyprzedzenia zapłonu, czasy dawkowania wtrysku paliwa, sprawdź ciśnienie pompy paliwa , świece do kontroli , a dalej kable WN , wyczyść przepustnice

Tomo
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Tomo » ndz sie 12, 2007 22:46

Dzięki bardzo za odpowiedzi.

Jutro stawiam auto, więc może coś się wyjaśni... Jak będę wiedział co się dzieje dam znać...Może komuś się przyda...

Pozdro!

Trening i wiara zrobią ze mnie cara

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”