[mk3] dyskoteka w aucie = alarm z kontrolka oleju = problem
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- lgruszkos
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Witam. Nie ma sie czym przejmować. Ja też miałem ten dzwiek i miganie kontrolki przy predkosci 150-160 km. Macie olej za rzadki. Jezdziłem na polsyntetyku i zmienilem na mineral i wszytsko oki. Przy tak duzych predkosciach temperatura oleju wzrsta i staje sie za rzadki i dlatego miga ta kontrolka i dzwiek.
Filtr mam już firmowy z ASO Volkwagena, więc powinien byc OK, jeszcze jedno pytanie: czy do tego trzeba spuszczać olej??? Umawiam się zaraz do mechanika i mam nadzieje że autko przestani mi puszczać oczko i wyć, jeszcze tylko mnie czeka wymiana przednich amorków i będzie cacy )michas28 pisze:Wymiana filtra oleju najlepiej na zalecany przez producenta (Mann) i przedewszystkim przemycie i przedmuchanie podstawy fitra oleju. Jest tam kanalik ze sprężynką i prawdopodobnie się zablokowała. a dokrecilem tez ta tulejke na która sie nakreca filtr bo była luźna. i pomogło pozdrawiam i powodzenia
Pozdrawiam
Le temps detruit tout
OK, jutro jade do mechanika, a tak jeszcze przy okazji możesz napisać dokładnie gdzie jest i co to za kanalik z tą sprężynką???michas28 pisze:nie trzeba ucieknie ci tyle co cieknie przy wymianie fitra oleju(jakies 100ml). daj znac jak zrobisz:pub:
Jak tylko udami mi się zrobić (mam nadzieje że to jest przyczyna) to napisze
Dzięki
Le temps detruit tout
Ja akurat mam oba czujniki w bloku silnika (czarny i niebieski) u góry, ale pozatym powinno być chyba to samomichas28 pisze:w podstawie fitra to jest element przykrecony na 3 śruby do bloku silnka a do niego jest przykrecony filtr oleju i czujnik cisnienia oleju. jak wykrecisz ta postawe fitra to zobaczysz gdzie jest ta sprezynka i ten kanalik
Le temps detruit tout
To gdzie u mnie będzie ta sprężynka??? jeśli przykręca sie filtr do bloku silnika, szczerze mowiąc nie za bardzo wiem czy to sie teraz mi przyda cholera teraz nie wiem co mechanikowi powiedzieć??michas28 pisze:nie spojrzałem ze u ciebie jest filtr przykrecany do bloku silnika ale to ci sie chyba przyda
Le temps detruit tout
czołem, mechanik sprawdził, wyczyścił, zmierzył cisnienie oleju jeszcze raz i okazało się że jest wszystko jest OK, okazało się ze dzwoni nawet przy odłączeniu czujników znaczy sie że musze jechac do elektryka , przynajmniej wiem że silnika nie rozwale jak bede jezdzil z tym brzeczykiem, moze ktos wie co moglo pasc w elektronice???
Le temps detruit tout
czołem, mechanik sprawdził, wyczyścił, zmierzył cisnienie oleju jeszcze raz i okazało się że jest wszystko jest OK, okazało się ze dzwoni nawet przy odłączeniu czujników znaczy sie że musze jechac do elektryka , przynajmniej wiem że silnika nie rozwale jak bede jezdzil z tym brzeczykiem, moze ktos wie co moglo pasc w elektronice???
Le temps detruit tout