Samozapłon golfII 1.8 GU
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Samozapłon golfII 1.8 GU
Witam, kupiłem od Goebelsa golfika, ale jego największy mankament to samozapłon. A oto kilka szczególów: powstaje jak się silnik mocno zagrzeje, nie można zgasić auta, bo cały czas nim trzęsie, a jest to automat, więc jest to mocno uciążliwe. Wymieniłem przewody i świece (dałem Brisk trzyelektrodowy, ale trzeba chyba będzie wrzucić NGK). Oczywiście olej i pasek rozrządu. Olej był czarny i śmierdział mocno benzynką- na mój gust przejechał bez wymiany z 50 tyś. Pod pokrywą zaworów było mnóstwo szlamu- wyczyściłem. Acha, zapłon ustawiony na lampie. Co jeszcze można przeglądnąć?
Re: Samozapłon golfII 1.8 GU
Silnik moze byc zawalony nagarem. Nagar jak sie rozgrzeje to dziala prawie jak swieca zarowa w dieslu i po zgaszeniu silnika moze jeszcze probowac pracowac. Tylko jak oczyscisz z nagaru to moze sie okazac ze bedzie luz miedzy tlokami a cylindami i kaplicaryu pisze:Witam, kupiłem od Goebelsa golfika, ale jego największy mankament to samozapłon. A oto kilka szczególów: powstaje jak się silnik mocno zagrzeje, nie można zgasić auta, bo cały czas nim trzęsie, a jest to automat, więc jest to mocno uciążliwe. Wymieniłem przewody i świece (dałem Brisk trzyelektrodowy, ale trzeba chyba będzie wrzucić NGK). Oczywiście olej i pasek rozrządu. Olej był czarny i śmierdział mocno benzynką- na mój gust przejechał bez wymiany z 50 tyś. Pod pokrywą zaworów było mnóstwo szlamu- wyczyściłem. Acha, zapłon ustawiony na lampie. Co jeszcze można przeglądnąć?
Volkswagen - da weiss man, was man hat.
ja bym sprawdził kompresję i w zależności od wyniku pomyślał nad ściągnięciem głowicy, mechaniczne oczyszczanie z nagaru, palnowanie, sprawdzenie zaworów, wymiana paska rozrządu, sprawdzenie luzów tłoków i może wymiana pierścieni (a może radykalny remoncik) to prace gdyby kompresja była kiepska, jak będzie dobra to sprawdziłbym pasek rozrządu może jest przestawiony