za duża temp silnika - co zrobić?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
za duża temp silnika - co zrobić?
Witajcie
na samym początku napiszę że problemy ze wskazaniami temp wewnątrz auta zawsze mnie niepokoiły odkąd nastało lato...! mam swojego Golfika od roku i nigdy nie było z tym problemów aż do dziś...
temperatura w korku zawsze rosła do 110st i po kilku minutach spadała do 100st i tak naokrągło jeżeli jexdziłem w miejście - rosła i spadała do tych 100st.
jakiś czas temu wymieniłem czujnik temp i płyn chłodniczy. stan płyny zawsze taki sam nigdy nie ubywało.
dziś z ciekawości zajrzałem pod maskę patrzę a kawałek silnika oblany był płynem chłodniczym, część tego płynu pod wpływem temp się ulotnił i została biała plama a część była w stanie ciekłym w nierównościach korpusu silnika. uszczelka od węza który doprowadza płyn jest trochę widoczna i zdeformowana od temp! stan płynu prawie bez zmian.
I teraz pytanie jechać do mechanika czy bawić się samemu w wymienianie uszczelki etc. ?
Co zrobić z tą wkurzającą temp?
Dodam że wiatrak się załącza przy 92-95st.
Jedyna możliwość to że wiatrak nie włącza drugiego biegu???
Poradźcie co robić jechać do specjalisty bo mam takiego jest uczciwy ale też nie najtańszy?!
pozdro
na samym początku napiszę że problemy ze wskazaniami temp wewnątrz auta zawsze mnie niepokoiły odkąd nastało lato...! mam swojego Golfika od roku i nigdy nie było z tym problemów aż do dziś...
temperatura w korku zawsze rosła do 110st i po kilku minutach spadała do 100st i tak naokrągło jeżeli jexdziłem w miejście - rosła i spadała do tych 100st.
jakiś czas temu wymieniłem czujnik temp i płyn chłodniczy. stan płyny zawsze taki sam nigdy nie ubywało.
dziś z ciekawości zajrzałem pod maskę patrzę a kawałek silnika oblany był płynem chłodniczym, część tego płynu pod wpływem temp się ulotnił i została biała plama a część była w stanie ciekłym w nierównościach korpusu silnika. uszczelka od węza który doprowadza płyn jest trochę widoczna i zdeformowana od temp! stan płynu prawie bez zmian.
I teraz pytanie jechać do mechanika czy bawić się samemu w wymienianie uszczelki etc. ?
Co zrobić z tą wkurzającą temp?
Dodam że wiatrak się załącza przy 92-95st.
Jedyna możliwość to że wiatrak nie włącza drugiego biegu???
Poradźcie co robić jechać do specjalisty bo mam takiego jest uczciwy ale też nie najtańszy?!
pozdro
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
ja bym stawial na termostat....damcio151 pisze:aha i jeszcze może to być wina korka od zbiorniczka wyrównawczego .
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=164952 mój były golf
Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T VR5 VR6 R32 golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
oby jak najszybciej bo taka wysoka temp nie jest wskazana...JakubMK3 pisze:wszystko wezmę pod uwagę i będę musiał cos z tym zrobić !!!
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=164952 mój były golf
to nie jest wysoka temperatura , wachania w okolicach 100 stopni nic nie szkodzą , jak widać reguluje to termostat , szkoda tylko płynu i tu leży prawdziwy problem ,to kwestia do usunięcia . pozdrawiam ...rysiektr pisze:oby jak najszybciej bo taka wysoka temp nie jest wskazana...JakubMK3 pisze:wszystko wezmę pod uwagę i będę musiał cos z tym zrobić !!!