Silnik pracuje na 3 cylindry

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

kosmo3104

Silnik pracuje na 3 cylindry

Post autor: kosmo3104 » ndz lip 15, 2007 11:30

Witam. mam taki problem:
Silnik [1.6 AEE 95r.] pracuje na 3 cylindry. Na czwartym swieca jest mokra tzn. nie dostaje iskry. jednak [po wyjeciu swiecy i podlaczeniu do kabla na zewnatrz a nie w cylundrze iskra jest] Pewien fachman mowil ze to wina zaworow i trza silnik rozbierac. Z tym ze glowice mialem nieco wczesniej na przegladzie i wszystko jak najbardziej ok. Na kablach wn iskry nie ma a przynajmniej nie widac? W czym moze byc problem?
A do silnika aee jakie kabelki wn zalozyc? Z gumowymi kapturkami na siece czy z metalowymi?

Awatar użytkownika
toffic
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: toffic » ndz lip 15, 2007 12:02

Lepsze z metalowymi, zmierz kompresje

Awatar użytkownika
Jacenty85
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Jacenty85 » ndz lip 15, 2007 12:16

Jeśli chodzi Ci o metalowe ekrany na kablach to jeśli nie świecą w nocy to mogą zostać ale bardzo dobrze jest zdjąc to ustrojstwo bo bardzo często powodują przebicia i nie raz się z tym spotkałem. Popatrz w nocy czy przypadkowo nie masz tam iskierek (widoczne tylko w nocy w miejscu łączenia świec z kablami) Jeśli masz to ściągaj to. Ekrany będące w zagłębieniach głowicy mogą przebijać i nie przekazują całej iskry na świece co moze powodować niedopalanie. Sprawa druga to może opierać się na tym, że leje wtryskiwacz. Zmierz też kompresję. Najważniejsze zeby była równa.

Kamilos
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Kamilos » ndz lip 15, 2007 17:57

Ja u siebie też miałem problem z odpaleniem wina była kabli wymieniłem na oryginalne kable BERU i jest ok.Z tego co piszesz to ja w swoim starym golfie 2 też miałem problem bo chodził na trzy gary wymiana kabli nic nie dała świec też z tym że jedna świeca była cały czas zaolejona okazało sie że to wina głowicy a dokładniej zaworów po wymianie głowicy wszystko ok.Jeżeli ta świeca jest tylko mokra od paliwa to głowice masz ok poprostu brak iskry czyli wina kabli lub świecy może mieć przebicie-jak ją wyciągniesz jest iskra a po wkręceniu do głowicy niema.Sprawdz to.

kamilos

kosmo3104

Post autor: kosmo3104 » ndz lip 15, 2007 22:26

Kamilos pisze:jak ją wyciągniesz jest iskra a po wkręceniu do głowicy niema.
Tak. Dokładnie tak jest.
Czyli to wina kabli? Jutro będe kupywał.
Jakie kupywac? BERU?

Awatar użytkownika
Jacenty85
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Jacenty85 » pn lip 16, 2007 00:42

Sprawdź czy zdejmowanie ekranów nie pomoże. W wielu przypadkach pomaga. No chyba, że masz dużo kasy to kupuj kable. BERU lub NGK; ceny 130-170 zł.

kosmo3104

Post autor: kosmo3104 » pn lip 16, 2007 11:29

Ekrany pozdejmowalem. Nic nie pomoglo.

Awatar użytkownika
Maciuś01
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Maciuś01 » pn lip 16, 2007 12:56

Biegusiem sprawdż ciśnienie spręzania!! To da jednoznaczną odp czy problem w mechanice czy w elektryce!!!!!

Kamilos
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Kamilos » wt lip 17, 2007 20:00

kosmo3104-posłuchaj najpierw sprawdz świece może to być to,sprawdz ciśnienie na cylindrach to sie okaże czy głowica lub zawory są dobre,sprawdz kopułke aparatu zapłonowego w środku gdzie chodzi "palec" są styki one sie też wypalają przeczyść je drobnym papierem ściernym i palec też bo to one rozprowadzają prąd na świece,kable sprawdz tak:popryskaj je spryskiwaczem wodą najlepiej w nocy jak jest ciemno(będzie dobrze widać)odpal silnik jak będą skakać iskry to kable do wymiany.Tylko niezalej wszystkiego wodą [-X poprostu chodzi o wilgoć żeby zrosić je delikatnie.Wtedy będziesz wiedział co jest przyczyną.

kamilos

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » wt lip 17, 2007 20:03

Kamilos pisze:sprawdz kopułke aparatu zapłonowego
i tu bedzie leżała prawdopodobnie usterka :bajer: w miarę możliwości zamień na chwile kopułki

kosmo3104

Post autor: kosmo3104 » czw lip 19, 2007 16:50

Witam. Problem rozwiazalem. Mianowicie padl wtryskiwacz. Ale juz jest ok. thx. Punkty poszly :) temat do zamkniecia. pozdr.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”