Jak wyczyścic układ chłodzenia?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- scss
- Ma gadane

- Auto: Bora Variant 1.6 AUS, Polo 6N2 1.4 AUD, Amarok 4Motion BiTDI 2.0
Jak wyczyścic układ chłodzenia?
Witam!
Mam taki problem: po wymianie nagrzewnicy mechanik zalał mi "jakiegoś" płynu do układu chłodzenia. "Jakiegoś" znaczy zapewne najtańszego (twierdził,że to niby zielony z shella), najtańszego, bo jak się okazało to naciągacz, a nie mechanik... I teraz chciałbym zlać ten płyn którym napełnił mi układ chłodzenia mechanik i wlać G12 plus. I tu moje pytanie: jak najlepiej oczyścić układ chłodzenia, tak zeby nie dośzło do jakiśch reakcji pomiędzy tym co wlał mechanik a G12.
CZy jak zaleję układ wodą destylowaną pojeżdzę trochę spuszczę i powtorzę procedurę 2, 3 razy to bedzie ok?
A drugie pytanie to czy spuszczać/zalewać płyn przy rozgrzanym silniku? Bo z tego co wiem to raczej mało dobre dla silnika,prawda? Wiec jak spuścic płyn z chłodnicy i nagrzewnicy skoro przy zimnym silniku termostat zamyka obieg?
Dzięuję za pomoc.
Mam taki problem: po wymianie nagrzewnicy mechanik zalał mi "jakiegoś" płynu do układu chłodzenia. "Jakiegoś" znaczy zapewne najtańszego (twierdził,że to niby zielony z shella), najtańszego, bo jak się okazało to naciągacz, a nie mechanik... I teraz chciałbym zlać ten płyn którym napełnił mi układ chłodzenia mechanik i wlać G12 plus. I tu moje pytanie: jak najlepiej oczyścić układ chłodzenia, tak zeby nie dośzło do jakiśch reakcji pomiędzy tym co wlał mechanik a G12.
CZy jak zaleję układ wodą destylowaną pojeżdzę trochę spuszczę i powtorzę procedurę 2, 3 razy to bedzie ok?
A drugie pytanie to czy spuszczać/zalewać płyn przy rozgrzanym silniku? Bo z tego co wiem to raczej mało dobre dla silnika,prawda? Wiec jak spuścic płyn z chłodnicy i nagrzewnicy skoro przy zimnym silniku termostat zamyka obieg?
Dzięuję za pomoc.
Pozdrawiam Grzesiek.
Według mnie nic się nie stanie jak nic nie będziesz czyścił. Jak już chcesz to zalej G12 i wymień go po jakimś miesiącu, ale to naprawdę zbędne.scss pisze: I tu moje pytanie: jak najlepiej oczyścić układ chłodzenia, tak zeby nie dośzło do jakiśch reakcji pomiędzy tym co wlał mechanik a G12.
To nie jest kwestia silnika tylko zdrowia wymieniającego płynscss pisze:A drugie pytanie to czy spuszczać/zalewać płyn przy rozgrzanym silniku? Bo z tego co wiem to raczej mało dobre dla silnika,prawda?
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
- pszczyna
- VWGolf.pl Killer

- Kontakt:
Bez przesady z tymi płynami które poleca producent samochodów--- jest to tylko podyktowane chęcią zbywania swych produktów lub kooperanta na rynku jest wiele płynów i smarów oraz olei które odpowiadają specyfikacji producenta a zwłaszcza płyny chłodnicze które są uniwersalne do chłodnic aluminiowych jak i miedzianych
BORYGO---PETRYGO-----DYNAGEL----ITp
BORYGO---PETRYGO-----DYNAGEL----ITp
Ostatnio zmieniony ndz lip 15, 2007 13:01 przez pszczyna, łącznie zmieniany 1 raz.
- scss
- Ma gadane

Witam!
No i nie wytrzymałem zrobiłem płukankę dla układu chłodzenia
. Na razie śmigam na destylce.
Zastanawia mnie tylko jeden fakt: w książce "sam naprawiam..." mam, że pojemność układu chłodzenia wynosi 8L, mi zaś płynu schodzi około 5,5 L (dwa razy spuszczałem). Czy może ktoś mi podać ile wchodzi tego płynu? Silnik to APK.
PS. W serwisie powiedzieli, ze nie mają takich danych
Dziękuje
No i nie wytrzymałem zrobiłem płukankę dla układu chłodzenia
Zastanawia mnie tylko jeden fakt: w książce "sam naprawiam..." mam, że pojemność układu chłodzenia wynosi 8L, mi zaś płynu schodzi około 5,5 L (dwa razy spuszczałem). Czy może ktoś mi podać ile wchodzi tego płynu? Silnik to APK.
PS. W serwisie powiedzieli, ze nie mają takich danych
Dziękuje
Pozdrawiam Grzesiek.
No nic dziwnego! Poszukaj na stacji benzynowej lub sklepei z częściami. Płyn lepeij spuszczaj na zimnym nie pokrzywisz głowicy. Co do termostatu to trzeba po protu zdjąć wąż dolny z chłodnicy i zmałego obiegu też. Wchodzi nowego płynu miej bo zostaje w nagrzawnicy itp. możesz go wydmuchać jak chcesz być bardzo dokładnyPS. W serwisie powiedzieli, ze nie mają takich danych
- scss
- Ma gadane

hej!
Dziś ściągnąłem strzykawką trochę wody ze zbiorniczka wyrównawczego i jest super czyściutka! Jaką wlałem taka jest w zbiorniczku. Czyli wszystko co zaleli mi w warsztacie udało się wypłukać . Pośmigam troszkę na wodzie aby przeszła po układzie, spuszczę i zaleję rozcieńczonego g12plus.
Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc.
Dam znać co i jak zaleję układ na nowo.
Dziś ściągnąłem strzykawką trochę wody ze zbiorniczka wyrównawczego i jest super czyściutka! Jaką wlałem taka jest w zbiorniczku. Czyli wszystko co zaleli mi w warsztacie udało się wypłukać . Pośmigam troszkę na wodzie aby przeszła po układzie, spuszczę i zaleję rozcieńczonego g12plus.
Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc.
Dam znać co i jak zaleję układ na nowo.
Pozdrawiam Grzesiek.