Czy płyn chłodzący smaruje pompe wodną?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- adurweb
- Użytkownik

- Kontakt:
Czy płyn chłodzący smaruje pompe wodną?
Witam.
Ciężka sprawa. Kumpel ma Golfa Mk3, około 2 miesięcy temu wymieniał pompę wody, bo mu siadła. Teraz niedawno ta nowa popmpa znowu mu się rozwaliła i wylewa płyn chłodzący. Ktos mu powiedział, że to dlatego, że jeździ na wodzie demineralizowanej i ona nie smaruje pompy, powinien lać jakiś płyn letni.
Czy to prawda, że tak może być? Sam leję specjalną wodę, bo ma ona lepsze właściwości chłodzące w lecie niż płyn, na zimę to wiadomo, że leję płyn.
Z góry dzięki.
Ciężka sprawa. Kumpel ma Golfa Mk3, około 2 miesięcy temu wymieniał pompę wody, bo mu siadła. Teraz niedawno ta nowa popmpa znowu mu się rozwaliła i wylewa płyn chłodzący. Ktos mu powiedział, że to dlatego, że jeździ na wodzie demineralizowanej i ona nie smaruje pompy, powinien lać jakiś płyn letni.
Czy to prawda, że tak może być? Sam leję specjalną wodę, bo ma ona lepsze właściwości chłodzące w lecie niż płyn, na zimę to wiadomo, że leję płyn.
Z góry dzięki.
W jakim silniku? Czyli kwestia jak jest napędzanaadurweb pisze:Kumpel ma Golfa Mk3
A to głupoty, bo jedynie jakby miał wlanego coś co agresywnie działa na uszczelnienia to owszem, woda nie jest agresywna dla uszczelnieńadurweb pisze: Ktos mu powiedział, że to dlatego, że jeździ na wodzie demineralizowanej i ona nie smaruje pompy
Nie - płyn chłodzący nie smaruje łożysk pompyCzy płyn chłodzący smaruje pompe wodną?
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
Skąd to usłyszałeś?adurweb pisze: Sam leję specjalną wodę, bo ma ona lepsze właściwości chłodzące w lecie niż płyn
Po pierwsze płyn wrze w wyższej temperaturze niż woda więc trudniej go ugotować (woda 100st. dobry płyn 120st - pod ciśnieniem atmosferycznym).
Po drugie woda "nienajlepiej" wpływa na aluminiową chłodnicę.
Podsumowując nie widzę żadnych korzyści płynących z używania wody w lecie (poza ceną oczywiście).
Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.
- damian-ppp
- Gadatliwa bestia

Posłuchaj mój ojciec jest kierowcą zawodowym i z jego wieloletniego doświadczenia wynika, że zmienianie plynu na wodę i odwrotnie sprawia ze układ się zasyfia! Od wody "pracującej" w 90 stopniach tworzy sie kamien! Czemu niby woda ma leprze właściwości chłodzące? Latwiej ją zagotować i rozwalić sobie silnik to fakt ale lepsze właściwości chłodzące? W starych ciągnikach jedzi się na wodzie a golf to nie stary ciągnik... Chyba, że tak uważasz... Ja jeżdzę na płynie i w życiu nie wlałem mu wody... Zmieniam płyn co 2 lata i jest ok! I Tobie też tak radzę! Pozdrawiam
Mam VAG-a i VAG TACHO, w razie potrzeby pisać na PW :-)
- damian-ppp
- Gadatliwa bestia

Borygo... Ojciec załatwił koncentrat i taką maszynkę do sprawdzania jaką temperaturę ujemną wytrzyma płyn bez zamarzania... Zarówno w ojca mk4 jak i w mom mk3 dobraliśmy płyn żeby wytrzymywał 38 stopni (tak na wszelki wypadek
) Przejeździłęm tak ponad 70 tysięcy i niedawno zmainiałem i zrobiłem tak samo i jest ok!
pozdrawiam
pozdrawiam
Mam VAG-a i VAG TACHO, w razie potrzeby pisać na PW :-)
-
gruchol
- Mały gagatek

- Kontakt:
adurweb,
Może trafil na felerna pompe albo ma taki syf w ukladzie chlodniczym...(np jak sie uzywa plynow do uszczelniania chlodnic, jezdzi na wodzie itp...)
Przy wymianie pompy niech sobie kupi jaki plukacz do ukladu chlodzenie i ten caly syf wyplucze... Ja uzywalem z super-x
Jesli chodzi o gotowy sam plyn chlodniczy z Borygo to radze uwazac- 2 lata temu kumplowi po zalaniu borygo w zimie chlodnica szczelila...
Może trafil na felerna pompe albo ma taki syf w ukladzie chlodniczym...(np jak sie uzywa plynow do uszczelniania chlodnic, jezdzi na wodzie itp...)
Przy wymianie pompy niech sobie kupi jaki plukacz do ukladu chlodzenie i ten caly syf wyplucze... Ja uzywalem z super-x
Jesli chodzi o gotowy sam plyn chlodniczy z Borygo to radze uwazac- 2 lata temu kumplowi po zalaniu borygo w zimie chlodnica szczelila...
100% syntetyczny olej Royal Purple [url]http://royalparts.pl/5w40/24-royal-purple-5w40-synerlec.html[/url]
Zasadniczo jest tak, że woda zmula i zasyfia układ a płyn ma włściwości myjce i wypłukuje troszke osadów i efekt jest podobny do full syntetyka w starym silniku - pojawią sie nieszczelności. Dlatego lepiej mieć płyn i święty spokój.adurweb pisze:Głownie chodzi mi o to, czy jak leję w lecie wodę to czy ona jest powodem usterki pompy, czy muszę lać płyn?
Generalnie polecaja płyn febi ale każdy do chłodnic alu się nada!