Czy dopuszczalne jest tarcie klocków o tarcze??
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Maćkooo
- Forumowy spamer :)
Czy dopuszczalne jest tarcie klocków o tarcze??
Witam wszystkich
W moim golfie gdy podniose przednie koła to po zdrowym zakreceniu kołem słychac tarcie . A więc klocki przycieraja o tarcze. Dodam ze neidawno wimieniłem klocki z jednej strony. Trze natomiast z obu stron. Czasem czuje zapach czegos spalonego czy to moga byc palace sie tarcze. Szcszególnie po jezdzie autem.
Jesli wiecie jka to naprawic to prosze o rady
z góry dzięki.
W moim golfie gdy podniose przednie koła to po zdrowym zakreceniu kołem słychac tarcie . A więc klocki przycieraja o tarcze. Dodam ze neidawno wimieniłem klocki z jednej strony. Trze natomiast z obu stron. Czasem czuje zapach czegos spalonego czy to moga byc palace sie tarcze. Szcszególnie po jezdzie autem.
Jesli wiecie jka to naprawic to prosze o rady
z góry dzięki.
Ostatnio zmieniony sob lip 14, 2007 16:00 przez Maćkooo, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D
http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Pamietaj!
Nigdy nie zmieniaj klocków bez tarczy, mianowicie jesli masz sprzęt to mozesz przetoczyć starom tarcze, a jak sie boisz ze cos popsujesz lub nie masz sprzętu pojedz do warsztatu kup TARCZE I KLOCKI i powinno byc ok.
Nie kupuj samej tarczy lub samych klocków bo tarcza moze byc troche zniszczona i same klocki nic nie pomogom.
Mysle ze pomogłem. :-]
Nigdy nie zmieniaj klocków bez tarczy, mianowicie jesli masz sprzęt to mozesz przetoczyć starom tarcze, a jak sie boisz ze cos popsujesz lub nie masz sprzętu pojedz do warsztatu kup TARCZE I KLOCKI i powinno byc ok.
Nie kupuj samej tarczy lub samych klocków bo tarcza moze byc troche zniszczona i same klocki nic nie pomogom.
Mysle ze pomogłem. :-]
- Maćkooo
- Forumowy spamer :)
Powiem tak juz trze mniej ale ciagle słuchac. Heh co do grzania to tarcze sa zawsze po jezdzie troche nagrzane.
U mnie jak zmieniałem to jeden klocek był prawie 0 a drugi prawie jak by nic nie starty. Wiec wymieniłem tego startego i odpowietrzylismy układ .
Uwazaci ze dałoby sie jakos nasmarowac zaciski zeby bardziej odbijały. ??
Pozdro
U mnie jak zmieniałem to jeden klocek był prawie 0 a drugi prawie jak by nic nie starty. Wiec wymieniłem tego startego i odpowietrzylismy układ .
Uwazaci ze dałoby sie jakos nasmarowac zaciski zeby bardziej odbijały. ??
Pozdro
Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
po 1 nigdy sie tak nie robi kolego moj miły wymienia sie parami tak jak amory szczęki tarcze itp,Maćkooo pisze:Dodam ze neidawno wimieniłem klocki z jednej strony.
ciekawe rzeczy mozna sie dowiedzieć ,otóz nie jest to prawdą co piszeszGolf Maniak pisze:Nigdy nie zmieniaj klocków bez tarczy,
ciekawe po co jak nowe brembo kosztuja 56 zl za 2 szt,więc gra nie warta świeczkiGolf Maniak pisze:sprzęt to mozesz przetoczyć starom tarcze,
[ Dodano: Sob Lip 14, 2007 15:00 ]
a zapomniałem dodac po wymianie tarcz klocków zawsze na poczatku moga delikatnie trzec ,i grzać się(byłe nie do jakis niebotycznych temp) ustapi to po jakims czasie
Kolego Maćkooo przyjżyj się uważniej prowadnicom zacisku . Zużycie jednego klocka , może być spowodowane właśnie zapieczeniem prowadnic , lub tak jak nieraz było - pokrzywieniem przez niewłaściwy montaż !
A do wszystkich - ja daje tarcze do przetoczenia dość często i płace za dwie sztuki 30 zł. Więc czy warto od razu nowe ?
A do wszystkich - ja daje tarcze do przetoczenia dość często i płace za dwie sztuki 30 zł. Więc czy warto od razu nowe ?
Maćkooo tak jak wszyscy piszą klocki wymienia się parami. Mogą być wykonane z różnych materiałów ciernych. A co do tarcia, to zapewne nie odbijają ci na prowadnicach zaciski hamulcowe zazwyczaj lub przycina się cylinderek. Wyjmij i wyczyść prowadnice, przesmaruj je (ja smaruje je olejem do nasączania tulejek). Później po złożeniu, lekko wciśnij pedał hamulca aż do oporu na nie uruchomionym silniku. Powtórz tą czynność kilka razy i sprawdz czy koło obraca się lekko. Jeśli nie to przyczyna pozostaje w samym cylinderku.
Ostatnio zmieniony sob lip 14, 2007 19:40 przez GENE, łącznie zmieniany 1 raz.
VWpower Golf