problem z wycieraczkami

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Zimny87
Nowicjusz
Nowicjusz

problem z wycieraczkami

Post autor: Zimny87 » pn lip 09, 2007 20:39

witam i pozdrawiam mam problem. wycieraczki w moim golfie działają tylko na 3 biegu i nie wracają na swoje miejsce :crazy: . kto morze mi pomóc ?? silniczek jest oki

..::2fast4you {} forever jong::..

Awatar użytkownika
Triceq
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Triceq » pn lip 09, 2007 20:52

Witam,

Piszę z myślą że bieg jest określony pozycją przełącznika wycieraczek a nie na skrzyni biegów :P

Miałem tak samo przez pewien czas do póki nie przestały działać wcale :).

Po tym fakcie wymieniłem przełącznik co okazało się błędną diagnozą, a pewną przyczyną był silnik. Też nie chciało mi się wieżyć bo działał przez pewien czas tylko na najszybszej pozycji.

Jeśli stwierdzasz, że silnik jest ok bo działa na najszybszej opcji to być może tylko dla tego, że dostarczane jest mu największe napięcie.

Dobrze było by się dowiedzieć jak to się stało że działa to tylko na "3 biegu czy było to z dnia na dzień czy próbowałeś odgaraniać kiedyś gromadę śniegu z szyby za pomocą wycieraczek.

Jeśli słyszy pstrykanie gdzieś w desce rozdzielczej w pobliżu przekaźników gdy włączasz na pozycje nie działające to moim zdaniem przełącznik jest dobry. U mnie pstrykało ale tylko raz w momencie przełączenia na czasowe i nie było to pstryknięcie wynikające z konstrukcji przełącznika :)

Awatar użytkownika
Zimny87
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Zimny87 » pn lip 09, 2007 21:03

no akurat kupiłem go z taka wada i nie mogę okreslić przyczyny :crazy:

Awatar użytkownika
Triceq
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Triceq » pn lip 09, 2007 21:14

hmmm

Jeśli masz życzliwego przyjaciela/ułkę, a jeszcze lepiej gdyby on/a miał/a vento lub golfa.. praktycznie tylko taka sytuacja wchodzi w grę ... to moglibyście podmienić przełącznik wycieraczek...( wymiana jest banalnie prosta problem może stanowić klucz nasadkowy 24 jeśli ktoś nie ma warsztatu do odkręcenia kierownicy. plus śrubokręty jeden gwizdka i jeden płaski) gdybyście tak zrobili a sytuacja by się nie zmieniła to silnik . Przełącznik wycieraczek allegro nówka sztuka mało pstrykana 38zł, a silnik używany wraz z mechanizmem udało mi się wyczesać na szybkiego za 70zł i się kręci.

I tak na marginesie... rzadko raczej psują się przełączniki wycieraczek... pomyśl ile pracują te on kierunków :). to tylko sugestia, ale jak zawsze lepsza metoda z przełożeniem.
Ostatnio zmieniony pn lip 09, 2007 21:16 przez Triceq, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zimny87
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Zimny87 » pn lip 09, 2007 21:24

a od mk 2 bedzie pasował??

Awatar użytkownika
Triceq
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Triceq » pn lip 09, 2007 21:27

nie widziałem od mk2 przełącznika w postaci zdemontowanej, ale różni się wyglądem samego drążka więc bardzo bardzo wątpie, dla pewności najlepiej od mk3, chyba że ktoś przekładała i działa

Awatar użytkownika
duzy_przemo
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: duzy_przemo » pn lip 09, 2007 22:02

Miałem to samo sprawdzałem prawie wszystko przełączniki przekaźniki itp.
A przyczyną okazał się silnik elektryk stwierdził że w silniku padł regulator.
Wymieniłem silnik i wszystko jest G
pozdr

gopiter
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: gopiter » pn lip 09, 2007 22:13

Sprawdz przekaznik wycieraczek znajdujacy sie w skrzynce bezpiecznikow.Ja kupilem golfa dokladnie z taka sama usterka i przyczyna byl wlasnie przekaznik...a wlasciwie jego brak :bigok: po prostu go nie bylo.Pozycz od kumpla na chwile przekaznik i sprawdz.Jesli okaze sie ze to nie to bedziemy szukac dalej.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”