Centralny zamek

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

dziejo79
Nowicjusz
Nowicjusz

Centralny zamek

Post autor: dziejo79 » sob lip 07, 2007 20:37

Witam!
Jestem nowym użytkownikiem golfa IV i mam problem z centralnym zamkiem, a konkretnie mówiąc z tylną klapą, która nie otwiera ani nie zamyka z centralnego zamka. Sprawdziłem siłownik w klapie, jest sprawny, ale w momencie sterowania centralnym na przewodach nie pojawia się żadne napięcie podczas gdy inne zamki ryglują i na odwrót. Na dodatek, chyba ma to związek, raz pojawia mi się żółta kontrolka silnika a raz gaśnie. Co może być, przerwany przewód zwiera do masy czy co? Gdzie zlokalizować w samochodzie centralkę centralnego zamka. Dodam że przewody w klapie jak nowe samochód nie był bity 2003 rok.
Za wszelką pomoc bardzo dziękuję.
Pozdrawiam :D

Ryszardo
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Ryszardo » ndz lip 08, 2007 19:24

Jakie masz auto, kombi czy limuzyna? Ale mimo wszystko spróbuj zamykać centralny przy ustawionej szczelinie zamka klapy pionowo lub poziomo. Z tego co wiem, jest jakaś różnica, ale nie wiem dokładnie o co chodzi, po prostu spróbuj.

manieczek111
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: manieczek111 » ndz lip 08, 2007 21:16

ustawienie szczeliny zamka ma wplyw na to czy klape bedziesz mogl otwierac wylacznie kluczykiem , albo bez kluczyka. W instrukcji obslugi masz to dokladnie opisane.
Ale skoro mowisz ze nie ma niepiecia sterujacego no to trzeba gdzies indziej szukac przyczyny. Napisz dokladnie w ktorym miejscu przewodow dokonales pomiaru.

dziejo79
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: dziejo79 » pn lip 09, 2007 08:19

Witam
Mój samochód to hatchback 1,6 16v niestety typu silnika nie podam bo się nie orientuję jeszcze w tych literkach. Jeśli chodzi o położenie szczeliny zamka tylnej klapy to ma ona tylko wpływ, w skrócie mówiąc na otwieranie klapy z kluczyka. Napięcie mierzone było na kostce siłownika, kostka oryginalna, bez uszkodzeń, nie zaśniedziałe (wszystko jak nowe) . Siłownik sprawdzałem z osobnego źródła zasilania i sprawny. Z tego co się dowiedziałem sterowanie centralnego odbywa się na magistrali która jest podłączona od modułów w drzwiach (prócz klapy) i łączy się z centralnym modułem pod wskaźnikami. Do tych modułów w drzwiach podłącza się lusterka i elektrykę szyb. A gdzie w takim razie podłączona jest klapa o ile to co mówię (piszę) jest prawdą?
Pozdrawiam, dziękuję za podpowiedzi :D

manieczek111
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: manieczek111 » pn lip 09, 2007 09:51

sprawdz stan kabli w rogu klapy tylnej, czy nie zostaly przeciete od zamykania klapy.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”