Witam,
Zaczęło się od tego że mój silnik bierze 1,2L oleju na 1000km. Sprawdziłem cisnienie na cylindrach gdzie wyszło- 13;9,5;10,5;11. Czyli chyba nie za dobrze. Pierwszą rzeczą była wymiana uszczelniaczy. Po przejechaniu klilkudziesięciu kilometrów stwierdziłem że poziom oleju jest chyba ok, więc bardzo się ucieszyłem. Ale pomyślałem że wykręce sobie świece i obejrzę czy nie są zakopcone. Wykręciłem pierwszą przy rozrządzie i patrzę cały gwint jest zaolejony. O cholera pomyslałem. Odkręciłem drugą to samo, z tym że zaglądam przez otwór do gara a tam błyszczy się od oleju. Skąd olej w garze i na gwincie świecy?. Póki silnik pracuje spala olej na bierząco. Po zatrzymaniu olej może tylko spłynąć z nieszczelnych zaworów - nieprawdaż?.A może głowica pęknięta lub uszczelka pod głowicą. Co mam robić. Silnik pali ładnie, żadnego dymu czarnego lub niebieskiego. Tylko mam gdzieś mały wyciek oleju(plamy na ziemi) gdzieś w okolicy na połączeniu głowica - kadłub.
Dzięki za rady i pozdrawiam
Zaolejone świece
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
człowiekzbetonu
- Nowicjusz

-
michal0604
- Użytkownik

-
człowiekzbetonu
- Nowicjusz

Silnik mam 1,6SR 8 zaworów. Uszczelkę pod deklem wymieniałem. Ale skąd olej na gwincie świecy. Przecież gwint świecy jest spasowany szczelnie z gwintem w głowicy. Czy przyczyną może być uszczelka pod głowicą?. Bo inaczej chyba olej nie może dostać się do gara jak przez uszczelniacze lub uszczelkę pod głowicą. Prawda?
może..człowiekzbetonu pisze:Bo inaczej chyba olej nie może dostać się do gara jak przez uszczelniacze lub uszczelkę pod głowicą. Prawda?
chociażby przez pierścienie olejowe (a raczej to co z nich zostało)
[ Dodano: 29 Cze 2007 10:04 ]
to akurat najmniejszy problem, być może przed wkręceniem świecy (np. po próbie ciśnienia) były brudne gwinty w głowicyczłowiekzbetonu pisze:Ale skąd olej na gwincie świecy
bardziej bym się przejął różnicami w ciśnieniach 9.5 a 13 to spora różnica
spalanie oleju 1.2l na 1tyś km sugeruje pierścionki do wymiany
wymieniłeś uszczelniacze tylko i co ,dało to coś??
-
michal0604
- Użytkownik