Witam,
Byłem dzisiaj znowu na podłączeniu VAG. Elektryk powiedział, że mam uszkodzony w sondach obwód grzejny lecz same sondy są dobre. Z uwagi na to że teraz jest lato mogę tak jeździć, ale na zimę trzeba wymienić. Czy to prawda?
P.S. Czy jest gdzieś jakiś sklepik z wtyczkami elektrycznymi i złączkami. Może ktoś ma jakiś namiar. Bo mam parę uszkodzonych.
Dziękuję i pozdrawiam
Sonda Lambda
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
-
- Mały gagatek
Ale jak szalonykon mówi sonda jest dobra, tylko obwód grzejny jest uszkodzony (nie grzeje czy cały czas grzeje?)remisoft pisze:zima samochod wiecej pali, a jak jest uszkodona sonda to sporo wiecje, samochod podaje parametry mieszanki za domysle, latem z uszkodzona sada tez bedzie troche wiecej palil, sam ten temat przerabialem
Jeśli cały czas grzeje, to moze go w ogóle wywalić?
A jak nie grzeje, to z tego co słyszałem, nie jest to duży problem, bo grzanie przydaje się tylko podczas pierwszych sekund (minut) po odpaleniu, a potem spaliny w katalizatorze i tak zapewniają odpowiednia temperaturę
-
- Użytkownik
grzalka jest po to aby sonda szybciej osiagnela odpowiednia temperature pracy. Jesli nie dziala duzej tragedi nie ma, wolnej sie nagrzeje,Tak jak to Jaceklo napisal, ze pozniej spaliny ja ogrzeja.
Przeciez tez sa sondy bez grzalek i daja rade;]. Wymiana raczej nie jest konieczna( jesli nie odczuwasz jakis defektow przy pierwszych sekundach pracy), ale kiedys bedzie trzeba ja wymienic. W koncu po cos wymyslili ta grzalke:)
Przeciez tez sa sondy bez grzalek i daja rade;]. Wymiana raczej nie jest konieczna( jesli nie odczuwasz jakis defektow przy pierwszych sekundach pracy), ale kiedys bedzie trzeba ja wymienic. W koncu po cos wymyslili ta grzalke:)