Passat 1.8 czasami chodzi jak diesel

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

glob9
Nowicjusz
Nowicjusz

Passat 1.8 czasami chodzi jak diesel

Post autor: glob9 » ndz cze 17, 2007 17:47

Na wstepie witam wszystkich serdecznie.

Pare dni temu stałem sie posiadaczem Passata 1.8 97r, moje szczescie trwało krótko, wczoraj pojezdziłem troszke po miescie i w pewnym momencie silnik zaczoł pracowac jak diesel takie cos jak klepanie zaworu, po parokrotnym zgaszeniu i odpaleniu ustapiło za jakis czas znowu tak samo. Dzwiek dochodzi z okolic 4 cylindra. Pojechałem wiec do mechanika noi gosc mne załamał powiedział z jest walniety układ zmiany faz rozrządu (Vanos) i on kosztuje ok 1000 zł. Czy to napewno to ? czy moze byc tego wina po stronie oleju, którego jeszcze nie wymieniałem a auto wg. niemieckich papierów zostało wyrejestrowane w styczniu 2006 roku i w tym czasie nie było jezdzone, moze olej jest juz zbyt stary (sorki jesli pisze bzdety pewnie z desperacji) Panowie macie jakies sugestie. Auto ma przejechane (wg licznika) 102 000.

pozdrawiam
glob9
Ostatnio zmieniony ndz cze 17, 2007 17:49 przez glob9, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » ndz cze 17, 2007 20:03

zuzyty olej moze takie cos powodowac :bigok: a czasami na mechaniorów trzeba brać poprawke

glob9
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: glob9 » ndz cze 17, 2007 20:26

dzieki za odpowiec która mi troche humor poprawiła :grin: jutro wymienie olej i dam znac co dalej.
Acha przy okazji jaki olej do niego wlac bo nigdzie nie jest napisane czy jest wlany 5w czy 10w i jakiej marki cos polecicie ?

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » ndz cze 17, 2007 20:28

10w i jakiej marki cos polecicie ?
no cóz zalej go 10 W semi syntetic ja jezdzę na MOBILU

glob9
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: glob9 » ndz sie 05, 2007 18:27

witam ponownie

Pozwoliłem sobie odkopac temat poniewaz po wymianie oleju na jakis czas ustąpiło (1500 km) to stukanie bynajmniej tego nie słyszałem, az do wczoraj kiedy podjechałem do gazowników na regulacje auto chodziło dłuzszy czas na wolnych obrotach a ja usłyszałem to przeklete stukanie zaworu :( , które po paru odpaleniach ustapiło . Panowie czy macie jakies sugestie gdzie lezy przyczyna ? Mozliwe ze ktos spodkał sie z czyms podobnym.

pozdrawiam i z góry dziekuje za zainteresowanie i sugestie

Krzysztof

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”