Najpierw wyciagnalem ta czarna pozioma uszczelke przy szybie od wewnatrz. Potem wsadzilem tam (miedzy szybe a blache) folie az na sam dół. Oczywiscie musialem odkrecic mechanizm podnoszenia szyb i prowadnice zeby folia opadla na sam dół. Nastepnie koniec tej folii przycisnalem ta czarna pozioma uszczelka i to tyle. Troche to czasu zajelo ale teraz jest ok!MrUkAs pisze:Opusciles szybe i tam wetknales folie, czy jak? Ja przykleilem folie i nic nie dala. Nadal woda dostaje sie od strony pasazera (tyl i przod).eidos pisze:kupilem kawał folii takiej uzwyanej na budowach i wetknalem ja ale od srodka, tzn miedzy schowana szybe a blache od wewnatrz. Oczywiscie folia jest dluzsza wiec woda splywa po niej az na sam dół a z tamtad kanalikami na zewnatrz. Z oryginalna folia to nie da sie tego tak zrobic poniewaz jest za krótka. Od tej pory wody nie ma a w aucie jest nawet troche ciszej. Stara folie przykleilem na swoje miejsce
Woda w aucie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
jako pierwszy mi o tym napisałeś i mi POMOGŁES faktycznie to te korki przepuszczaja wode, pozdrzimny_bastek pisze:Witam...
W podłodze są takie korki palstikowe. W moim golfiku dookoła tego korka blacha była zgnita. Jak tylko go ruszyłem to dziura była o średnicy 5cm. Jak masz tak samo to woda może się tamtędy dostawać...
Pozdrawiam...
petek
woda w aucie, a szyberdach
Witam
Też miałem problem z mokrymi dywanikami (akurat tylko od strony pasażera). Szukałem parę miesięcy (z przerwami oczywiście) i znalazłem. Mam szyberdach i tutaj tkwił problem. Jeżeli też masz szyberdach, sprawdź odprowadzanie z dachu wody. Po odsunięciu dachu, zobaczysz w obu przednich rogach siedzenia szyberdachu (patrząc od góry) kanaliki odprowadzające wodę. Kanaliki łączą się z gumową rurką biegnącą w przednim słupku karoserii, która wchodzi do plastikowego kolanka, zakończonego gumką (widać tę ponacinaną gumę przy otwartych drzwiach koło zawiasu drzwi).
Otwórz przednie drzwi i lej do kanalika wodę. Z gumy powinna wydostawać się wlewana woda. U mnie w tych gumach zebrał się syf zbierany przez deszcz z dachu, zatykając odprowadzenie. Woda stała w rurce i po czasie sączyła się z łączenia rurki z kolankiem. Najprościej po nalaniu wody do kanalika, poruszać w tej gumie koło zawiasa drzwi jakimś drucikiem. U mnie poszło trochę syfu i się udrożniło, a miałem obie strony zatkane.
Wysuszyłem dywaniki i mam spokój. Życzę wszystkim powodzenia!!!
[ Dodano: 28 Sty 2007 21:07 ]
Witam
Też miałem problem z mokrymi dywanikami (akurat tylko od strony pasażera). Szukałem parę miesięcy (z przerwami oczywiście) i znalazłem. Mam szyberdach i tutaj tkwił problem. Jeżeli też masz szyberdach, sprawdź odprowadzanie z dachu wody. Po odsunięciu dachu, zobaczysz w obu przednich rogach siedzenia szyberdachu (patrząc od góry) kanaliki odprowadzające wodę. Kanaliki łączą się z gumową rurką biegnącą w przednim słupku karoserii, która wchodzi do plastikowego kolanka, zakończonego gumką (widać tę ponacinaną gumę przy otwartych drzwiach koło zawiasu drzwi).
Otwórz przednie drzwi i lej do kanalika wodę. Z gumy powinna wydostawać się wlewana woda. U mnie w tych gumach zebrał się syf zbierany przez deszcz z dachu, zatykając odprowadzenie. Woda stała w rurce i po czasie sączyła się z łączenia rurki z kolankiem. Najprościej po nalaniu wody do kanalika, poruszać w tej gumie koło zawiasa drzwi jakimś drucikiem. U mnie poszło trochę syfu i się udrożniło, a miałem obie strony zatkane.

[ Dodano: 28 Sty 2007 21:07 ]
Witam

kikol
Woda w dywaniku kierowcy mk2
Witam
W moim mk2 też była woda po lewej stronie z przodu pod dywanikiem kierowcy. Jakie było moje zdziwienie gdy sprzątałem auto i zobaczyłem, że dywanik jest mokry. Więc zamiast sprzątać zabrałem się za rozkręcanie. Wysuszyłem maty i dywaniki, ale powiem szczerze, że nie wiem któredy dostaje się woda? Nie miałem czasu zlokalizować awarii. Autko mam prawie 3 miesiące, ale dotej pory było sucho! Pierwsza jazda po zakupie to padający deszcz i sucho w środku! Nagle po dwóch miesiącach mokro, ale skąd? Czy to te gumowe korki? Nie widziałem tam żadnej rdzy gdy wyciągałem mokre maty! Auto jest na bank bezwypadkowe! Cała sytuacja miała miejsce 2 tygodnie temu po obfitych opadach deszczu. Pomocy!!!
W moim mk2 też była woda po lewej stronie z przodu pod dywanikiem kierowcy. Jakie było moje zdziwienie gdy sprzątałem auto i zobaczyłem, że dywanik jest mokry. Więc zamiast sprzątać zabrałem się za rozkręcanie. Wysuszyłem maty i dywaniki, ale powiem szczerze, że nie wiem któredy dostaje się woda? Nie miałem czasu zlokalizować awarii. Autko mam prawie 3 miesiące, ale dotej pory było sucho! Pierwsza jazda po zakupie to padający deszcz i sucho w środku! Nagle po dwóch miesiącach mokro, ale skąd? Czy to te gumowe korki? Nie widziałem tam żadnej rdzy gdy wyciągałem mokre maty! Auto jest na bank bezwypadkowe! Cała sytuacja miała miejsce 2 tygodnie temu po obfitych opadach deszczu. Pomocy!!!
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Re: Woda w dywaniku kierowcy mk2
witam, te gumowe korki mogą być nieszczelne mimo że nie ma rdzy koło nich, ja tak mmiałem, zalepiłem to specjalną masą z poliestrem i jest oki, żadna woda sie nie dostanieSebo1212 pisze:Witam

petek
- macbu
- Użytkownik
- Kontakt:
ja jak kupilem tez to mialem
u mnie dziury były ok a woda sie lała z dachu tzn mialem zapchane odprowadzacze wody (jak otwarzysz przednie drzwi masz takie czarne gumowe rurki) i nie wiem skad mialem tam troche piasku a w jednym nawet liscia... przeczyscilem dobrze wsadzilem rurki odprowadzajace wode z szybera i problem zniknal tyle ze mialem caly zalany komputer absu i treba bylo wymienic ale teraz juz jets git...
u mnie dziury były ok a woda sie lała z dachu tzn mialem zapchane odprowadzacze wody (jak otwarzysz przednie drzwi masz takie czarne gumowe rurki) i nie wiem skad mialem tam troche piasku a w jednym nawet liscia... przeczyscilem dobrze wsadzilem rurki odprowadzajace wode z szybera i problem zniknal tyle ze mialem caly zalany komputer absu i treba bylo wymienic ale teraz juz jets git...
Macbu
- xiyal
- Mały gagatek
- Kontakt:
No u mnie jest chyba przypadek jaki opisał <b>kikol</b>. Mam wyjęte dywaniki i dziś ładnie widać skąd woda leci... włożyłem rękę w okolice odprowadznia wody z szyberdachu i całe to łączenie mokre. Niby wcześniej 'sprężynką' sprawdzałem drożność i trochę syfu wyszło, ale widać coś tam nadal przeszkadza. Poza tym czy ta rurka ktora wchodzi w to kolanko to tak sobie tylko siedzi (lekko) bez jakiejkolwiek izolacji? Bo ręką bez problemu można podnieść tą rurkę i wyjąć z kolanka. W sumie to już martwi mnie samo to że można tą rurkę podnieść i tak jakby wsunąć w otwór w słupku bo to znaczy, ze woda może nie koniecznie też lecieć wnętrzem rurki ale i po zewnętrznej stronie.
Ktoś babrał się z tą rurką i kolankiem dokładniej?
[ Dodano: Sro Lut 14, 2007 13:39 ]
Witam ponownie,
co może być przyczyną że woda leci tym kanałem którędy puszczona jest rurka odprowadzająca wodę od szyberdachu? Czy to normalnie powinno być przy ujściu z szyberdachu jakoś szczelne czy ta rurka tak sobie siedzi? Bo mam wrażenie, że woda leci kanałem w słupku ale nie koniecznie tą rurką odprowadzającą wodę z szyberdachu.
Ktoś babrał się z tą rurką i kolankiem dokładniej?
[ Dodano: Sro Lut 14, 2007 13:39 ]
Witam ponownie,
co może być przyczyną że woda leci tym kanałem którędy puszczona jest rurka odprowadzająca wodę od szyberdachu? Czy to normalnie powinno być przy ujściu z szyberdachu jakoś szczelne czy ta rurka tak sobie siedzi? Bo mam wrażenie, że woda leci kanałem w słupku ale nie koniecznie tą rurką odprowadzającą wodę z szyberdachu.
Pozdro
xiyal
xiyal