Witam serdecznie
Od jakiegoś czasu męczy mnie pewna rzecz - mianowicie samochód gaśnie po około 20 sek po odpaleniu jak jest zimny i stoi przez noc - po czym po ponownym bezproblemowym odpaleniu silnik już pracuje stabilnie. Jak go odpalę po nocy i dodaje gazu to jakoś rusze i później już jest dobrze - ale jeżeli go nie przegazuje to gaśnie. Raz na jakiś czas dzieje mi sie tak przy hamowaniu - po prostu silnik gaśnie - zauważyłem też że co jakiś czas zacina się wspomaganie zazwyczaj przy skręcie w lewo kierownicą i przy małej prędkości. Filtr paliwa i powietrza wymieniłem - świece sprawdzane przez mechanika są okej, martwi mnie troszkę drobne "pocenie" na silniku - chyba przy głowicy... ale mechanik powiedział że to nie duży wyciek - olej czysty trzyma poziom - płyn chłodniczy również....
aha - przy większym gazowaniu słychać w silniku dziwne brzęczenie - tak jakby grzechoczące blaszki / śróbki - takie dzwonienie....
Mój samochód to Golf II 1,6 91r. GL
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuje za odpowiedzi
Raz gaśnie a raz nie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Raz gaśnie a raz nie
Ostatnio zmieniony czw cze 14, 2007 21:58 przez mpendzik, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam. Napisz jaki masz gaźnik czy może wtrysk, ale przy tym silniku (1,6) to raczej masz PNke a do tego gaźnik Pierburg 2EE Ecotronic i stąd twoje problemy. Sprawdź to dokładnie i daj znać. Mam ten sam ból i noszę się z zamiarem wymiany tego gaźnika bo naprawa 2EE jest kosztowna i generalnie nie ma sensu :>
PS. Oznaczenia silnika możesz znaleźć pod maską na blaszce, albo w bagażniku powinna być naklejka (na tej belce co rygiel jest zamocowany) i tam pisze jaki silnik, wersja golfa, jakie wnętrze, lakier i takie tam A co do gaźnika to otwórz maskę i z prawej strony przy podszybiu powinieneś mieć komputer osłonięty czarnym plastikiem. Jak masz coś takiego to niestety w twoim golfiku siedzi elektroniczne badziewie zwane gaźnikiem niestety :/ Pozdrawiam!
PS. Oznaczenia silnika możesz znaleźć pod maską na blaszce, albo w bagażniku powinna być naklejka (na tej belce co rygiel jest zamocowany) i tam pisze jaki silnik, wersja golfa, jakie wnętrze, lakier i takie tam A co do gaźnika to otwórz maskę i z prawej strony przy podszybiu powinieneś mieć komputer osłonięty czarnym plastikiem. Jak masz coś takiego to niestety w twoim golfiku siedzi elektroniczne badziewie zwane gaźnikiem niestety :/ Pozdrawiam!
It's better to burn out than to fade away!