Niedogrzany silnik
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Niedogrzany silnik
Problem jest taki ,że silnik nie chce mi sie zagrzac do temperatury pracy 90 stopni tzn. na postoju grzeje sie normlanie do 90 i załancza wentylator. W trasie ma problemy zagrzać sie nawet do pierwszej "chudej" kreski , silnik zagrzany na postoju do 90 puszczony na trase traci szybko temperature (około pierwszej kreski - czasem mniej). Ostatnio wymieniałem termostat , czujnik do wskaźnika temp. , króciec do bloku bo puszczał i tą metalową rurke bo przegniła i tez puszczała płyn. Nie umiem znaleźć przyczyny a jest to dla mnie o tyle ważne że dostaje mi sie paliwo do oleju i myśle ze wiąże sie to z niedogrzaniem silnika (ssanie). Aha - silnik 1,6 benzyna PN.
Czyli termostat za szybko sie otwiera ? czy jest cały czas otwarty?jak tak, to dlaczego?może sie otwierać przy temperaturze np 60stopni, a nie 90? jak to sprawdzić? Zrobiłem teraz 10 minutową rundkę po mieście ( jakieś 5-6 km ) wskaźnik lewdo sięgnął pierwszej kreski - obydwa węże gorące. Może być jeszcze jakaś inna przyczyna?
Myślę, że się wogóle nie zamyka.
Odpal zimny silnik, macha w góre i dotykaj węży, jak dolny zacznie się robić ciepły znaczy, że termostat się otworzył, jeśli od razu po odpaleniu dolny i górny będą robić się tak samo ciepłe znaczy że jest cały czas otwarty. Kup termostat firmy WAHLER są dosyć dobre
Odpal zimny silnik, macha w góre i dotykaj węży, jak dolny zacznie się robić ciepły znaczy, że termostat się otworzył, jeśli od razu po odpaleniu dolny i górny będą robić się tak samo ciepłe znaczy że jest cały czas otwarty. Kup termostat firmy WAHLER są dosyć dobre
one loVWe