[MK3] Sciąga mi auto na lewą strone
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- DamianCU
- Gadatliwa bestia
[MK3] Sciąga mi auto na lewą strone
Mam taki mały problem, gdy podczas jazdy puszcze kierownice to sciąga mi auto na lewą strone. Co jest nie tak? myśle ze to zbieżność
-
- Nowicjusz
- king66
- Użytkownik
- Kontakt:
po kolei sprawdz:
-kola czy sa OK: cisnienie, nie ma pukli opona, ciezarki
-hamulce: moze trzyma lewe kolo tyl lub przod nie odbija klocek albo szczeka bedzie sie wtedy grzalo
-luzy na zawieszeniu: wybite tuleje wahacza, gumy
-zbieznosc
mozliwe ze byl robiony i ktos nie postaral sie z podluznica... wtedy tez bedzie ci ciagnac na bok i drzec opony i z tym juz nic nie zrobisz chyba ze rozbijesz auto i ktos to dobrze wyciagnie
ale wiadomo nikt nie zaklada takiego rozwiazania
-kola czy sa OK: cisnienie, nie ma pukli opona, ciezarki
-hamulce: moze trzyma lewe kolo tyl lub przod nie odbija klocek albo szczeka bedzie sie wtedy grzalo
-luzy na zawieszeniu: wybite tuleje wahacza, gumy
-zbieznosc
mozliwe ze byl robiony i ktos nie postaral sie z podluznica... wtedy tez bedzie ci ciagnac na bok i drzec opony i z tym juz nic nie zrobisz chyba ze rozbijesz auto i ktos to dobrze wyciagnie
ale wiadomo nikt nie zaklada takiego rozwiazania
tak naprawdę to tylko M-B W114280CE albo carrera911 72' ...oba mnie kręcą (MB, VAG, PORSCHE... reszta to podróba)
a ja miałem coś z jedną oponą.. pojechałem na sprawdzenie zbieżności - było ok - kolesie ze stacji diagnostycznej przełożyli opony przednie na tył i teraz gra gitara a samochodzik jeździ prosto...
ja bym spróbował zamienić na Twoim miejscu opony (tył na przód, przód na tył) - jak to nie pomoże - szukałbym dalej według wskazówek kolegów..
ja bym spróbował zamienić na Twoim miejscu opony (tył na przód, przód na tył) - jak to nie pomoże - szukałbym dalej według wskazówek kolegów..
Pozdrawiam,
Baltazar
Baltazar
Witam co do sciągania to zbieżność raczej nie ma wpływu ponieważ redukujesz to kierownicą ewentualnie opony może ci ciąć. Spróbuj zamienić prawe koło na lewe jeżeli zacznie ściągać w drugą stronę bedzie to oznaczało oponę i wtedy zamień koła osiami Na pewno trzeba zmierzyć kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy (od razu zbieżność jedne pieniądze ) Jeżeli okaże się że cofnięta jest podłuznica mozna to zrobic po prosu musisz pojechać do blacharza żeby ci go wrzucili na rame i pociągneli oczywiście nie jest to tanie
Re: [MK3] Sciąga mi auto na lewą strone
przeciez napisal kolega zepiotr460 pisze:Witam co do sciągania to zbieżność raczej nie ma wpływu ponieważ redukujesz to kierownicą
wiec problem wystepuje gdy pusci kierownice, a co do zbierznosci to ma bardzo duzy wplyw na sciaganie i darcie opon.ja proponuje zrobic tak:DamianCU pisze:gdy podczas jazdy puszcze kierownice to sciąga mi auto na lewą strone.
sprawdzic czy niema luzow na koncowkach,tulejach,lozysku,sworzniu i ewentualnie wymienic zuzyte elementy i dopiero udac sie na sprawdzenie/ustawienie zbierznosci i konta pochylenia bo jesli luzy beda to nikt niesprawdzi/nieustawi(poprawnie) zbierznosci i konta pochylenia bo mija to sie z celem
jeżeli sa przytarte to oznacza ze cos sie dzieje albo luz w zawieszeniu mogą byc wybite przeguby wachaczy,rozbite tuleje metalowo gumowe lub złe ustawienia kątow pochylenia koła. Zbiezność ma mały wpływ na ściąganie.Proponuje (jeżeli sam nie grzebiesz przy aucie ) pojechac do warsztatu gdzie ustawiają geometrię oni przed ustawieniem sprawdzaja układ kierowniczy,powiedzą ci co jest do wymiany i po kłopocie. Sprawdź po dłuższej jeździe czy nie grzeje ci sie bardziej lewa felga jeżeli tak tzn że lewy tłok w zacisku jest zatartyi będzie ściągał . trzeba rozebrać zacisk wypchnąć tłok wymienic pierścień uszczelniający i osłone gumową tłoka koszt części około 20zł + płyn hamulcowy